Bilim insanları açıkladı: Kanada'daki buzulların yüzde 80'i 50 yıl içinde eriyecek

Kanada'da yapılan bir araştırma, üç ayrı eyalette yoğun olarak bulunan buzulların önemli kısmının 50 yıl içinde yok olacağını ortaya koydu

Kanada'da Alberta Üniversitesi "Kanada Dağlarının Durumu" araştırması yaptı.

Sonuç dikkat çekici. Alberta, Yukon ve British Columbia eyaletlerindeki buzulların yüzde 80'i 50 yıl içinde eriyeceği açıklandı. 
 


Araştırmaya göre iklim değişikliği beraberinde, buzulların beklenenden daha hızlı erimesi, su seviyelerinin yükselmesi ve çöllerin oluşması tehdidini de getiriyor.

Üç eyaleti kapsayan bölgenin, küresel ısınmanın en sıcak noktalarından biri olduğuna, buzullardaki değişimin büyüklüğünün çarpıcı boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Araştırmada incelenen bölgenin, Antarktika ve Grönland'daki buzulların dışında dünyadaki diğer buzullardan daha büyük bir alanı kapsadığı belirtildi. Erime oranlarının Avrupa Alpleri'nde ve And Dağları'nda görülenlerle benzeştiği kaydedildi. 
 


Buzullar eridikçe kuraklık tehlikesi de artıyor 

Araştırmayı yapan Prof. David Hik, "Buzullar geri çekildikçe, daha fazla su yokuş aşağı akar ancak buz tabakaları ne kadar fazla çekilirse orada o kadar az su akar ve daha sonra alan kurumaya başlar. Yukon'daki Kluane Nehri gibi yerlerde çok fazla toz var çünkü nehrin içinden aktığı vadi esasen kuruyor. Bölgede katabatik rüzgarlar olarak adlandırdığımız buzuldan çıkan rüzgarlar oldukça kuvvetli ve kurumuş dere yataklarından çıkan tozu daha da kuvvetli üflüyor. Bu toz ağaçlara ve bitkilere yerleşerek ve fotosentezi azaltarak bitki örtüsü için hayatın devamına engel bir sorun haline geliyor" dedi. 
 


 

DAHA FAZLA HABER OKU