Krizden beri ilk üst düzey temas: Katar, Suudi Arabistan’ın acil toplantı çağrısını kabul etti

Katar Başbakanı, Mekke'deki Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine katılmak üzere Cidde'ye gitti

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Katar Emiri Temim bin Hamd / Fotoğraf: SPA

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Doha’dan Cidde’ye giden Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Sani, buradan Mekke’ye geçerek bölgesel güvenlik konularını görüşmek üzere Arap zirvesine katılacak.

Bu, Suudi Arabistan dahil 4 ülkenin ekonomik ve diplomatik boykota başlamasının ardından Katar’ın Suudi Arabistan’la ilk üst düzey teması olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Katar’ın Mekke’deki acil zirveye katılması topluluğun güvenliğinin sağlanması için insani ve milli bir görevdir” dedi.

Mekke’de Perşembe günü yapılacak zirvede Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında petrol tankerlerine ve Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine düzenlenen saldırıların ardından İran’la yaşanan gerilim ele alınacak.

Tahran iki saldırıda da payı olduğu iddialarını reddediyor.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani, Suudi Kral Bin Salman’dan zirveye ve arkasından yapılacak geniş çaplı Arap liderleri toplantısına katılması için davet almıştı.

ABD bir süredir Körfez bloğunu İran’a karşı yeniden birleştirmek için çabalıyor.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar’ı 2017 yılının Haziran ayında teröre destek verdiği gerekçesiyle boykot etmeye başlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU