Batı basını, Putin'in kimliklerini itinayla sakladığı kızlarını mercek altına aldı

Putin kızları hakkında şu cümleden başka söz sarf etmiyor: "Kızlarım Rusya'da yaşıyor ve sadece burada okudular. Onlarla gurur duyuyorum"

Katerina Tikhonova, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'ndaki konuşmasını video konferansla yaptı (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünya siyasetini ve ekonomisini yönlendirmedeki gücünün yanı sıra gözlerden uzak tuttuğu çocuklarıyla da dikkat çekiyor.

Zira Putin kızları olduğunu söylese de çocuklarının Katerina Tikhonova ve Mariya Vorontsova olduğu iddialarını hiçbir zaman doğrulamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post (WP), Tikhonova'nın 4 Haziran'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'ndaki konuşmasının ardından, dünyanın en güçlü liderlerinden birinin çocuklarını mercek altına aldı.

Putin, güvenlik gerekçeleriyle kızlarının kimliğiyle ilgili sorulardan şimdiye dek kaçındı. Örneğin 2015'te Devlet Başkanı'na, Tikhonova'nın kızı olduğu yönünde yapılan bir haber sorulmuştu. Putin haberi doğrulamazken, kızlarının "iş ya da siyasetle ilgilenmediğini" söylemiş ve şöyle konuşmuştu:

Kızlarım Rusya'da yaşıyor ve sadece burada okudular. Onlarla gurur duyuyorum.

BBC Rusya muhabiri Farida Rustamova 4 yıl sonra konuyu tekrar gündeme getirmişti. Hem 34 yaşındaki Tikhonova hem de 36 yaşındaki Vorontsova'nın ülkenin iş camiasında etkili olduklarını ve Devlet Başkanı'nın önceki cevabının artık geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Rustamova, şu ifadeyi kurmuştu:

Devlete ait şirketlerin yöneticileri olan eski arkadaşlarınız, bu iki kadına işlerinde yardımcı oluyor. İkilinin televizyon kanallarına çok sık çıkmaya başladığını görüyoruz.

Muhabir sözlerinin devamında Putin'e, Tikhonova ve Vorontsova'nın kendisinin çocuğu olduğunu ne zaman kabul edeceğini sormuştu.

 

5b042ecc1ae66231008b49a9.jpg
Mariya ve Katerina (Reuters)

 

İki kadının da adını ağzına almayan Putin, şu yanıtı vermişti:

İş dünyasıyla ilgili bir soru sordun. Bir kadından bahsettin. Sonra bir kadından daha bahsettin. Sadece bazı gerçekleri dile getirdin. Bu yeterli değil. Biraz daha araştır. Bunun ardından onların ne işleri olduğunu, bir işleri olup olmadığını, kimin neye sahip olduğunu ve kimin kime yardım ettiğini anlayacaksın.

Zira ikili doğrudan siyasete karışmasa da önemli pozisyonlarda bulunuyor. WP, Tikhonova ve Vorontsova'nın ülkede iş ve bilim camiasındaki statüleriyle etkilerinin giderek yükseldiğini kaydetti.

Tikhonova, Moskova Devlet Üniversitesi'ne bağlı Karmaşık Sistemler Matematiksel Araştırma Enstitüsü'nün müdür yardımcılığı görevini üstlenirken, genetik araştırmacısı Vorontsova genellikle devlet destekli projelerde yer alıyor.

Üçüncü çocuk iddiası

Putin geçen yıl, Rusya'nın Gamaleya Enstitüsü'nün geliştirdiği Sputnik V aşısına verilen onayı duyurduğunda kızlarından birine de aşı yapıldığını açıklamıştı.

Moskova'nın Yankısı adlı radyo istasyonunun genel yayın yönetmeni Aleksey Venediktov, Tikhonova'nın aşı için lobicilik yapan Kirill Dmitriev ve eşi Natalia Popova'yla epey yakın olduğunu ve Putin'in aşı olan kızının Tikhonova olduğunu öne sürdü.

Rus bağımsız haber organı Open Media, devlet televizyonunun Sputnik V'nin ilk yapıldığı kişiler arasında Popova'nın olduğunu bildirdiğini, bu durumun Tikhonova'nın dikkatini bahsi geçen aşıya çektiğini iddia etti. Haberde, Putin'in bu yüzden Sputnik V'ye destek vermiş olabileceği yazıldı.

Aynı zamanda bir dansçı olan Tikhonova, 2013'te Rus milyarder Kirill Shamalov'la evlenmiş ancak 5 yıl sonra boşanmıştı. 

Moskova Devlet Üniversitesi Asya Çalışmaları Bölümü'nden mezun olan Tikhonova, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'ndaki 6 dakikalık konuşmasında "çığır açan teknolojilere" daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu. Konuşmasında, yapay zekaya odaklanan "Innopraktika Fund" adlı projesine işaret etti. Projenin yönetim kurulu üyeleri arasında Rusya'nın devlet kontrolündeki önemli petrol ve gaz işletmelerinin başındaki isimler yer alıyor.

 

 

Saint Petersburg Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Moskova Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Vorontsova ise aynı zamanda çocuk endokrinoloji uzmanı. 

Russia 24 adlı devlet kanalı 5 Haziran’da, Sağlık Bakanlığı bünyesinde araştırmacı olarak çalışan Vorontsova’yla yaptığı röportajı yayımladı. Vorontsava, genetik araştırmaların hastalıkları önlemede ve teşhis etmede nasıl kullanılabileceği ve teknolojideki yeni gelişmeler hakkında konuştu.

Business Insider'ın aktardığına göre, Tikhonova doğduğunda aile Putin'in KGB'deki görevi sebebiyle Doğu Almanya'daydı. Aile 1996'da Moskova'ya döndüğünde kızların Almanca eğitim veren bir okula gönderildiği, ancak Putin Devlet Başkanlığı görevine vekaleten geçince çocukların evde eğitim almaya başladığı öne sürüldü.

Ayrıca her iki ismin de üniversiteye sahte kimliklerle gittiği ifade edildi. 

Öte yandan Mariya'nın bir çocuğu var. Putin de ünlü ABD'li yönetmen Oliver Stone'la 2017'de yaptığı röportajda bir torunu olduğunu söylemişti. 

İkilinin annesinin, Putin'le 2014'te boşanan Lüdmila Shkrebneva olduğu öne sürülüyor. Rus araştırmacı yayını Proekt, Putin'in, sevgilisi olduğu iddia edilen Alina Kabaeva'dan üçüncü bir kız çocuğu olduğunu iddia ediyor.

 

Independent Türkçe, The Washington Post, Business Insider, Open Media

DAHA FAZLA HABER OKU