Filipinler'de en az 10 fidan dikmeyen öğrenci mezun olamayacak

Yıllardır var olan bir geleneği yasalaştıran Filipinler’de uygulama sonrası her sene 175 milyon yeni ağaç yetişecek

Filipinler / Fotoğraf: The Independent 

Filipinler’de yürürlüğe giren yeni bir yasayla, tüm lise ve üniversite öğrencilerine mezun olabilmek için en az 10 fidan dikme şartı getirildi.

Öğrencilerin mezun olduktan sonra ağaç dikmesi Filipinler’de yıllardır süren bir gelenek. Filipinli yetkililer, yasalaştırılan uygulamanın iklim değişikliğiyle mücadeleye ciddi katkı sağlayacağını belirtiyor.

Filipinler’deki Magdalo Partisi Temsilcisi ve yasanın başyazarı Gary Alejano, “Her yıl ilkokuldan 12 milyon, liseden yaklaşık 5 milyon ve üniversiteden 500 bin öğrencinin mezun olduğu düşünülecek olursa, bu girişimle senede en az 175 milyon yeni fidanın dikilmesi garanti altına alınmış oluyor” diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alejano yasanın açıklama kısmına yazdığı notta, “Bu uygulamayla birlikte tek bir nesil en az 525 milyar fidan dikebilecek. Bu fidanların sadece yüzde 10’u dahi serpilse, ileride gençlerin görebileceği fazladan 525 milyon ağaç yetişmiş olacak” dedi.  

CNN Filipinler’in haberine göre, fidanlar bataklıklara, ormanlara, koruma altındaki bazı alanlara, askeri bölgelere, terk edilmiş madenlere ve kentlerdeki çeşitli boş arazilere dikilebilecek.

Seçilen fidan türlerinin bölgeye, iklime ve arazinin coğrafi yapısına uygun olması gerektiğini söyleyen Filipinler hükümeti, yasanın gelecek nesillere çevre bilincini aşılama ve daha fazla ekolojik girişime ön ayak olma anlamında da fayda sağlayacağını belirtiyor.

20. yüzyılda toplam ormanlık alanı yüzde 70’ten yüzde 20’ye düşen Filipinler, dünyada en fazla orman kaybının yaşandığı ülke. Ülkede yasa dışı ağaç kesiminin halen büyük bir sorun olduğu ve bunun da su baskını ve toprak kayması risklerini tetiklediği belirtiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU