2,6 milyon yıl önceki büyük bir süpernova insanın iki ayak üzerinde yürümesini sağlamış olabilir

Büyük orman yangınlarına neden olan süpernovaların, insanın dik yürümesini gerektiren savanaları yarattığı düşünülüyor

Görsel: The Independent

2,6 milyon yıl önce yaşanan yıldız patlamalarının, insanların dik yürümesini sağlamış olabilir.

Kansas Üniversitesi’nden araştırmacılar, süpernovalardan gelen kozmik parçacıkların Dünya yüzeyine çarptığında küresel ölçekte orman yangınlarına neden olduğunu söyledi. Böylece, yanan ormanlık alanlar, büyük savanalarla çevrelendi.

Geology adlı bilimsel yayında yer verilen araştırmaya göre, Kuzey Doğu Afrika’daki homininiler, bu geniş alanları geçmek için iki ayak üzerinde yürümeyi öğrendi.

Araştırmaya öncülük eden fizik profesörü Adrian Melott konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bu olaydan önce homininilerin iki ayak üzerinde yürüme eğilimi olduğu düşünülüyor. Ancak homininiler çoğunlukla ağaçlara tırmanıyordu. Savana dönüşümünden sonra ise, yürümek zorunda kaldı. Ayrıca dik yürürken uzağı görebilir ve avcıları fark edebilirdi.”

Melott ve ekibi, süpernovaları ve Dünya üzerindeki etkilerini araştırırken, eski deniz tabanlarında demir-60 izotopuna (radyoaktif demir formu) rastladı.

Profesöre göre, bu maddenin Pliyosen Çağ’dan Buzul Çağı’na geçiş sırasında 163 ışık yılı uzaklıktaki bir süpernovadan Dünya’ya gelmiş olması gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar buradan hareketle, söz konusu patlamanın, atmosferin alt tabakalarda iyonlaşmaya neden olduğunu ve bunun da küresel yangınlara sebebiyet veren yıldırımları tetiklediğini belirtti.

Profesör Melott da atmosferin alt tabakalarında genellikle iyonlaşma görülmediğini, ancak güçlü bir süpernovadan çıkan enerjinin bunu sağlayabileceğini ifade etti.

Melott geçen yılın sonunda, bu süpernovaların Dünya’nın tarih öncesi okyanuslarında yaşayan ve Megalodon olarak bilinen dev köpek balığını ortadan kaldırdığını gösteren başka bir çalışmaya da öncülük etmişti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Çağlar Paldar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU