Amazon ormanlarındaki tahribat 1 yılda yüzde 20 arttı

Uzmanlar, orman kaybının büyük bölümünün, denetimsiz ağaç kesimi ve arazi işgallerinden kaynaklandığını belirtiyor

Fotoğraf: Reuters

Yaklaşık 20 yıldır yağmur ormanlarını gözlemleyen bir sivil toplum örgütü, Amazon’da yaşanan orman kaybının yüzde 20 oranında arttığını açıkladı.

Uzmanlar, koruma altındaki alanlarda ve yerli rezervlerde görülen kaybın büyük bölümünün, denetimsiz ağaç kesimi ve arazi işgallerinden kaynaklandığını belirtiyor.

Imazon adlı çevre örgütü, Ağustos-Nisan aylarında, 2 bin 169 kilometre kare orman kaybının, uydu görüntüleriyle tespit edildiğini söyledi. Bu rakam geçen yıl, bin 807 kilometre kare olarak belirlenmişti.

Örgütün gözlem çalışmaları, Brezilya’nın kurak mevsimini takriben, ağaç kesimlerinin en yüksek oranlara ulaştığı Ağustos ayında başlıyor.

Öte yandan, Brezilya Çevre Bakanı Ricardo de Aquino Salles, küresel ısınmanın gerçekliğini sorgulayarak, Amazon ve koruma altındaki alanlarda madencilik ve endüstriyel tarım faaliyetlerinin genişletilmesini desteklediklerini açıkladı.

Salles’in yanı sıra Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da, ekoloji kanunlarının ve aktivist grupların Brezilya’nın ekonomik potansiyeline ket vurmaya çalıştığını iddia ediyor.

 

 

Salles, Mayıs başında yaptığı açıklamada, ormansızlaşmanın yaklaşık 7 milyon kilometrekarelik bir alanla sınırlandırılması amacıyla kurulan Amazon Fonu’u revize etmeyi planladığını belirtti.

Fonun iki ana destekçisi Almanya ve Norveç'in hükümet temsilcileri ile Salles arasında bu hafta bir görüşme planlandı.

Salles, 2008’de Fon’un kuruluşundan beri imzalanan sözleşmelerin üçte birine tekabül eden ve sivil toplum örgütlerine ödenek sağlayan 103 sözleşmenin bakanlık tarafından incelendiğini bildirdi.

Yapılan incelemede, 103 sözleşmenin tamamında “düzensizlikler” bulunduğunu söyleyen Salles, denetim raporu yayınlanana kadar uyulması gereken gizlilik şartlarını öne sürerek, münferit bir örnek sunmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Globo TV’ye konuşan çevre bakanı, ödenek sağlanacak projelerin seçimi üzerindeki denetimi artıracağını ve fonu yeniden yapılandırmayı düşündüğünü vurguladı.

“Ormansızlaşma artışını tersine döndürmek için daha iyi sonuçlar almak istiyoruz” diyen Salles sözlerine “ölçülebilir” sonuçlar ve “yatırımda geri dönüş” istediklerini ekledi.

Salles, Norveç ve Almanya ile görüşmeden önce bakanlığın değişiklik önerilerine dair daha fazla bilgi veremeyeceğini belirtti.

Amazon Fonu, biyoçeşitlilik açısından zengin ve iklim değişikliğiyle mücadele için zaruri görülen, çok geniş bir alan olan Amazon yağmur ormanlarının korunması, izlenmesi ve ormansızlaşmayla mücadele çalışmalarına bağış toplamak üzere 2008 yılında kuruldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU