Yeni havalimanından uçan pilotlar anlatıyor: Taksi yolları uzun ve eğimli, uçağa kuş çarptı, yangın söndürme donanımında eksiklik var

29 Ekim'de resmi açılışı yapılan, Nisan 2019'da ise uçuşların başladığı İstanbul Havalimanı'nda görev yapan pilotlar yaşadıklarını anlattı

Fotoğraf: AA

Halihazırda İstanbul Havalimanı’nda görev yapan pilotlar yeni havalimanının koşullarını anlattı. Pilotlar özellikle taksi yollarının uzun ve eğimli olmasının fren problemi yarattığını dikkat çekti. 

T24’ten Gonca Tokyol’un konuştuğu pilotlar uçakların üretici firmalar tarafından belirlenen hız limitlerine uyarak yol aldıklarında 30 dakikadan uzun sürede pist başına ulaştığını söyledi. Düzenli olarak İstanbul Havalimanı'ndan uçan pilotlardan biri taksi yollarındaki eğimlerin yol açtığı bir diğer soruna işaret etti:  

“Taksi yolları yokuşlu, pist başına gidene kadar çok fazla fren yapmak zorunda kalıyoruz; bu da frenleri çok ısıtıyor. Kalkmadan önce bazen 20 dakika soğumasını bekliyoruz”

Bir diğer pilot ise “Hemen hemen her gün pist başında frenlerimizin ilgili limite kadar soğuması için kalkış öncesi beklememiz gerekiyor” sözleriyle yaşadıklarını anlattı. Buna sebep olarak da ‘gözle görülebilir derecede fazla’ dediği eğimler olduğunu söyledi. 

İstanbul Havalimanı’nda açılıştan bu yana Türk Hava Yolları (THY) filosundaki iki uçak "teker yangını" yaşadı. Pilotlara göre; iniş sırasında yaşanan yangın tehlikesine, pilotların erken taksi çıkışını kaçırmamak istemesi sebebiyet verdi. Erken taksi çıkışları arasındaki mesafenin Atatürk Havalimanı’na göre daha fazla olduğu ve pilotların da çıkışı kaçırmamak için fazla fren yapmasının, iniş takımlarında ısınmaya sebep olabileceğine dikkat çektiler. Uzmanlar, yaşananlarda pilotların taksi sürelerini olabildiğince kısaltmaya çalışma çabasının etkili olduğunu ifade ediyor.

Pilotlar, yangın tehlikesi atlatan uçaklardan birinde iniş takımlarının alev almadan soğutulduğunu söyledi; 19 Nisan'daki ikinci olayda ise İGA yangın söndürme ekiplerinin olmaması nedeniye alevlere TGS yer hizmetlerinin müdahale ettiği kaydedilerek bunun doğurduğu güvenlik zaafiyetini dile getirdi. 

Taksi süreliğinin uzunluğu maliyetleri artıyor

Sivil havacılık uzmanı 25. Ve 26. dönem CHP Milletvekili Avukat Haluk Pekşen de geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından uzun taksi sürelerine dikkat çekti. Pekşen sosyal medya hesabından “Boeing 737 veya A320 tipi uçak motor çalıştırmaya başladığı andan itibaren her dakika yaklaşık 70 euro maliyet eklenir. Bir uçağın motor çalışmaya başladıktan sonra 38 dakika taksi yapması ve ardından 40 dakikalık Esenboğa uçuşunu iniş taksi dahil 55 dakikada tamamlaması büyük zarar” notunu paylaştı. 
 


Uzmanlar ise İstanbul Havalimanı’ndaki günlük uçuş sayısının artmasıyla artmasıyla birlikte taksi sürelerinin daha da uzayacağı ve bunun da havayolu şirketlerinin maliyetlerini artıracağı uyarısında bulunuyor.

THY’nin de uçakların park pozisyonuna göre değişebilen ama ortalama 30 dakika olan taksi sürelerinin uzunluğu sebebiyle düzenlemelere gittiği ve günlük uçuş limitinin aşılması nedeniyle Atatürk Havalimanı’ndan taşınırken uçuş ekiplerinin programında değişiklik yaptığı, bunun da personel ihtiyacını artıracağı yorumunda bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı 21 Mayıs’ta İstanbul Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada; bu yıl hali hazırda 4 bin 400 kişilik yeni istihdam yarattıkları ve bu sayının 2019 sonuna kadar 10 bine çıkmasını beklediklerini açıklamıştı.

“Yeni havalimanı 2 gün kullanılmasa Türkiye’de hayat durur”

Kaptan Pilot Bahadır Altan ise Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan ile yaptığı söyleşide Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasının hata olduğunu söyledi. Altan, yeni havalimanının iki gün kullanılamaması halinde Türkiye'de hayatın duracağını söyleyerek, kış koşullarına karşı da şimdiden tedbirler alınması uyarısında bulundu.

Uçakların havalanmadan önce uzun süre yerde kalmalarına da değinen Altan şunları söyledi:

“Yeni havalimanı Amsterdam’a benziyor biraz, orada da birbirinden uzak pistler var. Ama uçakların bu aradaki pistleri kat edişlerinde çok pratik, yer kontrol dediğimiz bir merkezden yönetilen kestirme geçişler olur. Bizde ise bu organizasyonun yapılması mümkün değil, yer radarının da çalışmadığı söyleniyor. Büyük havaalanlarında pistleri kat edecek bir uçağın böyle kestirme gitmesi gerekir ki zaman kaybı olmasın. Ancak İstanbul’da bu kestirme geçişler yapılamadığından bütün pistin etrafından dolaşıp çok uzun mesafeler kat ediyorlar. Uçakların uzun süre yerde kalmalarının sebebi bu.”

Altan iniş kazalarına yol açabilecek başka bir noktaya da değindi:

“Pas geçen bir uçağı tekrar alıp aradan başka bir piste iniş yaptırabilecek bir pratiklik yok. Pratik çözümler olmayınca pas geçen uçaklar arkada 10 tane uçak varken 11. olarak kuyruğa girmiş oluyor. Bu da 40 dakika fazladan havada kalması demek. Yakıtı buna yetmez, yedek meydana gitmek zorunda. Bu da pas geçişlerde karar verme üzerinde baskıya ve zorlamalara ve iniş kazalarına yol açabilecek bir olumsuzluk. İşte bu pratikliği sağlayamazsanız bu havalimanını işletemezsiniz."

Yeni havalimanını kullanan pilotların bir sorunu da kuşlar. Şimdiye kadar 'şans eseri' sürüyle karşılaşmadıklarını belirten pilotlar Atatürk Havalimanı’nda yüksek irtifada karşılaşmadıları büyük kuş türlerini görmeye başladıklarını ifade ediyor. Hatta, bu kuşlardan birinin içlerinden birinin uçağına çarptığını da söylüyor.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU