Avusturya'da camiler ve Müslüman dernekler haritasına tepkiye "kapalı kapılar ardında vaaz" savunması

Avusturya Hükümeti Uyum Bakanı Susanne Raab, "Müslüman bir dernek kuruyorsunuz ama kimsenin bunu bilmesini, kim olduğunuzu, ne yaptığınızın bilinmesini istemiyorsanız işte bu tam da bu soruna işaret etmiş olunuyor" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Avusturya'daki 623 Müslüman kuruluş, dernek ve caminin yer aldığı dijital bir haritanın kamuoyuyla paylaşılması Müslümanlara yönelik ayrımcılığı tetikleyeceği gerekçesiyle tartışma yarattı.

Harita geçen yıl iktidardaki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin öncülüğünde bağımsız bir kurum olarak hayata geçirilen Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi adına oluşturuldu. 

Dijital haritada Müslümanlara ait cami, eğitim merkezi gibi çeşitli kuruluşların, hangi çatı derneğine bağlı olduğu, dünya görüşleri, yöneticileri, adresleri gibi bilgiler yer alıyor.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; Müslüman toplumu temsilcileri ve muhalefetin temsilcileri, haritada islamcı ya da antidemokratik eğilimleri olup olmadığına bakılmaksızın tüm İslami kurumların gösterilmesini eleştirdi. Avusturya Müslüman Gençliği (MJÖ) örgütü, hafta sonu haritayla ilgili dava açacağını duyurdu.,

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Konseyi'nden tepki

Avrupa Konseyi de haritanın geri çekilmesini istedi. Avrupa Konseyi Baş Sözcüsü ve İslam Karşıtlığı, Antisemitizm, Nefret Suçları Özel Temsilcisi Daniel Höltgen, haritanın "Müslüman karşıtı ve ters etki oluşturma potansiyeline sahip olduğunu" belirtti.

Höltgen pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, haritanın bu haliyle Müslüman karşıtı yaklaşımlara hizmet edebileceğini ve mevcut şekliyle kullanımdan kaldırılması gerektiğini belirtti.

"Kapalı kapılar ardında vaaz" vurgusu

Avusturya Hükümeti Uyum Bakanı Susanne Raab ise haritayı savundu ve amacın toplumda radikal eğilimler konusunda bilgilendirme ve ortak mücadele olduğunu belirtti. Raab, "Burada Müslümanları genel bir töhmet altında bırakmak gibi şey söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

Raab, haritanın Müslüman kuruluşları için bir tehlike oluşturabileceği yönündeki eleştirileri de geri çevirerek, "Müslüman bir dernek kuruyorsunuz ama kimsenin bunu bilmesini, kim olduğunuzu, ne yaptığınızın bilinmesini istemiyorsanız işte bu tam da bu soruna işaret etmiş olunuyor: Yani kapalı kapılar ardında vaaz verilmesinin tercih edildiğini" ifadelerini kullandı.

 

 

DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU