Kas geliştirmek için steroid kullanan erkeklerin “kısır kalma ihtimali yüzde 90”

Daha iyi bir vücuda sahip olma çabası sizi kısır bırakabilir

Fotoğraf: The Independent 

Sarah Young - The Independent

Kas geliştirmek için kullanılan steroidlerin, erkeklerin çocuk sahibi olma ihtimalini azalttığını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Araştırmacılar, vücutta erkeklik testosteron hormonuna benzer şekilde işlev gören ve kas büyümesini artırmak için performans yükseltici ilaçlar olarak kullanılan anabolik steroidleri tüketen erkeklerin yüzde 90 kısır kalma ihtimallerinin bulunduğunu tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademisyenler birçok erkeğin farkında olmadan üreme kabiliyetini feda ettiğini ve evrimsel bir paradoks riski altında olduğunu belirtti.

Mossman-Pacey paradoksu olarak adlandırılan teori, Brown Üniversitesi’nden Dr. James Mossman ile Sheffield Üniversitesi’nden Profesör Allan Pacey tarafından ortaya çıkarıldı.

BBC’ye konuşan Mossman, steroid kullanımının erkekleri daha “çekici” yapabileceğini ancak onları “evrimsel açıdan işe yaramayan bir kişiye” dönüştüreceğini söyledi.

Mossman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize gelip kısırlık testi yaptıran erkeklerin arttığını gördük ve bu adamlar dev gibi tiplerdi. Cüsseli görünmeye çalışıyorlardı ancak kendilerini evrimsel açıdan işe yaramaz hale getiriyorlardı çünkü istisnasız hiçbirinde sperm yoktu.”

Fertility Fusion’da jinekolog danışmanlığı yapan Phil Harris, şunları söyledi:

“Steroid kullanımının uzun vadede sağlıklarına ve doğurganlıklarına zarar verebileceğinin farkında olmayan erkeklerin sayısında artış görüyorum. Şimdilerde ve ilerleyen dönemde aile kurmak isteyen herkese anabolik steroid kullanımından kaçınmalarını tavsiye ediyoruz.”

Peki steroidlerin gerçekte nasıl bir etkisi var?

Araştırmacılar steroidlerin beynin fazla testosteron üretildiğini düşünerek hipofiz bezini aldattığını belirtiyor.

Hipofiz bezi, sperm üretiminde kritik hormonlar olan FSH ve LH isimli 2 hormonun üretimini durdurarak reaksiyon gösteriyor.

Mossman ve Pacey, erkeklerin üreme kabiliyetine zarar verdiği bilinen steroid kullanımının yanı sıra kelliği engelleyen ilaçların da erkeklerin kısır kalmalarında etkisi olduğunu söyledi.

Pacey, “Anabolik streoidleri daha fazla kullananların yüzde 90 kısır kalma ihtimalleri var. Kellikte durum henüz o kadar kötü değil ancak satışlar tavan yapmış durumda ve giderek yaygınlaşan bir sorun haline geliyor. Çoğu zaman kadınları etkilemek ve istemeden üreme kabiliyetlerini azaltmak için erkeklerin spor salonuna gitmeleri ironik değil mi?” diye konuştu.

Düzenli anabolik steroid alımının hem erkeklerde hem de kadınlarda birçok fiziksel ve psikolojik değişikliğin yanı sıra tehlikeli olma ihtimali bulunan tıbbi durumlara yol açabildiği de belirtiliyor.

 

 

Anabolik steroidlerin erkekler üzerindeki etkilerinin arasında sperm sayılarının azalması, testislerin küçülmesi, meme dokusunun gelişmesi, prostat kanseri riskinin yükselmesi ve ciddi akne oluşması bulunuyor.

Kadınlar üzerindeki fiziksel etkilerse yüzde kıllanma, göğüslerin küçülmesi, sesin kalınlaşması ve saç dökülmesini içeriyor.

Bulgular kadınlar gibi erkeklerin de çocuk sahibi olabilmek için bir zaman sınırına sahip olabileceğini gösteren yakın tarihli bir çalışmanın ardından tespit edildi.

Maturitas adlı bilimsel yayında yer alan yeni bir araştırmaya göre, tıbbi olarak değişik ölçeklerde 35 veya 45 yaş üzeri olarak tanımlanan “ilerlemiş baba olma yaşı”na ulaşmadan önce erkeklerin spermlerini sperm bankalarına vermeyi göz önünde bulundurması gerekiyor.

Bu yaşın üzerindeki erkeklerin üreme kabiliyetinde azalma yaşanabileceğini ortaya koyan araştırma, böylelikle bu erkeklerin kadın partnerlerini de gebeliğe bağlı şeker hastalığı, gebelik zehirlenmesi ve erken doğum gibi bazı gebelik ve doğum komplikasyonları riskine maruz bıraktığını ortaya çıkardı.

Buna ilaveten, ilerlemiş yaştaki babalardan doğan çocuklar, doğumsal kalp hastalığı, yenidoğan nöbetleri ve düşük doğum ağırlığı gibi birçok açıdan yüksek risk altında kalabiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU