Kırgızistan’daki kız kaçırma vakalarının önüne geçilemiyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, Kırgız yasalarına göre kız kaçırmaya hapis cezası öngörüldüğü ancak yasaların gereği gibi uygulanmadığı da vurgulanıyor

2017’de güçlendirilmiş aile içi şiddet yasasının yürürlüğe girmesine rağmen kız kaçırma olayları sürüyor / Fotoğraf: The Independent

İnsan Hakları İzleme Örgütü, (Humans Right Watch - HRW) kız kaçırmanın Kırgızistan’da devam eden bir sorun olduğuna dikkat çekerek yetkililerin kadına şiddeti cezalandırmadaki yetersizliği nedeniyle bu kadınların ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 yaşındaki tıp öğrencisi Burulai Turdaaly Kyzy’nın 29 yaşındaki bir adam tarafından zorla evlenmek amacıyla kaçırılıp vahşice öldürülmesinin yıldönümünde yayımlanan raporda, ülkedeki pek çok kişinin bu vakaları “gelenek” olarak gördüğüne dikkat çekildi.

Burulai cinayeti halk arasında büyük öfkeye neden olmuş, binlerce Kırgız kız kaçırma olaylarına yönelik daha fazla önlem alınması amacıyla protesto gösterileri düzenlemişti.

Her yıl binlerce genç kızın zorla evlenme amacıyla kaçırıldığı Kırgızistan’da resmi rakamlara göre 2017’de bu suçtan yalnızca bir kişi mahkumiyet aldı. Vakaların çoğunda kaçırılan kadın kendisini kaçıran erkeği ya hiç tanımıyor ya da uzaktan tanıyor. 
 


İnsan Hakları İzleme Örgütü, kız kaçırmanın ülkede suç sayılmasına ve 2017’de güçlendirilmiş bir aile içi şiddet yasasının yürürlüğe girmesine rağmen olayların önüne geçilemediğine dikkat çekti. Bu durumun sebebi olarak, kadına şiddete ilişkin kanunların zayıf bir şekilde uygulanmasını gösteren örgüt, Kırgız kadınların yaralanma ya da ölüm gibi risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden kadın hakları araştırmacısı Hillary Margolis konuyla ilgili şunları söyledi:

“Burulai cinayetinden bir yıl sonra, hükümetin kadın ve genç kızların hayatlarını kurtarabilecek yasaları uygulamak için mümkün olan her şeyi yapmamış olması korkunç bir durum. Yeni yasalar geçirmek iyi bir ilk adım. Ama gerçek korumayı sağlamak için yeterli değil.”

Kırgız yasalarına göre kız kaçırmak 5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası alabiliyor. Eğer mağdur 18 yaşın altındaysa bu ceza 10 yıla kadar çıkabiliyor.

Ancak yasalar gereği gibi uygulanmıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı verilerine göre, ülkede 2017’deki kız kaçırma vakalarında ceza davalarının yaklaşık yüzde 70’inde dosya kapanıyor. Hükümet verilerine göreyse, Kırgız evliliklerinin 5’te biri kız kaçırma vakalarına dayanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU