Varış noktasını geçen uçakta pilotun 40 dakika uyuyakaldığı ortaya çıktı

Pilot, hedeflenen varış noktasının 111 km güneydoğusuna uçtu

(ATSB)

Yapılan soruşturmada, yorgun pilotun 40 dakika boyunca kumandada uyuyakaldığı ve havalimanını geçtiği bulundu.

Vaka 2 Temmuz 2020'de Avustralya'nın Queensland eyaletinde yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cessna 208B uçağının pilotu eyalet içinde Cairns'ten Redcliffe havalimanına yolcusuz bir "nakil", başka bir deyişle tekrar konumlandırma uçuşu gerçekleştiriyordu.

Avustralya Ulaşım Güvenliği Bürosu'nun (ATSB) raporuna göre söz konusu hadise, Redcliffe havalimanına inişi yaklaşan pilotla iletişime geçmeye çalışan hava trafik kontrolünün (ATC) pilot uyuduğu için 40 dakika boyunca yanıt alamamasıyla başladı.

ATC operatörleri daha sonra Avustralya Kraliyet Uçan Doktor hizmet uçağını kontrol eden bir pilot dahil olmak üzere civardaki uçaklar üzerinden uyuyan pilota ulaşmaya çalıştı.

Brisbane havalimanından kalkan Beechcraft B200 King Air pilotu trafik alarmını ve çarpışma sistemini devreye sokma amacıyla Cessna'ya yaklaşarak manevra yaptı. Ancak bu hamle başarısızlıkla sonuçlandı ve pilot uyumaya devam etti.

Pilot, uçak Redcliffe havalimanının 111 km güneydoğusuna, Pasifik Okyanusu'na doğru uçmuşken uyandı ve ATC'yi uyardı. Uçak daha sonra Redcliffe'e 130 km'den daha uzak bir mesafedeki Gold Coast havalimanına güvenli bir şekilde indi.

ATSB raporuna göre pilot kalkışta bir dizi kötü hava koşulundan geçmiş, 10 bin fitten 11 bin fite çıkarak uçmuştu.

ATSB Ulaşım Güvenliği Direktör vekili Kerri Hughes, "ATSB, pilotun bir gece önce yetersiz uyuması sebebiyle muhtemelen yorgunluk yaşayarak hadiseye yol açtığını tespit etti" dedi.

Ayrıca aralıklı oksijen desteği olmadan 11 bin fitte uçması da muhtelemen pilotun hafif hipoksi yaşamasına yol açtı. Bu durum muhtemelen pilotun mevcut yorgunluğunu daha da artırdı ve uyuyakalmasına katkı sağladı.

Hipoksi, vücudun tamamının veya bir bölümünün yeterli oksijenden yoksun kalması durumunda gözlenen, yorgunluk ve kafa karışıklığına yol açan bir durum.

Hughes, çoğu insanın yorgunluk düzeylerini genellikle hafife alma ve becerilerini abartma eğiliminde olduğunu söyledi.

Bu hadise, özellikle tek pilotlu operasyonlar icra ederken, pilotların iyi dinlenmiş oldukları ve yeterli beslendiklerinden emin olmak için kendi sağlık ve sıhhatlerini takip etmelerinin önemini vurguluyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU