Everest’e tırmanan dağcılar: Zirveye ulaşmak için cesetlerin üzerinden atlıyoruz

Dağcılar, ölümlerin artmasıyla sıkışan trafik yüzünden, zirveye ulaşmak için “cesetlerin üzerinden atladıklarını” söylüyor

Fotoğraf: Reuters

Tenzing Norgay ve Edmund Hillary’in Everest’in zirvesine ulaşmasının üzerinden 66 yıl geçti. Dağcıların zirveye ilk başarılı tırmanışının yıl dönümünde, çok sayıda dağcı, zirveye giden yoldaki kalabalığın ve hazırlıksızlığın ölümcül sonuçları hakkında konuştu.

Nepal’in dağın kendi sınırları içinde kalan kısmını yarım asır önce ticari tırmanışa açmasıyla, bölge dağcılar için cazibe merkezi haline geldi. Ancak dağcılar bu yıl, ölümlerin artmasıyla sıkışan trafik yüzünden, zirveye ulaşmak için “cesetlerin üzerinden atladıklarını” söylüyor.

Dağcılara göre, zirveye yakın noktalarda hala emniyet halatına bağlı şekilde duran cesetler var.

Dağda 4 Arap kadını filme çeken Kanadalı yönetmen Elia Saikaly, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Orada gördüklerime inanamıyorum. Ölüm, katliam, kaos… Yolda ve 4. kamptaki çadırlarda ölü bedenler var” dedi.

Bu yıl 600 kişinin zirveye tırmandığı düşünülüyor. Son 9 günde ölen 11 kişi dahil, çok sayıda dağcının hayatını kaybettiği ve ölüm oranının 2015’ten beri en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.

Tırmanış mevsiminin yalnızca birkaç hafta olması da dağda trafiğin sıkışmasına katkı sağlıyor.

 

everest-queue-8.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Nepal hükümeti bu sezon 381 kişiye tırmanma izni verdi. 2018’de 372 kişiye tırmanma izni verilmiş ve her birinin maliyeti 11 bin dolara denk gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu izinleri verirken deneyim şartı aramayan hükümet, dağcı ölümleri konusunda sorumluluk kabul etmiyor.

Öte yandan, Nepal Dağcılık Birliği’nin genel sekreteri Kul Bahadur Gurung, “Everest’te olması gerekenden daha çok insan vardı” dedi.

Associated Press’e konuşan Gurung, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kaç insanın, nasıl ve ne zaman tırmanacağını söyleyen kurallar ve düzenlemeler konusunda eksiğiz.”

Eskiden yalnızca deneyimli dağcıların tırmanışına açık olan bölge, son dönemde macera arayan herkesin ilgisini cezbediyor.

Ölümlerin çoğunun nedeninin, yüksek rakımda nefes darlığı, kusma, baş ağrısı ve zihin bulanıklığı gibi belirtiler gösteren irtifa hastalığından kaynaklandığı belirtiliyor.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU