Reuters: Sakarya gaz sahası hakkındaki veriler işbirliği olanakları için ABD'li şirketlerle paylaşıldı

Söz konusu verileri alan şirketlerin, değerlendirmek için vakit istediği ve rezervde öngörülen artışı beklemeye karar verdiği öne sürüldü

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarını yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 540 milyar metreküp doğalgaz barındıran Sakarya sahası hakkındaki teknik verileri olası işbirliği olanaklarının araştırılması için ABD'li özel enerji şirketleri Chevron ve Exxon Mobil ile paylaştı.

Reuters'ın haberine göre, verileri alan şirketler, değerlendirmek için vakit isterken rezervde öngörülen artışı beklemeye karar verdiler.

Hükümet, Sakarya sahasındaki gazı ulusal imkanlarla çıkaracağını daha önce defalarca söylemiş, yabancı şirketlerin de sahaya ilgi duyduğunu belirtmişti. Ancak verilerin şirketlerle paylaşılması ileriki dönemde resmi bir işbirliğine gidilmesi ihtimaline işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ankara, bu ilgiye pek sıcak bakmıyor"

Ajansa bilgi veren bir Türk yetkili, geçen yıl Ağustos'ta açıklanan keşfin ardından bazı yabancı şirketlerin sahaya ilgi gösterdiklerini ancak Ankara'nın bu ilgiye pek sıcak bakmadığını ifade etti.

Yetkili, "Ancak bu dönemde Exxon Mobil ve Chevron bu keşiflerle birlikte TPAO ile görüştüler ve buraya dair verileri aldılar. Türkiye orada çok daha yüksek miktarda gaz olduğunu ve yeni keşiflerle birlikte buradaki miktarın çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını düşünüyor" dedi.

Yetkili ABD'li iki şirketin verilerini incelediğini ifade ederek, "Bu alanda birlikte çalışmak için biraz daha zaman ve keşif miktarının biraz daha yükselmesini beklemeye karar verdiler" ifadelerini kullandı..

Enerji Bakanlığı konu hakkındaki sorulara yanıt vermedi. Chevron sözcüsü şirketin ticari konular hakkında yorum yapmadığını söylerken, Exxon Mobil sözcüsü sorulara cevap vermedi.

Enerji konusunda uzman Kadir Has Üniversitesi araştırma görevlisi John Bowlus, "Teknik ve mali sebepler dolayısıyla TPAO'nun bir konsorsiyum içinde yer almak zorunda. Hangi şirketlerle çalışacağını belirleyecek başlıca unsurlar arasında ise jeopolitika yer alıyor" dedi.

Bowlus, İsrail'in derin denizlerdeki gaz sahasının geliştirilmesinde çalışan Chevron'un makul bir aday olabileceğini, Romanya'nın yine Karadeniz'deki doğalgaz sahasını işleten Exxon'un ise "her zaman olası" bir isim olduğunu ifade etti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU