Adalet Bakanı, Kadri Gürsel’in kelepçelenmesini yorumladı: Kabul edilebilir bir şey değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın detaylarını paylaştığı Yargı Reformu Stratejisi Belgesini de değinen Gül "Düşüncesinden dolayı kimsenin mahkumiyet almadığı sistemi inşa edeceğiz" dedi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’nda farklı konularda açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Bakan Gül, Yargı Reformu Stratejisi'ne ilişkin kanunların gecikmeden çıkarılacağını söyledi ve "İfadesinden, düşüncesinden, eleştirisinden dolayı hiç kimsenin hapis cezası ya da mahkumiyet almadığı bir sistemi hep beraber inşa edeceğiz." dedi. 

Gül, denetime açık, şeffaf bir şekilde bu reformun uygulanmasını, hayata geçmesini takip edeceklerini söyledi ve tutukluluk sürelerine değindi:

"Tutuklulukta soruşturma ve kovuşturma dönemiyle ilgili bir azami süre var. Diyelim 3 yıl dava açmadınız, 3 yıl tutuklu kalabiliyor. Böyle olmayacak. Birisi tutukluysa bir an önce mahkemenin önüne çıkması onun en doğal hakkıdır."

Yargı Reformu Stratejisi ile ilgili kanunların çok gecikmeden çıkarılacağını bildiren Gül, idarenin gerektirdiği tüm tedbirlerin çok hızlı alınacağını belirtti.

"İfadesinden, düşüncesinden, eleştirisinden dolayı hiç kimsenin hapis cezası ya da mahkumiyet almadığı bir sistemi hep beraber inşa edeceğiz. Herkes özgürce konuşacak, kimse susmayacak, eleştirisini söyleyebilecek."

Adalet Bakanı daha hızlı, makul sürede yargılamayı takip edeceklerini söyledi:

"2019'dan itibaren artık vatandaşımızın davası 'Bugün git, 6 ay sonra gel' çerçevesinde olmayacak."

Adalet Bakanı’na gazeteci Kadri Gürsel'in kelepçeli görüntüsü de soruldu:

“Kelepçeyi niye takıyorsunuz? Kendisi gelmiş... O görüntü gerçekten çok kabul edilebilir bir şey değil”

Adalet Bakanı’nın açıklamalarından önemli bölümler

Hakim ve savcılara coğrafi teminat

“Hakim bir karar verdi diye İstanbul'daysa alıp onu Kars'a gönderemeyeceksiniz. Hakim savcılarımız kararlarını verirken bir gün alıp filan adliyeye göndermeme hususunda teminat getiriyor. "

Hukuk mesleklerine giriş sınavı

“Şu an okuyan öğrencilerimiz için öyle bir şey düşünmüyoruz. Yeni tercih edecekler, bitirince avukatlık mesleğini yapmak için artık bir sınava gireceğini bilecek."

FETÖ’den tutuklu NASA çalışanının tahliyesi

“Yargılama sonrasında, denetimli serbestlik anlamında, belli bir süre hak ettiği cezayı çektikten sonra yapılan bir tahliyedir. Tutuklulukta olan bir tahliye değil, infazı gerçekleşmiştir, mahkumiyetini çekmiştir. Evde hapis gibi, denetimli serbestlik gibi İnfaz Kanunu'na göre o süreyi tamamladıktan sonra olan bir gelişmedir."

FETÖ yargılamaları

“Hakimlerimiz hukuk çerçevesinde, tüm usul hükümlerine göre yargılamaları yapıyorlar."

Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesi

“Periyodik olarak mahkeme kararları ve Bakanlığın usulün gerektirdiği şekilde izinleri olabilecektir. Bayram da dahil olmak üzere bir terör hükümlüsüne nasıl muamele ediliyorsa hukuk çerçevesinde bu hususlar değerlendirilecektir."

Hakimin etek boyu müdahalesi

"Hakim, yargı mensubu önündeki dosyaya bakacak, vatandaşın, avukatın kılığına kıyafetine değil... Bunlar eski alışkanlıklar."

İcra yoluyla çocuk teslimi

"Kendi çocuğunu görmek için çocuk icralık mı olur? Bunu da kaldırıcı bir düzenlemeyi yapıyoruz. Daha insani bir çalışmayı da tamamladık, Meclisimiz takdir edecektir."

 

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU