ABD Başkanı Donald Trump: Rusya'nın seçilmeme yardımcı olmasıyla hiçbir alakam yok

Başkanlıktan azlini isteyen demokratların sayısı artmışken Trump çok konuşulacak tweet attı, demokratlara göre Trump son mesajıyla Rusya'nın 2016 seçimlerindeki etkisini kabul ediyor

Fotoğraf: Reuters

ABD'de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller Rusya soruşturması dosyasını resmen kapattığını ve Adalet Bakanlığı'ndaki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Mueller "adaletin tesisini engellemekle" suçlanan Trump'ı aklamadığını söylemiş ancak görevdeki bir başkana suçlama yöneltmek gibi bir seçeneğinin bulunmadığının da altını çizmişti. 

Rusya'nın siber saldırılar yoluyla seçimlere müdahale ettiği ve seçim sonuçlarını Trump lehine etkilediği ile ilgili suçlamaları Başkan'ın eski seçim kampanyası müdürü, dış politika danışmanı, ulusal güvenlik danışmanı ve avukatı kabul etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Adalet Bakanı William Barr, Trump’ın "adaleti engelleme" suçu işlemediği sonucuna varmış ancak Mueller’ın raporu Trump’ın içinde olduğu ve adaletin engellenmesi suçunun işlenip işlenmediğini değerlendirmişti.

 

Mueller rapor.JPG
Rusya'nın 2016'daki ABD başkanlık seçimlerine müdahalesini araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller / Fotoğraf: Reuters

 

22 aylık Rusya soruşturması kapandı, özel yetkili savcı görevinden istifa etti. 

Tam da bu siyasi iklimde ABD Başkanı Trump; Twitter'da Rusya iddialarını alevlendirecek ve çok tartışılacak bir açıklama yaptı.

Trump, soruşturma başladığından bu yana sıklıkla sarıldığı "Cadı avı" tabirini kullanıp "Rusya'nın seçilmeme yardımcı olmasıyla hiçbir alakam yok" diye yazdı.

 

 

Trump karşıtları bu cümlenin "Rusya’nın seçilmeme etkisini kabul ediyorum ama bu beni ilgilendirmez" anlamına geldiğini söylüyor.

ABD Başkanı'nın son Twitter mesajında söyledikleri sadece bununla sınırlı değil.

Trump kendisine yöneltilen suçmaların "aslında var olmadığını" da belirtiyor.

 

Reuters Trump.JPG
Trump Mueller raporuyla ilgili "Bu dava kapanmıştır. Teşekkürler" demişti / Fotoğraf: Reuters

 

Başkanlık makamının tarihteki en büyük tacize uğradığını söyleyen Trump son Twitter mesajında demokratlar ve yalan haber yapmakla suçladığı medyayı eleştirdi, Rusya soruşturmasına 40 milyon dolar para harcandığını belirtti.

Yaklaşık 2 yıl süren ve Amerikan halkını ciddi şekilde meşgul eden soruşturmanın daha önce 25 milyon dolara mal olduğu açıklanmıştı. 

 

16 Haziran 2018 Helsinki Zirvesi Trump Putin Reuters.JPG
ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile birlikte 16 Haziran 2018'de Helsinki Zirvesi'nde bir araya gelmişti / Fotoğraf:  Reuters

 

Trump'a yönelik tepkiler ise devam ediyor. 

Çok sayıda Demokrat Kongre üyesi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi iknaya çalışıyor.

Zira Pelosi, Trump'ı azletme çabasının 2020'deki Başkanlık seçimlerini olumsuz etkileyeceği kanaatinde.

Bununla birlikte demokratların 23 başkan aday adayından 10'u Trump'ın azli yönünde görüş bildiriyor. 

Bazı eyalet valileri de Trump'ın azlini savunuyor. 

Son olarak Indiana Valisi Pete Buttigieg, Trump için "Azil için sevke ancak bu kadar yaklaşılabilir"  dedi.

 

 

ABD Anayasası Kongre'ye başkanın üç kategoriden en az birince suç işlemesine kanaat getirilmesi halinde görevden alma yetkisi veriyor.

Bugüne kadar üç başkan hakkında Kongre'de görevden azil süreci başlatıldı ancak bugüne dek Kongre tarafından azledilen bir başkan yok.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU