CHP'de cumhurbaşkanı adayı olarak İmamoğlu ve Yavaş geri plana düştü, Kılıçdaroğlu öne çıktı...Peki neden?

Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki konuşması kamuoyunda cumhurbaşkanı adayı olacağı şeklinde algılandı. Kamuoyu araştırmacıları Kılıçdaroğlu'nun adının neden öne çıktığını değerlendirdi

CHP'de Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olması fikrinin İmamoğlu veya Yavaş'ın adaylığına göre daha fazla öne çıkmış durumda olduğu iddia edildi / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup toplantısında alışılmışın dışında bir konuşma yaptı.

Önce güncel meselelere değinen Kılıçdaroğlu, konuşmasının bir bölümünde salonda bulunan milletvekillerine ve ekranlarda kendisini izleyen partililere hitaben şunları söyledi:

Biz hazır mıyız halkımızın taleplerine? Değişmeye ve değiştirmeye hazır mıyız? Artık bu ülke AK Parti ile vedalaşmaktadır. Bizim için de kiri temizleme zamanıdır. Beni tanıyorsunuz sevgili dostlarım. Sırtıma koymaya çalıştıkları tüm iftiralara, pisliklere, saldırılara karşı hiç geri adım atmadım. Nerede durduğumu biliyorsunuz? Nasıl savaşacağımı biliyorsunuz? Bu bir seferdir. Sefere çıkmaya hazır mısınız? Yeni bir siyasete, fırsatlara, ekonomiye, namusa, Allah'a bir seferdir bizim seferimiz. Bu değişikliği Türkiye'ye getirmeye hazırım. Mücadeleye hazırım. Siz de hazır mısınız bu sefere?

Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki bu sözleri cumhurbaşkanlığı adaylığı alarak algılandı

 

Kılıçdaroğlu'nun konuşması siyaseti hareketlendirdi

Kılıçdaroğlu'nun bu konuşmasını ayağa kalkarak alkışlayan milletvekilleri ve parti yöneticileri, ardından sosyal medya hesaplarında peşi sıra Kılıçdaroğlu'nun seferberlik çağrısına "Hazırız yolumuz açık olsun" şeklinde destek mesajları attı.

Sosyal medyada yapılan yorumlarda Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışının cumhurbaşkanlığı için aday olacağı iddialarını güçlendirdiği vurgulandı.

Gerçekten de Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olabileceği konusundaki iddialar son dönemlerde arttı. Kılıçdaroğlu da Millet İttifakı ismi üzerinde anlaşırsa aday olabileceğini söyleyerek bu iddialara açık kapı bıraktı.

Kılıçdaroğlu, geçmişte parti başkanlarının cumhurbaşkanı adayı olmasına sıcak bakmadığını açıklamış, bu sözleri cumhurbaşkanı adayı olmayacağı şeklinde yorumlanmıştı.

Kılıçdaroğlu, konuşmasıyla adaylığını parti tabanına ilan etti iddiası

Ancak son dönemdeki gelişmeler ve tabii ki dünkü açıklaması denklemleri değiştirebilir.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından Independent Türkçe'nin CHP kulislerinden edindiği bilgilere göre parti tabanı da dünkü konuşmayı Kılıçdaroğlu'nun adaylık işareti olarak algılamış durumda.

Kılıçdaroğlu'nun bu konuşmasıyla cumhurbaşkanı adayı olacağını en azından parti tabanına ilan etmiş olduğu kabul ediliyor.

İmamoğlu ile Yavaş'ın adaylığı ikinci plana mı düştü?

Peki daha önce cumhurbaşkanı adaylığı için İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın adı ön planda iken CHP'de ivme nasıl oldu da Kılıçdaroğlu'na döndü?

Daha da önemlisi 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bir ara Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bile aday göstermeyi aklından geçirdiği iddia edilen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ne oldu da normal takvime uyulursa 2023 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmaya sıcak bakar hale geldi?

Bu soruları öncelikle kamuoyu araştırmacılarına yönelttik. 

özkiraz.jpg
Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"Yüzde 99 aday Kılıçdaroğlu" 

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun son konuşmasını kendi adaylığını ön plana çıkarmaktan çok seçime hazır olduklarının beyanı ve "pasif muhalefet yapılıyor" eleştirilerini kırmak için yapılmış bir çıkış olarak niteledi ancak devamında şu iddialarda bulundu: 

Aylar öncesinde muhalefet masasının toplantısından ortak aday olarak Kılıçdaroğlu'nun çıkacağını ve seçimi kazanacağını söylemiştim. Halen aynı düşüncedeyim. Aday Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 99 ihtimal ile ve yüzde 100 seçimi kazanacağını düşünüyorum.

 
hdp.jpg
Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı halinde HDP'nin de aday çıkarmayabileceğini öne sürdü / Fotoğraf: AA

 

"Millet İttifakı'nın çatı adayı olur, HDP'de aday çıkarmaz"

Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun sadece CHP'nin adayı değil Millet İttifakı'nın da çatı adayı olacağını iddia ederek, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı durumunda HDP'nin de aday çıkarmayacağını öne sürdü.

"Genç, dinamik, ağzı laf yapan birini genel başkan olarak işaret ederek heyecan sorununu çözer"

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı noktasında muhalif kesimde karşı çıkanların tek argümanının Kılıçdaroğlu'nun adaylığının gerekli heyecanı veremeyeceği endişesi olduğunu öne süren Özkiraz'a göre bunun da bir çözümü var. 

"Kılıçdaroğlu, bu heyecan işini çözer" diyen Özkiraz, "Parti başkanlarının cumhurbaşkanı adayı olmasını doğru bulmuyorum derken 'aday olmam' demedi. Sadece parti başkanı olarak sıcak bakmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olduğunda genç, dinamik, ağzı laf yapan bir kişiyi de genel başkan adayı olarak işaret ederek partideki toplumdaki heyecan sorununu çözer" diye konuştu.

"Seçime doğru fenomen liderden ziyade makul lider arayışı artacaktır"

"Peki Kılıçdaroğlu'nun ilan edeceği genel başkan adayı kim olur?" sorusuna Özkiraz, İmamoğlu'nu işaret etti. Özkiraz, Türkiye'nin ağır sorunları olduğunu kaydederek bundan dolayı seçime doğru vatandaşların fenomen adaylardan ziyade ülkenin sorunlarını çözebilecek makul aday arayışına gireceğini öne sürdü.

 Kılıçdaroğlu'nun da bu profile uyduğunu öne süren Özkiraz, şunları söyledi: "Muhalif olup 'Kılıçdaroğlu'na oy vermem' diyenlere sorduğumuzda 'Gerçekten aday olsa veririz tabii ki ama aday olmasın diye anketlerde vermeyeceğimizi söylüyoruz'' diyorlar. Yani aday olduğunda şu an oy vermem diyen ancak kendisini muhalif olarak tanımlayan bu insanların da oyunu alacak." 

"Kılıçdaroğlu'nun adaylığına tek kötümser kesim CHP tabanında"

Özkiraz'a göre İYİ Parti tabanında Kılıçdaroğlu'na destek konusunda sorun yok.

Özkiraz, hatta yaptıkları anketlerde muhalefet kanadında Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda tek kötümser kesimin yine CHP tabanı içinde olduğunu iddia ederek, bunun da Kılıçdaroğlu'nun adaylığının heyecan yaratmayacağı kaygısından kaynaklandığını, heyecan sorunu çözüldüğünde bu kötümserliğin de kalkacağını iddia etti.

imamoğlu.jpg
Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: AA

 

"Muhalefet partileri, uzun yıllar kendi tabanlarından da oy alacak İmamoğlu gibi bir adayı bu aşamada istemezler"

Peki İmamoğlu ve Yavaş'ın isimleri ön plandayken Kılıçdaroğlu'nun adı neden ön plana çıktı? Millet İttifakı'nın diğer partileri buna sıcak bakar mı? Akşener'in adaylığı mümkün mü?

Özkiraz, önce İmamoğlu'yla ilgili olan soruya cevap verdi.

Cumhurbaşkanlığı kararının Kılıçdaroğlu'nun kendi başına aldığı bir karar olmadığını, şartların onun adaylığını zorlayacağını belirterek, şu iddiada bulundu:

Kimin aday olacağını sokaktaki seçmen değil, muhalefet partilerinin üst yönetimleri belirleyecek. Ekrem İmamoğlu, genç bir siyasetçi. Siyasi kariyerini cumhurbaşkanı olsa bile sonraki süreçte sonlandırmaz ve diğer partilerin tabanından da oy almaya devam eder. İttifakı oluşturan muhalefet partileri, uzun yıllar boyunca siyaseti domine edecek, kendi tabanlarından da oy alacak İmamoğlu gibi bir adayı bu aşamada istemezler. 

mansur.jpg
Mansur Yavaş / Fotoğraf: AA

 

"Yavaş, ortak aday olamayacak kadar ortak figür" 

Özkiraz'ın Yavaş'ın adaylığı noktasında oluşabilecek çekinceyle ilgili ise şunları kaydetti: 

Mansur Yavaş hem CHP'li, hem ülkücü. O cumhurbaşkanı olsa başbakanlığın sağda mı solda mı kalacağı bile belirsiz. Akşener, 'Yavaş, CHP'nin adayı o zaman başbakan ben olayım' dese CHP tabanı, 'Hem başbakan, hem cumhurbaşkanı ülkücü' diye itiraz eder. Yani Yavaş, ortak aday olamayacak kadar ortak figür.

akşener.jpg
Özkiraz, Kürt seçmeninin halen Akşener'e mesafeli olabileceğini iddia etti / Fotoğraf: AA

 

"Kılıçdaroğlu, parlamenter sisteme dönmekte tereddüt etmez"

Özkiraz, Akşener'in adaylığına ise eskisi kadar olmasa bile yine de Kürt seçmenin mesafeli durabileceğini öne sürdü.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının muhalefet partileri açısından öne çıkmasıyla ilgili olarak şunları söyleyerek sözlerini tamamladı:

Muhalefet masasında Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu gibi isimler olacak. Onlar "Ben aday olamayacaksam kim olursa daha iyi olur? diye baktığında 70 yaşını geçmiş, uzlaştırıcı, siyasi kariyeri konusunda hırsları kalmamış, parlamenter sisteme dönerek cumhurbaşkanı olarak kendisini pasif konuma çekmekte tereddüt etmeyecek Kılıçdaroğlu en güçlü aday olarak ön plana çıkıyor.

ihsanaktaş.jpg
İhsan Aktaş / Fotoğraf: Twitter

 

"İmamoğlu aday gösterilse, Yavaş siyasi tercihini değiştirebilir"

Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş ise gerek CHP içerisinde gerekse Millet İttifakı içerisinde cumhurbaşkanlığı adaylığı noktasında rekabet olduğunu söyledi.

Aktaş'a göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun aday gösterilmesi halinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş'ın siyasi tercihi değişebilir. Aktaş, "Ya da İmamoğlu'nu aday göstersen ertesi gün İstanbul, AK Parti'nin. Bu faktörler CHP yönetimini düşündürüyor" dedi.

"Çatıyı Kılıçdaroğlu kurdu, o niye aday olmasın diye bakılıyor"

Aktaş, CHP Genel Merkezi'nin kendi belediye başkanlarıyla bile ilgili olsa dışarıdan gelen adaylık telkinlerini iradesine bir baskı olarak gördüğünü öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

CHP Genel Merkezi, kendi genel başkanını aday yaparak sisteme iradesini tecelli ettirmek istiyor. Bu da anlaşılır bir durum. Ayrıca bugüne kadar Millet İttifakı'nda çatıyı Kılıçdaroğlu kurdu. O niye aday olmasın diye bakılıyor. Bir aydır bu konuda sinyaller veriliyordu. Ancak Millet İttifakı'nda adaylık konusu daha çok su kaldırır.

murat sarı.jpg
Murat Sarı / Fotoğraf: Twitter

 

"Çok net bir şekilde adaylığını açıklamış"

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı ise Kılıçdaroğlu'nun bir süreden beri cumhurbaşkanlığı adaylığı noktasında mesajlar verdiğini belirterek, bunda sonbaharda bir erken seçim beklentisinde olmasının da etkili olduğunu söyledi.

Sarı, Kılıçdaroğlu'nun dünkü konuşmasıyla ilgili "Kılıçdaroğlu zaten aday olabileceği konusunda çıkışlar yapıyordu. Ancak ittifak ortakları ne der diye merak ediliyordu. Şimdi soru şu: İttifak ortaklarıyla anlaştı mı? Çünkü çok açık ve net bir şekilde aday olacağını açıklamış. Bu kararını parti örgütüne açıklıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Kılıçdaroğlu, işin sonunda başkasını da aday gösterebilir"

Kılıçdaroğlu'nun yüksek ihtimalle CHP'nin adayı olarak seçime gireceğini söyleyen Sarı, nedenleriyle alakalı şunları kaydetti: 

Toplumda şöyle bir algı var. 'Korkuyor mu? Neden aday olmuyor?' diye soranlar oluyordu. Bu durum onun göstereceği adaya ya da destekleyeceği partiye de güven duygusunu kaybettiriyor. Kılıçdaroğlu, işin sonunda başka birini de aday gösterebilir ama önce aday olarak ortaya çıkarak kendine duyulan güven duygusunu sağlamlaştırmak istiyor.

"İmamoğlu'nu aday ilan etmek İstanbul'u, Yavaş'ı ilan etmek Ankara'yı vermek demek"

"İmamoğlu ile Yavaş'ın adı neden ikinci plana düştü? sorusuna Sarı'nın cevabı şu oldu: "İmamoğlu'nu aday göstermek demek İstanbul'u, Yavaş'ı aday göstermek Ankara'yı vermek demek. Niye yıllar sonra kazanmışken bu illeri verelim diyorlar."

chp.jpg
Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının parti içerisinde nasıl etki yaratacağı merak konusu / Fotoğraf: AA

 

Ekremciler ve Mansurcular gibi gruplaşmaların da önüne geçmek istiyor

Kamuoyu araştırmacılarının ardından sorularımızın cevaplarını CHP kulislerinde de aradık.

Independent Türkçe'ye konuşan ancak bu aşamada adıyla konuşmasının polemiklere neden olacağını söyleyerek ismini vermeden sorularımızı cevaplandırmak istediğini belirten bir parti üst düzey yetkilisinin iddialarına göre Kılıçdaroğlu'nun adaylığa sıcak bakmasının nedenleri şunlar:

Kemal Bey, bir süredir adaylığı düşünüyordu. Ancak ilk kez bunu ciddi bir şekilde düşündüğünü belli ederek öncelikle parti tabanının tepkisini görmek istedi. Böylece CHP'lileri adaylığını halk içinde dillendirmeye teşvik ederek oluşacak atmosferde seçime kadar geçen süreçte kazanma şansı olup olmadığını görmek istiyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla parti içinde ve Millet İttifakı'nda örneğin Ekremciler, Mansurcular gibi gruplaşma risklerinin önüne geçmek istiyor. Çünkü bu gruplaşmaların hem partiye hem ittifaka zarar vereceğini düşünüyor.

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın en büyük partisinin lideri olarak bugün çıkıp cumhurbaşkanı olması durumunda ittifakın diğer liderlerinin cumhurbaşkanı yardımcısı veya Akşener'in de başbakan olacağını söylese bu Millet İttifakı içerisinde garipsenmez. Ancak şu an belediye başkanı olan birinin kalkıp benzer bir ifade de bulunması ittifakı oluşturan diğer partilerin genel başkanlarınca hoş karşılanmayabilir.

"Seçime doğru şansını görmezse diğer adaylara döner"

CHP'li yetkili, iddialarını şöyle tamamladı:

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin düşüşte olduğunu ve tarihi bir fırsat yakaladığını düşünüyor. Adaylığını ilan ederek nabzı ölçmek istiyor. Zaten seçime doğru şansını görmezse diğer adaylara döner.

Adaylığının öne çıkması CHP tabanında fobiye dönen 'Yeni bir Ekmelledin İhsanoğlu vakası mı yaşanacak? Abdullah Gül mü aday gösterilecek?' gibi iddiaların ve dedikoduların önünü de keser.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU