Alman istihbaratı: Rusya’nın ülkedeki faaliyetleri Soğuk Savaş dönemindeki gibi aktif

“Yöntemler daha kaba ve araçlar daha acımasız hale geliyor”

Almanya dış istihbarat servisi BND’nin logosu (Reuters)

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Federal Dairesi (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, Rusya’nın Soğuk Savaş dönemindeki faaliyetlerine benzer şekilde Almanya’da aktif olduğunu söyledi.

Haldenwang, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, “Rusya’nın faaliyetlerini önemli ölçüde artırdığının farkındayız. Şu anda gelinen seviye, Soğuk Savaş dönemleri dışında daha önce görülmedi” diye konuştu.

Rusya’nın Almanya’daki neredeyse tüm siyasi alanlardaki meseleleri netleştirmede çok karmaşık bir çıkarı olduğunu dile getiren Haldenwang, “Yöntemler daha kaba ve araçlar daha acımasız hale geliyor” diyerek, Rusya’nın suçlandığı 2019’da Berlin’de bir Gürcü vatandaşının öldürülmesine atıfta bulundu.

Almanya dış istihbarat servisi BND’nin Başkanı Bruno Kahl ise, Rusya ve Çin’i işaret ederek, “Bize kendi iradelerini empoze etmek isteyen diğer ülkelerin egemenliğini bir düşünün. Bu konuda normlarda bir değişiklik görülmekte, daha acımasız bir yaklaşım benimsenmekte ve çıkarlar eskiye göre daha pervasızca yürütülmekte. Bazı devlet aktörleri, salgın sırasında aşı diplomasisi veya yüz maskeleri satmak gibi yeni yaklaşımlar benimsedi” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU