CHP'de bir siyasi hareket daha mı çıkıyor? Sevigen: Aslı Baykal ile Anadolu'yu dolaşacağız; Baykal: Böyle bir açıklamam olmadı

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yakın isimlerden Mehmet Sevigen, Aslı Baykal ile birlikte Anadolu turuna çıkacaklarını söyledi. Baykal, bu yönde bir açıklamasının olmadığını ifade etti

Eski CHP yöneticisi Mehmet Sevigen (sağda), Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın (solda) kızı Prof.Dr.Aslı Baykal ile Anadolu turuna başlayacaklarını öne sürdü 

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, bugün "İkinci Baykal sahaya iniyor" başlıklı yazısında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal'ın da CHP çatısı altında aktif siyasete başlayacağını iddia etti. 

Övür'ün kaynağı ise Baykal döneminde partinin yönetiminde ve yakın çalışma ekibinde yer alan Mehmet Sevigen olduğu öğrenildi.

Yazıda, "eski bakan, eski CHP Genel Sekreteri Mehmet Sevigen'in başını çektiği bir grup, ısrarla Deniz Baykal ismi etrafında CHP'nin değişen rotasına itiraz ediyor ve bir çıkış yolu arıyordu" ifadelerine yer verildi. 

Aslı Baykal ile ilgili hareketlilik şu ifadelere dile getirildi:

Eski CHP milletvekilleri, il başkanları, meclis üyeleri, hatta Anadolu'daki CHP yöneticileri arasında inanılmaz bir telefon ve mesaj trafiği yaşanıyor. Ve herkes birbirine şu mesajı atıyor: 'Aslı Baykal siyasete giriyor.'

Övür, yazısında Sevigen'in kendisine Aslı Baykal ile birlikte planladıkları çalışmalar hakkında bildi verdiğini "Evet, böyle bir hazırlığımız var ve Aslı Baykal'la birlikte Anadolu'yu dolaşacağız. Bu sadece halkla muhabbet yolculuğu. Atatürk'ün partisini kimselere de yem etmeyeceğiz, CHP sahipsiz değil" ifadelerine de yer verdi. 

Parti kuracağı iddialarını Twitter'dan yalanladı

Sevigen'in açıklamalarının ardından Aslı Baykal Twitter hesabından yeni bir parti kuracağı iddialarını yalanladı.

Baykal, peş peşe attığı beş mesajda şöyle dedi:

Basın organlarında yeni bir parti kuracağım yönünde sık sık çıkan haberler dolayısıyla bir açıklama yapmak istedim.

Cumhuriyet Halk Partisi, devletimizin kurucusu Atatürk'ün kurduğu büyük bir misyon partisidir.

Hiç şüphe yok ki, Cumhuriyeti kuran partidir. CHP'nin misyonu Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar bağımsız bir devlet olarak yaşatmaktır. Ben kendisini bu büyük ideale adamış bir ailenin, bir babanın kızıyım. Deniz Baykal'ın kızıyım.

Akademik kariyerimin ardından yaşamımın bu anında ve gelecekte bu büyük mirasın sarsılmaz savunucusu olacağımdan kimsenin kuşkusu olmaması gerekir. Ülkemizin büyük tehditlerle yüz yüze olduğu bir süreçten geçiyoruz.

Türkiye'nin Cumhuriyet Halk Partisi'ne her zamankinden fazla ihtiyacı vardır. Halkımızın tek ümit kaynağı CHP'dir. Bu nedenle, hepimiz, bölünmenin, parçalanmanın; ülkemize, demokrasimize, Cumhuriyet ve Atatürk ideallerine zarar vereceğini bilmeliyiz.

CHP birlik ve beraberliğimizin adresidir ve hepimizin özgürce siyaset yapacağı tek çatıdır.

aslı.jpg
Aslı Baykal / Fotoğraf: Twitte@asliibaykal

 

"Her zaman CHP çatısı altındaydım"

Paylaşımının ardından Aslı Baykal'ı aradık. Telefonda görüştüğümüz Baykal, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Twitter paylaşımlarınızdan CHP içinde daha aktif siyaset yapmayı planladığınız sonucunu mu çıkarmalıyız?

Böyle bir plan değil. Her aydının mutlaka topluma hizmet etmek gibi sorumluluğu vardır. Bu da sadece siyasetle değil çeşitli yollardan olabilir. Sivil toplumda olur başka şekillerde olur. Biraz açık bir konu. Her zaman CHP çatısının altındaydım. Siyasetin dışında kalmadım.

Sizi pekala parti çalışmalarında daha aktif görecek miyiz?

Bu bir sorumluluk her zaman olabilir. Bütün aydınlar için geçerli. Bunun için bazı seçenekler olması lazım önümüzde. Bunlara göre bakılabilir. Şimdi bu dediğimiz şekilde devam ediyoruz.

Haberde yer alan parti içinde siyasete gireceğinize dair mesajlaşmalar, paylaşımlar olduğuna ne diyorsunuz?

Haberle alakalı bir şey demek istemiyorum. Önemli olan benim açıklamam. Sıkıntı her yerde olur, her zaman olur. O ayrı bir konu. Olur olmaz o ayrı bir konu

"Mehmet Sevigen'in dile getirdiği iddialara dair "Benim açıklamam yok. Kendisine sorun"

Mehmet Sevigen'e atfedilen ve onun tarafından dile getirildiği iddia edilen parti politikalarına dair eleştirileri katılıyor musunuz?

Benim açıklamam olmadığı için bana sorulması bile gereksiz. Böyle bir durum olsa ben kendi adıma açıklama yaparım zaten. Böyle bir durum yok yani. Bu konuda hiçbir açıklamam yok. Yapacağım açıklamaya bu aşamada yaptım. 

Yani Mehmet Sevigen'in görüşlerine bu aşamada katılmıyor musunuz?

Hayır... Şu aşamada katılmıyorsunuz değil yani bunlar zaten benim açıklamalarım değil. Ben bir açıklama yapmadığım için bunları bana sormanıza gerek yok. Kendisine sorun. Benle alakası olan bir şey değil.

mehmet.jpg
Mehmet Sevigen / Fotoğraf: AA

 

"Sevigen, Baykal ismi olunca ortalık karıştı"

Baykal'ın ardından Mehmet Sevigen de Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Parti kuracağınız iddialarına ne diyorsunuz?

'Parti kuracağız' demiyoruz. Parti içinde mücadele edeceğiz. Parti içinde yapılan yanlışları, haksızlıkları, usulsüzlükleri dile getirenler oluyor. Birçok ilden arkadaşlar arıyor. Oraları ziyarete giderken bir çay kahve içeriz. Ama Baykal ismi olunca olay birdenbire patladı. Mehmet Sevigen, Baykal ismi olunca ortalık karıştı. Parti içindeyiz parti içinde mücadele ediyoruz.

 Rahatsız olduğunu noktalar neler?

Arkadaşlar 10 yıldır muhalefet olmadan el bebek gül bebek partiyi yönetiyor. Ancak son dönemde Atatürk'e "kefere" diyen, Atatürk'ün mezarına bu kadar payı neden harcadınız diyenlere karşı ses çıkarılmamasına karşı rahatsızlığımızı dile getireceğiz.

"Aslı Hanım'la birlikte gideceğiz"

 Aslı Hanım da olacak mı bu etkinlilerde?

Tabii ki beraber gideceğiz. Aslı da bu partinin evladı. Zaten Twitter paylaşımda, 'parti içinde kalıp, partide herkese siyaset yapacak yer var' diyor. Ben de 'parti kuracağız' demiyorum ama yanlışları da anlatacağız. Yönetim baskı yapıyor. Aslı Hanım'ı arıyorlar, beni arıyorlar, Deniz Bey'e ulaşıyorlar böyle bir şey var mı diye? Bizde gelenektir. Tatile bile gitsen oradaki il ve ilçe yönetimini ziyaret eder bir çay kahvelerini içeriz. Bunun için genel başkana kadar ulaşıp baskı yapılır mı?

Aslı Hanım'a sorduk. 'Çalışma yapılacağına dair benim açıklamam yok' diyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

Zaten tweetini okuduysanız CHP içinde kalacağız diyor. Bu çalışma değil ki çay içmeye kahve içmeye gidiyoruz. Çaydan kahven korkuyorlarsa ciddi bir çalışmaya girsek ne olacak?

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU