İmamoğlu, Güneydoğu'dan Beştepe'ye göz kırptı… Gezici: Yeni hamlelerin peşinde olduğunun işareti; Sencar: 'Ülkeyi yönetmeye hazırım' mesajı veriyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adıyaman'da verdiği mesajı, kamuoyu araştırma şirketlerinin yöneticileri değerlendirdi. Araştırmacılar, İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı için nabız yokladığı konusunda hemfikir

Ekrem İmamoğlu, Adıyaman'da halka hitap etti / Fotoğraf: İBB Basın

Türkiye'de uzun süredir erken seçim tartışması yaşanıyor. 

Muhalefet partisi yetkilileri, vakit kaybetmeden sandığın milletin önüne konulmasını istiyor ve bu yönde çağrılarda bulunuyor. 

Cumhur İttifakı temsilcileri ise seçimlerin zamanında yapılacağını vurgularken muhalefetin neden cumhurbaşkanı adayını açıklamadığını sorguluyor.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın adayı belli: Recep Tayyip Erdoğan. 

Millet İttifakı'nın adayının kim olacağı hem merak ediliyor hem de sorgulanıyor.

Muhalefetin çıkaracağı muhtemel isimler arasında; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül var. 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan'ın isminin geçtiği de oluyor.

Bunların arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun girişimleri dikkat çekiyor. 

 

Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: İBB Basın

 

"84 milyon insanımızın kazanması için çalışacağız" 

İmamoğlu, son günlerde Malatya, Adıyaman ve Gaziantep'e ziyarette bulundu.

Malatya ve Adıyaman'ın bazı ilçelerini gezen ve buralarda konuşan İmamoğlu'nun verdiği mesajlarda ilginç bulundu.

"Kendimi memleketin her yerine sorumlu hissediyorum. Bu memleketin en doğusundan, en batısına, en güneyinden, en kuzeyine her yurttaşımız eşittir. 84 milyon insanımızın kazanması için çalışacağız. Güzel insanlarımız; sakın aramıza nifak sokmaya çalışanlara aldanmayın. Sakın birilerini kötüleyerek oy kazanmak isteyenlere aldırmayın."

İmamoğlu bu sözleri Adıyaman'da halka hitap ederken kullandı. 

Güneydoğu Anadolu'ya parti yetkililerinin de yer aldığı bir ziyarette bulunan İmamoğlu'nun mesajları "Cumhurbaşkanı adaylığı için nabız yokluyor" şeklinde yorumlandı. 

Kamuoyu araştırmaları yapan kurumların yöneticilerinin görüşleri de bu yönde. 

Gezici Araştırma Direktörü ve uluslararası güvenlik ve stratejik çalışmalar uzmanı Murat Gezici, İmamoğlu'nun bu ziyaretleri çözümlenmesi gereken birtakım kodlar barındırdığını söyledi.

"Yeni hamlelerin peşinde olduğunun işaretini veriyor" 

İmamoğlu'nun doğu illerine ziyaretiyle, Kürt seçmen ile önceden kurulan bağın daha da güçlendirilmesine yönelik bir çabayı yansıttığını ifade eden Gezici, "Bu iller özellikle mütedeyyin muhafazakar Kürt seçmenin yoğun yaşadığı yerler. Millet İttifakı resmi olarak HDP ile bir ittifak yapmamış olsa bile Kürt seçmenin ciddi bir desteği oldu ve İmamoğlu'nun seçilmesinde bu desteğin kayda değer bir payı vardı" dedi. 

 

Murat Gezici
Murat Gezici / Fotoğraf: Twitter

 

"İmamoğlu her hamlesinde bu kitleyi muhakkak dikkate alacaktır" diyen Gezici, "İstanbul'dan sorumlu ve İstanbul halkına hizmet verme görevi var. Fakat kendisinin İstanbul dışındaki meselelerde de öne çıkması, politik bir stratejinin parçası olarak görülebilir. ‘Türkiye'nin her yerine karşı sorumluyum' diyor. Oysa kendisinin zaten sorumlu olduğu bir il var. Farklı memleketlerde adeta bir başbakan, bir cumhurbaşkanı gibi demeçler vermesi onun yeni bir hamle peşinde olduğuna dair işaret veriyor" diye konuştu.

"Ziyaretler CHP Genel Merkezi'nin bilgisi dahilinde" 

Gezici'ye göre son tahlilde gerek İmamoğlu gerek Mansur Yavaş gibi isimlerin bölgesel ziyaretleri daha büyük bir resmin parçası. Büyük resmi ise gelecek seçimlerde aday adayı olma beklentisi oluşturuyor. 

Bu ziyaretlerin CHP Genel Merkezi'nin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini dile getiren Gezici sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bunun temel sebebi şu; daha öncesinde belediye başkanlarının aday olmayacağını söyleyen genel merkezin strateji değiştirdiğini görüyoruz. Yani belediye başkanlarının bulundukları il dışındaki kent gezilerine müsaade ediyor. Temel sebebi seçmeni diri ve dinamik tutmak. Çünkü önümüzdeki bir yıl içerisinde bir erken seçim bekleniyor. Dolayısıyla genel merkez yan çeperlerinden belediye başkanları üzerinden seçmeni diri tutmak için bir strateji geliştirdiğini görüyoruz." 

 

Özer Sencar
Özer Sencar / Fotoğraf: Twitter

 

"'Ülkeyi yönetmeye hazırım' mesajı veriyor" 

Metropoll Araştırma Şirketi'nin kurucusu Prof. Dr. Özer Sencar de Murat Gezici ile aynı görüşte. 

Prof. Dr. Sencar'a göre "Kendimi memleketin her yerden sorumlu hissediyorum" ifadesi kullanan İmamoğlu, bu sözüyle ‘Ben her yerin yükünü çekmeye, her yerin sorunlarını çözmeye hazırım' demek istiyor. 

Sancar, şunları söyledi: 

Çok açık ve net bir cümle. Yani ileriye yönelik ‘ben ülkeyi yönetmeye adayım' diyor. İmamoğlu'nun sözünü böyle yorumlarım. Bu cumhurbaşkanlığı adaylığı nabız yoklamasının ötesinde ‘ben ülke sorunlarını çözmeye ve ülkeyi yönetmeye hazırım' demektir. Halka, siyaset sahnesine, parti yöneticilerine bu mesajı veriyor.

"İBB Başkanı seçildiği günden itibaren gözü cumhurbaşkanlığında" 

Genar Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş ise Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına göz kırpmasının yeni olmadığını savundu. 

"İstanbul ne aklında ne de gündeminde var İmamoğlu'nun" diyen Aktaş, "Bundan dolayı aslında yavaş yavaş kamuoyu desteği eriyor. Ama İmamoğlu, İBB'den cumhurbaşkanlığı adaylığına hareket etmek istiyor" ifadelerini kullandı. 

 

İhsan Aktaş
İhsan Aktaş / Fotoğraf: Twitter

 

İhsan Aktaş'a göre bundan muhalefetin İmamoğlu gibi bir meselesi var. Üstelik bu sorun kendisiyle hükümet ya da AK Parti arasında değil, daha çok CHP arasında geçecek.

Muhalefet cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyecek?  

Aktaş bu meselenin farklı bir yol ayrımına gireceği görüşünde. Bu düşüncesini ise şu sözlerle destekledi: 

"CHP şöyle bir yol ayırımında. Acaba cumhurbaşkanı adayını bir kurumsal disipline mi verecekler yoksa İmamoğlu'na dışardan baskılarla mı verecek? CHP bu tür problemler ile çok yüzleşti. Bir önceki seçimde Abdullah Gül adaylığı konusunda Muharrem İnce'nin ‘Eğer Gül'ü aday gösterirseniz, Erdoğan'ı yeğlerim' bir çıkışı olmuştu. Bu Erdoğan'a oy vereceğim anlamına gelmiyor ama bana daha yerli daha milli bir aday ile gelin demek istiyor. İnce bu çıkışı ile kendini aday seçtirdi." 

Dolayısıyla bugünden itibaren Millet İttifakı'nın içerisindeki aday tartışmalarının rotasının bu tür ziyaret ve çıkışlarla belirleneceğini aktaran İhsan Aktaş, "İmamoğlu şimdiden değil daha İBB Başkanlığı'nı kazandığı günden beri sadece adaylığa kafa yoruyor. Bir siyasetçinin kendisi için gelecek tasarrufunda bulunması doğaldır. Fakat İstanbul gibi an her yer, her saniye her sokağın her köşesine dokunulması gereken kenti ihmal ettiğiniz zaman kaybedersiniz. İki gün sorun gözükmez ama bir bakarsınız deniz salyası gibi gelip karşınıza çıkar" değerlendirmesinde bulundu. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU