Bakü şehir rehberi: Nerede kalmalı, ne yemeli, nerede alışveriş yapmalı?

Eski Sovyetler Birliği’nin modern Dubai'yle birleştiği Azerbaycan'ın başkentini ziyaret etmek için ihtiyacınız olan temel bilgiler

Hazar Denizi kıyısındaki Bakü, eski Sovyetler Birliği’nin Bolşevik mimarisiyle modern Dubai'nin şatafatının buluştuğu yer. Kafkasya'nın en doğusundaki şehir olan ve deniz seviyesinin yaklaşık 30 metre altında bulunan Bakü dünyanın en düşük rakımlı başkenti. (Lut gölü gibi Hazar da deniz seviyesinin altında). Bakü büyüleyici Eski Şehir’le ve çarpıcı yeni mimarisiyle ilgileri üzerine çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehrin dışında doğal ve insan yapımı sıradışı cazibe merkezleri de bulunuyor.

Neler yapmalı?

Eski Şehri Keşfet

Bakü'nün kalbinde yükselen azimli surlar eski kenti korumak için inşa edilmiş. Çift Kapı’dan (Gosha Gala Gapisi) geçerek eski kente girdiğinizde Avrupa’dan çok uzakta olduğunuzu hissediyorsunuz. Bakü Bağdat’tan bile daha doğuda . Şehirdeki kervansaray ve konaklar günümüzde restoran, otel ve galeri olarak hizmet veriyor.

Ancak kentteki ortaçağ dokusunu yansıtan yapılar da var: 12. yüzyılda savunma amacıyla inşa edilmiş 30 metre yüksekliğindeki Kız Kulesi. Dua ve hoşgörünün buluştuğu kum taşından yapılma Şirvan Şah Sarayı da yine o dönemi yansıtan olağanüstü kültürel hazinelerinden.

Uzun yürüyüşler yapın

bakü1.jpg
Sovyetler döneminde Dom Sovyet olarak bilinen anıtsal Hükümet Konağı / Fotoğraflar: The Independent

 

Çift Kapı’dan Eski Şehir'i terk ederek, yokuş aşağı yürüyerek Çeşme Meydanı’na gidin. Bu işlek meydan Bakü'nün ticari ve sosyal merkezi. Meydandaki halka açık heykelin etrafında bir dizi çeşme bulunuyor.

 

heykel.jpg
Çeşme Meydanı'nda telefonla konuşan genç kadın heykeli

 

Meydanın kuzeydoğudaki köşesinden çıkın, bir blok doğuya gidin ve şehirdeki onlarca parktan biri olan Molokan Bağı’ndan geçerek Uzeyir Hacıbeyov caddesine ulaşın. Ülke hakkında daha geniş bilgi edinmek istiyorsanız, 4 blok ötedeki yeni turizm bürosuna uğrayın. Bir blok daha ilerlerseniz, SSCB'de Dom Sovyet olarak bilinen anıtsal Hükümet Konağı’nı görebilirsiniz.      

 

bakü2.jpg
Zerdüştler için dünyadaki en önemli ateşgahlardan Bakü Ateşgahı'ndaki duvar süslemeleri 

 

Ateşgahlar

Suraxani’deki düzinelerce petrol kuyusunun yanından geçerek ilerleyen 184 numaralı otobüse binin ve merkezinde devamlı yanan bir alevin bulunduğu Ateşgah’a gidin. Bu avlu, zengin Hint tüccarlar tarafından Zerdüştler için bir ibadet yeri olarak inşa edilmiş.

Sürekli yanan bir ateşin bulunduğu Yanar Dağ’a da taksiyle yaklaşık 15 dakikada ulaşılabilir (En fazla 10 manat / 35 TL ödeyin). Bu ateş ilginç bir şekilde dikkatsiz bir çobanın 1950'de sigarasını düşürdüğünden beri yanıyor. Burası, içinde seyir terası da bulunan tam teşekküllü bir turistik merkeze dönüştürülmüş.

Nerede kalmalı?

Azerbaycan’ın petrol zenginliği sayesinde şehirde çok sayıda yeni lüks otel var. Ancak ideal olan şehrin uğultulu trafiğinden uzak Eski Şehir'deki kendine has pansiyonların birinde kalmak.

Seçimimiz, huzurlu bir avlunun etrafında yer alan butik otel Shah Palace. Şehirde çift kişi için gecelik fiyat nadiren 200 manatı (yaklaşık 700 TL) geçiyor. Ek ücret ödemekten kaçınmak için ödemenizi nakit yapın, kartla değil.

The Museum Inn: daha küçük ve daha az cazip. Ama ücretleri daha iyi: çift kişilik oda için 150 manat (530 TL).

Eski Şehir'in dışında, Çeşme Meydanı'nın kuzeyinde bulunan Islam Safarli caddesindeki Baku Palace Hotel de iyi bir seçenek: çift kişi için fiyatlar genelde 120 manat (420 TL).

Şehirde düşük bütçeli konaklama imkanı pek bulunmuyor.

Nerede ne yenir?

qaynana.jpg
Azerbaycan mutfağının geleneksel lezzetlerinden "qutab" 

 

Güne, Holiday Inn'de başlayın. Gerçekten. Muhteşem Hazar Denizi ve şehir manzarasıyla 18. kattaki restoranda açık büfe kahvaltı kişi başı 21 manat (75 TL). Restorana ulaşım cam kenarlı bir asansörle yapılıyor. İyi hazırlanmış Orta Doğu ve batı yemekleriyle ziyafet çekebilirsiniz.

Öğle yemeğinde qutab (gözleme) yemek için Çift Kapı’nın hemen yanındaki Qaynana Restaurant'a gidin.

Bir yaz gününde akşam yemeği için önerimizse açık hava terasıyla Dalida Restaurant. Restoran Çeşme Meydanı'nın kuzeydoğu köşesindeki bulunuyor. Kuzu eti, baharatlar, sebze ve meyve ile karıştırılarak servis edilen pilavın fiyatı 14 manat (50 TL).

Kafe ve Barlar

 

Dalida, akşamüstü içki içmek için de ideal bir yer. Xirdalan birasının fiyatı 4,5 manat (16 TL).

Topcubasov Caddesi'ndeki Old School Cafe’de de lezzetli ara öğünler, iyi kahve ve çeşitli içkileri tadabilirsiniz.

Geceleri şehir merkezindeki bar ve kulüplerde zaman zaman gasp vakaları meydana geldiğini unutmayın.

Alışveriş

bakü4.jpg
Şirvan Şah Sarayı 

 

Petrol kentinin zenginliğine hayran olmak için, dünyaca ünlü markaların ve göz alıcı butiklerin yer aldığı Port Baku alışveriş merkezine gidin. Yakındaki Emporium alışveriş merkezinde bunlara ek olarak Bentley ve Ferrarilerin gösterildiği galerileri bulabilirsiniz.

 

saaray.jpg
Şirvan Şah Sarayı'ndaki cami

 

Öne çıkan mimari yapılar

bakü5.jpg
Alev Kuleleri 

 

Havaalanından şehre giderken, sağ tarafınızda, inşası tamamlanmak üzere olan rubik küp yığını şeklindeki vergi dairesini ve su damlası şeklindeki su hizmetleri merkez binasını görebilirsiniz.

Ancak şehirde bulunan en çarpıcı yapı, gündüzleri parlayan geceleriyse ışıkla aydınlatılan göz kamaştırıcı üç turkuaz kule: Alev Kuleleri. Bu kulelerin altında Caspian Waterfront adlı dev AVM'nin son rötuşları yapılıyor. Sydney Opera Binası'ndan esinlendiği söylenen yapı açmış bir çiçeği andırıyor.

Seyahatle ilgili detaylar

eskişehi1.jpg
Eski şehirde bir sokak sanatı eseri



Nasıl vize alabilirim?

Azerbaycan’a havayoluyla seyahat eden Türk vatandaşları Bakü Haydar Aliyev Havaalanı'nda kapıda vize alabiliyor. Kara yoluyla seyahat edecek kişilerin ise vizelerini Azerbaycan’ın Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerekiyor.

Para birimi

Bir manat yaklaşık 3,5 TL’ye eşittir. Havaalanında komisyon yüksek olduğu için paranızın küçük bir kısmını havalimanında geri kalanını şehirdeki döviz bürolarında bozdurmanızı tavsiye ederiz.

Kredi kartları genellikle geçerli olmakla birlikte bu ödemelerde bazen komisyon alınabiliyor.

Bahşiş bırakmalı mıyım?

Lüks restoranlarda birkaç manat bahşiş bırakmak normaldir. Ancak kimse yüzde 10 bahşiş vermez. Bahşiş vermezseniz de kimse aldırış etmez.

Saat dilimi

Türkiye saati Azerbaycan saatinden 1 saat geridedir.

Azerbaycan’a nasıl gidebilirim?

Türk Hava Yolları (THY) ve Azerbaycan Havayolları (AZAL) her gün karşılıklı uçak seferi düzenleniyor. Azerbaycan’a İran veya Gürcistan üzerinden karayoluyla seyahat etmek de mümkün.

Toplu Taşıma

Havaalanından şehre gitmek için en ucuz seçenek Airport Express otobüsleri. Yarım saatte bir (saat 19:00 ile 6:00 arasında daha seyrek) hareket eden otobüslerin fiyatı 1,5 manat (5 TL). Biletler nakit parayla çıkışın her iki tarafındaki makinelerden alınabilir.

Metro hattı sınırlı olmasına rağmen etkili ve güvenilirdir. En çok kullanacağınız metro istasyonları Eski Kent'in güneybatısındaki Icarishahar ve 28 Mayıs durağı.

Toplu taşıma sistemini kullanmak için, 5 manat (18 TL) karşılığında makinelerden BakyCard alabilirsiniz. Bu size 4 biniş hakkı verir ve ihtiyaç duyduğunuzda kartı tekrar doldurabilirsiniz.

En iyi manzara

bibi.jpg
Bibi Heybet Camisi

 

Şehir merkezinin güneyindeki tepede bulunan Bakü'nün en eski Şii Camisi Bibi Heybet, 13. yüzyılda yapılmış olup 20. yüzyılda karayolu inşaası için yıkıldı. 1998'de caminin birebir kopyası inşa edildi.

Caminin etkileyici kubbesini görebilir ve muhteşem Hazar sahili manzarasını burdan izleyebilirsiniz.

 


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/48-hours-in

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU