Nike'nin Neymar'la anlaşmasını niye aniden sonlandırdığı ortaya çıktı

Spor markası, ünlü futbolcuyla sponsorluk anlaşmasını Ağustos 2020'de sonlandırmıştı

Neymar'la geçen yıl sözleşmesini sonlandırdığını açıklayan Nike herhangi bir gerekçe belirtmemişti (AFP)

ABD'li spor markası Nike'nin Paris Saint-Germain FC'de forma giyen Brezilyalı futbolcu Neymar da Silva Santos Jr.'la geçen yıl yollarını ayırmasının nedeninin sporcu hakkındaki cinsel saldırı iddialarına yönelik soruşturmadan kaynaklandığı ortaya çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Wall Street Journal'ın haberine göre Nike söz konusu kararı ünlü futbolcunun hakkındaki iddialarına yönelik yürütülecek soruşturmada işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından aldı. Spor markası Neymar'la Ağustos 2020'de sonlandırılan sponsorluk sözleşmesine yönelik kamuoyuna herhangi bir gerekçe sunmamıştı. 

Yayın kuruluşunun görüştüğü kaynaklardan biri o dönem Nike'nin Neymar'la sözleşmesinin 8 yılı daha olduğunu söyledi.

İddiaları dile getiren Nike çalışanı, şirketteki meslektaşlarına ve arkadaşlarına 2016'da futbolcunun New York'taki etkinliklerini koordine ederken kendisine cinsel istismarda bulunduğunu söylemişti. 

Spor markası adına açıklama yapan Hilary Crane şu ifadeleri kullandı:

Nike, bir çalışanın dile getirdiği inandırıcı suçlamalara yönelik yürütülecek soruşturmada işbirliği yapmayı reddetmesi nedeniyle sporcuyla ilişkisini sonlandırdı.

Şirket, çalışanının 2016'da gerçekleştiğini iddia ettiği olay nedeniyle "derinden rahatsızlık" duyduğunu belirtti

Neymar, Haziran 2019'da başka bir kadın tarafından da tecavüzle suçlanmıştı. Brezilyalı modelin iddiasına yönelik soruşturma yeterli kanıt olmaması nedeniyle düşürülmüştü. 

Neymar adına açıklama yapan sözcüyse futbolcunun iddiaları reddettiğini söyledi. 

Nike, söz konusu çalışanın iddiaları 2018'de bildirdiğini ve çalışanın mahremiyetini göz önünde bulundurarak ayrıntıları üçüncü bir tarafla paylaşmadığını belirtti. 

İddialarla ilgili 2019'da bağımsız bir soruşturma açılsa da şirket kamuoyuna herhangi bir bilginin açıklanmadığını çünkü konuya dair somut ifadeler kullanmaya el verecek kanıtların ortaya çıkmadığını ifade etti. 

 

 

Neymar anlaşmanın sonlandırılmasının ardından 12 Eylül 2020'de Puma'yla anlaşma imzalamıştı. 

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal, CNBC

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU