Biden, Teksas'ın oy hakkını kısıtlayan yasa tasarısını kınadı: "Yanlış ve Amerikan ruhuna aykırı"

ABD Başkanı oy verme hakkının tehlikeye girmesine karşı, "21. yüzyılda hak sahibi tüm seçmenler için oy vermeyi zorlaştırmamalı, daha kolay hale getirmeliyiz" dedi

Başkan Biden, Teksas'ın oy verme hakkını kısıtlayan tasarıyı "yanlış ve Amerikan ruhuna aykırı" diyerek topa tuttu (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden, eyaletteki oy kullanma haklarını ciddi oranda kısıtlayan Teksas eyalet meclisindeki yeni yasa tasarısını topa tuttu ve düzenlemenin "yanlış ve Amerikan ruhuna aykırı" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan cumartesi günkü açıklamasında, "Bugün Teksas yasa yapıcıları, Georgia ve Florida'ya katılarak kutsal oy kullanma hakkına saldıran bir eyalet yasa tasarısı gündeme getirdi" ifadelerini kullandı.

Bu yanlış ve Amerikan ruhuna aykırı. 21. yüzyılda hak sahibi tüm seçmenler için oy vermeyi zorlaştırmamalı, daha kolay hale getirmeliyiz.

Teksaslı Cumhuriyetçiler cumartesi günü, geniş bir yelpazede yeni seçim kısıtlamalarını uygulamaya koyacak ve mevcut olanları da daha sıkı hale getirecek tasarıya son halini verdi. Eğer yasa tasarısı kabul edilirse, 24 saatlik oy verme süresi ve evden oy kullanma kaldırılacak, postayla oy kullanımına da katı sınırlamalar getirilecek. Ayrıca çadır veya diğer geçici yapıların oy verme alanı olarak kullanılmasının yasaklanması ve bazı durumlarda oy vermek için kimlik gösterilmesinin zorunlu hale getirilmesi de kısıtlamalar arasında yer alıyor.

Teksas tasarıyı hazırlayarak, Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlığı ve Senato'daki çoğunluğunu kaybettiği 2020 seçimlerinden bu yana, Cumhuriyetçilerin hakim olduğu ve oylamaya erişimi kısıtlamaya yönelik adımlar atan, sayıları her geçen gün artan eyaletler arasına girmiş oldu. Biden açıklamasında ülke genelindeki bu hareketi kınadı.

Başkan, "Sözkonusu hareket, bu yıl çok sık tanık olduğumuz demokrasiye saldırının bir parçası ve sıklıkla orantısız biçimde siyahi ve latino Amerikan vatandaşlarını hedef alıyor" dedi.

Hazırlığı tamamlanan Teksas yasa tasarısı, şimdi ikisinde de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu eyaletin yasamadan sorumlu iki meclisine gidecek. Tasarının iki mecliste de kabul edilmesi ve Cumhuriyetçi vali Greg Abbott'un yasa değişikliğini onaması bekleniyor.

Texas yasa yapıcıları tasarıyı "kapsamlı" ve "makul" olarak karşıladı.

İkisi de Cumhuriyetçi olan eyalet senatörü Bryan Hughes ve Temsilciler Meclisi üyesi Briscoe Cain, ortak açıklamalarında, "Her ne kadar ulusal medya seçim bütünlüğünün önemini küçümsüyor olsa da, Teksas yasaması manşetlere ve kurumsal duyar kasmalara boyun eğmedi" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Başkan Biden, kongredeki Demokratları Teksas'taki gibi eyalet yasalarını geçersiz kılabilecek ulusal kanunlar çıkarmaya çağırdı.

Biden, "Kongreyi bir kez daha Halk için Yasası'nı (For the People Act) ve John Lewis Oy Verme Haklarını Geliştirme Yasası'nı (John Lewis Voting Rights Advancement Act) kabul etmeye çağırıyorum" dedi.

Ve her partiden ve görüşten tüm Amerikalıları, demokrasimizden yana tavır almaya, oy verme hakkını ve seçimlerimizin bütünlüğünü korumaya çağırmaya devam ediyorum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU