CHP gazetecilere saldırılar araştırılsın dedi, öneri AK Parti'nin oylarıyla reddedildi

Son bir ayda 4 gazetecinin saldırıya uğraması Meclis gündemine geldi, araştırma önergesi kabul edilmedi

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulu'nda CHP grubunun gazetecilere yönelik saldırıların araştırılmasına ilişkin önergesinin görüşülmesi önerisi gündeme getirildi.

Öneri üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bir merkezden üretilen manşetler ve yaratılan algı operasyonlarıyla basın emekçilerinin baskıya maruz bırakıldığını söyledi.

Gazeteciler Yavuz Selim Demirağ ve Sabahattin Önkibar'ın saldırıya uğradıklarını anımsatan Özel, "2019 Türkiyesi'nde bu gazeteciler muhalif söylemlere sahip diye bunlar oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Tayyip Erdoğan Türkiyesi bugün herkesin kendisini ifade ettiği, kimsenin korkmadığı bir ülkedir" dediğini aktaran Özel, "Okudukları gazetenin yazarının, elinde beyzbol sopaları olan vandallar tarafından dövüldüğünü, kaburgalarının kemiklerinin kırıldığını görünce bu ülkede insanlar korkmaz mı? Gazeteciler o kalemi, sizin yarattığınız özgürlük ortamından değil, yüksek ahlaklı, baskıya karşı üstün dirençleri ve mesleklerine bağlılıklarından dolayı tekrar tutuyorlar" diye konuştu.

Gazeteciye sağlanacak özgürlük ortamının toplumun haber alma hakkına, özgür düşünce ile özgür düşünceye ulaşma hakkına ve demokrasiye güvence sağlayacağını dile getiren Özel, "Bunu yaparsanız hepimiz seviniriz ama gururu iktidara kalır. Neden gerekli adımları atmıyorsunuz? O zaman sustuğunuzda şiddetin ortağı olursunuz. Susmayın, hep beraber çözelim" dedi.

AK Partili Özkan: Yandaş da var, muhalif de

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Özel'in, "adı gibi özgür ve gür sesiyle" Meclis kürsüsünden hitabetini gerçekleştirdiğini, bunun da Türkiye'nin demokrasisinin gelmiş olduğu özgürlük ortamını ortaya koyduğunu söyledi.

Özel'in, gazete manşetlerinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı tarafından belirlendiği iddiasına ilişkin Özkan, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'de farklı yelpazelerde bir dünya yayın organı var. Bu yayın organlarının net bir şekilde muhalifi de var, destekçisi de var, yandaşı da var. Bizi ilgilendirmez. Gazeteler bugün gündemde ne var, milletin merak ettiği en önemli mesele ne, onu manşete çıkarır, ona göre sürmanşet ve 3'üncü sayfaya doğru akar gider. Şimdi, sizler diyorsanız ki eğer 'Bu ülkede gazetelerin 1'inci sayfasında benim istediğim konu yer alacak' Veya, ismini ifade etmek istemiyorum sataşma söz konusu olmasın diye, 'Biz iktidara geldiğimiz zaman o gazeteler hesabını verecek' ifadesini de yine kullanan başka bir siyasiydi. Bunu da milletimizin takdirine sunuyorum."

"Steril demokrasi"

CHP'li Özel, tekrar söz alarak, "Siz kantarı Meclis'te ana muhalefetin grup başkanvekilinin konuşmasına getirirseniz bu, steril ortamda demokrasicilik tanımıdır. Demokrasinin bu ülkenin her bir metrekaresine sirayet etmesi hepimizin sorumluluğudur. İfadeleriniz malumun ilamı, kabulü niteliğindedir. Biz bu ülkede herkes için tam demokrasiyi savunuyoruz" görüşünü dile getirdi.

AK Partili Özkan da "Zaten bu kürsüde yapılan özgür ve gür konuşmalar, ülkemizin 81 vilayetinde, Edirne'den Kars'a yapılsın diye biz anayasal reformlar gerçekleştirdik diyoruz. Bu reformlar, ülkemizde herkesin barış, huzur içerisinde ifadesini özgür, gür bir şekilde ortaya koyabilmesi içindir. Bugün buna engel bir durum olduğu kanaatinde değilim" ifadesini kullandı.

CHP'nin gazetecilere saldırıların araştırılmasına yönelik grup önerisi AK Parti'nin oylarıyla reddedildi. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU