Hakim avukatın eteğini kısa buldu, fotoğrafının çekilmesini istedi

Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nde bir iş davasında hakim Mehmet Yoylu kadın avukatın eteğinin kısa olduğunu söyledi, salondakilere "Bu etek örflere uyuyor mu" diye sordu, yaşananları tutanağa geçirtti

Kartal Anadolu Adliyesi, 2. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada hakim Mehmet Yoylu, davacı avukatı Tuğçe Çetin'in mini eteğine tepki verdi. Yaşananlar, duruşma tutanağına da girdi.

 

 

Tutanağa yansıyan bilgilere göre bir iş davası sırasında duruşmanın hakimi Yoylu, davacı avukatının etek boyunun kısa olduğunu söyledi. Bu durum tutanağa "Bu sırada davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu, bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu, giyim-kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü" sözleriyle girdi.

Yine tutanağa göre hakim, dinleyici sıralarında bulunan avukat Mehmet Burhan Zorbay ve Avukat Feyza Yüksel'e de davacı vekilinin etek boyu hakkında fikirlerini sordu, "Bu etek boyunun avukatlık hukukuna-mevzuatına örfüne uygun olup olmadığını" öğrenmek istedi. İki avukat, "Davacı vekilinin etek boyu avukatlık hukukuna ve örfüne uygundur" diye yanıt verdi. 

Davalı vekili de "Bence de özgürlük alanı ile ilgilidir, müdahale edilmemesi gerekir" dedi.

Duruşma tutanağına göre avukatların bu yanıtından sonra hakim Yoylu, mahkemenin yazı işleri müdürünü çağırdı. Bu etek boyunun "avukatlık kanununa, örf ve geleneklere aykırı olduğunu" düşünen hakim, avukatlardan farklı yanıt alınca, etek boyunun fotoğrafının çekilmesini istedi. Avukat Tuğçe Çetin bu duruma "Ben etek boyumun fotoğraının çekilmesini istemiyorum" diye tepki gösterdi.

Hakim Mehmet Yoylu, avukat Tuğçe Çetin'in "etek boyunun uygun olup olmadığını" İstanbul Barosu'na sormaya karar verdi.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

 "Bu rezillik, bu hakim yüzkarası"

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, "Bu olay gerçek anlamda bir rezilliktir. Hakim bize etek boyunu soracakmış, o zaman da cevabını alacak" dedi.

"Bu hakim geçmişi itibariyle sabıkalı bir adam. Asla o koltukta oturmaması gereken bir kimse ve geçmişte yaptıkları itibariyle hakimliğin yüz karası. Bu adamı hakimlerin kendi içlerinde temizlemeleri hakimlik müessesesinin saygınlığı gereğidir. Bu rezilliği hem yapıp hem tutanağa yansıtması ise bizim üzerinde çok ciddi şekilde durmamız gereken bir durum. Ne yazık ki bu ülkede hala kılık kıyafetle ilgili, üstelik yargı mensuplarının bir uğraş içinde olması, bundan yarar sağlama çabasını asla anlamayacağız ve bunu hiçbir zaman da tasvip etmeyeceğiz."

 

Durakoğlu, daha sonra sosyal medya hesabından da olaya tepki gösterdi:

 

Hakimin geçmişteki sabıkası

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu'nun Hakim Mehmet Yoylu'dan bahsederken "sabıkalı geçmişi" diye hatırlattığı olay 2011 yılında Balıkesir'de yaşandı. Gazetelere yansıyan haberlere göre, 65 yaşındaki avukat Muzaffer Zeybek, hakim Mehmet Yoylu tarafından darp edildi. Habere göre, bir bankaya ait ihale bedelleriyle ilgili davanın görüldüğü Balıkesir 1. Sulh Hukuk Mahkemesi duruşma salonunda, mübaşire beklediği bir dosyanın gelip gelmediğini soran 40 yıllık avukat Muzaffer Zeybek, hakim Mehmet Yoylu'nun öfkeli bakışlarının hedefi oldu. Ardından oturduğu kürsüden inen hakim Yoylu'nun, duruşma salonundakilerin gözü önünde kendisinden 8 yaş büyük avukat Zeybek'i tekme tokat dövdüğü öne sürüldü. 

Mübaşir ve diğer avukatların araya girmesiyle kurtarıldığı ifade edilen avukat Zeybek Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 3 günlük "iş göremez" raporu verilen avukat Zeybek'in şikayetçi olması üzerine Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

Hakime adliyede protesto

Durakoğlu tepkisini daha sonra mahkemeye giderek de gösterdi.

 

 

 

"Etek boyu" tartışmasının damga vurduğu duruşmanın ardından hakim Mehmet Yoylu'ya tek protesto bu değildi:

Duruşma bitiminde salondan çıkacağı sırada hakimin kendisine döndüğünü söyleyen davacı avukatı Dorukcan Davutoğlu ise “Çıkarken de hakim bana ‘Ankara Barosu avukatına küpe yakışıyor mu?’ diye sordu. ‘Ne diyorsunuz’ diyebildim sadece. Şoka girdim.” ifadelerini kullandı.

Avukat Davutoğlu ve Çetin’in hakimden şikayetçi olacağı öğrenildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU