Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği için kimlere teklif gitti, maaşları ne olacak?

15 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile kurulan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'na kimlerin gireceği, üye sayısının kaç olacağı, işlevi ve kurul üyelerine yapılacak ödemelere Cumhurbaşkanı karar verecek

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu,  10 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yapılan değişiklikle kuruldu.
İlgili kararname, 15 Mayıs’ta yayımlandı. Yani sadece 2 hafta önce.

Kararnamede “Millete ve devlete hizmeti geçmiş, bilgi ve birikim sahibi kişilerin bu kazanımlarından istifade edilebilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu oluşturulmuştur” denildi.

Yine aynı kararnameye göre, kurulun üyeleri, çalışma esasları ve yapılacak ödemeler de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

 

kararname.jpg

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 15 Mayıs'ta yayımlandı 

 

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, Külliye’de kurulan 10. kurul. Bundan önceki 9 Politika Kurulu’na 76 üye atandı. Her birine yapılacak ödeme yine 1 numaralı kararname ile belirlenmiş durumda. Memur maaş katsayısı baz alınarak yapılan hesaplamaya göre Kurul üyelerinin her birine ayda yaklaşık 13 bin TL ödeniyor. Bu yılın bütçesinde, kurul üyeleri için ayrılan ödenek ise 12 milyon TL.

Kurulun şimdilik açıklanan tek üyesi eski Meclis Başkanı Bülent Arınç. 3 dönem kuralı nedeniyle AK Parti'den milletvekili adayı olamayan ve uzun süredir aktif siyaset dışında olan Arınç, bu görevle Külliye’ye dönmüş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habertürk'ten Çimen Çetin'in haberine göre Bülent Arınç dışında Hikmet Çetin, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz ve İsmail Kahraman'a da kurul üyelikleri için teklif götürüldü. Çiçek, Toptan, Şahin ve Kahraman'ın da kurul üyesi olmayı kabul ettiği belirtiliyor.

1997-1999 arasında TBMM Başkanlığı yapan CHP’nin eski genel başkanı Hikmet Çetin kendisine teklif geldiğini ve teşekkür ederek kabul etmediğini söyledi.

1991-1995 arasında TBMM Başkanlığı yapan Hüsamettin Cindoruk ise kendisine teklif yapılmadığını söyledi.

Konuyu Sözcü Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker de bugün köşesine taşıdı. Toker,  Yüksek İstişare Kurulu üyelerine yapılacak ödemenin belli olmadığını hatırlattı ve şunları yazdı:

"Söz konusu kurul çok yeni. 15 Mayıs'ta kararname değişikliğiyle kuruldu. 1 numaralı kararnameye eklenen maddede kurulun kaç kişiden oluşacağı belli değil. Ağırlıklı olarak TBMM eski başkanlarından
oluşacağı söyleniyor. Ancak neden bununla sınırlı kalsın ki? Kurula gerekçe olarak “millete ve devlete hizmeti geçmiş bilgi ve birikim sahibi kişilerin bu kazanımlarından istifade edilebilmesi” gösteriliyor da. Bu maddeyi ve kriteri, yeni parti arayışları gündeme gelen eski partililer bakımından okumak yararlı olabilir. Zira, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, siyaseten kendisini, partisini konumunu zayıflatacağını düşündüğü, risk tehdidi hissettiği politik hamlelere karşı hemen, çok hızlı ve “etkili” önlemler aldığı herkesin bildiği sır. Beştepe'de bir yeni bir makam, bazı hedeflerden feragate neden yetmesin? Dolayısıyla Yüksek İstişare Kurulu kompozisyonunun ihtiyaçlara göre “şekillenmesi” beklenebilir. Belirsiz sayıdaki İstişare Kurulu'na atanacaklara ne ödeneceği de belli değil. Hesaplama yöntemine de yer verilmemiş. Daha önce Politika Kurulu üyelerinin maaşlarının belli olmasından duyulan rahatsızlık  etkilidir belki. Arınç, yeni görevini duyurduğu iftarda “yerinin hazırlandığını” da söylüyordu. Yüksek İstişare Kurulu üyelerine geniş ferah makam odaları, emirlerine makam araçları da tahsis edilecektir."
 

 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU