4 bin yılda bir görülen kuyrukluyıldızlar, büyük meteor yağmurları oluşturabiliyor

Araştırmanın yazarı, "Bu benim için sürpriz oldu" dedi

Gçrselde kuyrukluyıldız Thatcher'ın  oluşturduğu meteoroid akışı yer alıyor. Dıştaki mavi elips, Neptün'ün yörüngesini temsil ediyor (P. Jenniskens / SETI Institute)

Güneş'in çevresindeki dönüşü binlerce yıl süren kuyrukluyıldızların da Dünya'da görkemli meteor yağmurları oluşturabileceği keşfedildi.

Meteor yağmurları, kuyruklu yıldızların Güneş Sistemi'nde hareket ederken ardında döküntülerden oluşan bir iz bırakması ve Dünya'nın işte bu döküntülerin içinden geçmesiyle oluşuyor.

Diğer yandan Güneş etrafındaki yörüngeleri çok büyük olan, yani dönüşlerini binlerce yılda tamamlayabilen nadir kuyrukluyıldızlar arkalarında çok ince bir iz bırakıyor. Bu nedenle bunların yarattığı meteor yağmurlarının tespit edilmesi zor oluyor.

Ancak hakemli bilimsel dergi Icarus'ta yayımlanan yeni bir araştırma, yaklaşık 4 bin yılda bir Dünya yörüngesinden geçen kuyrukluyıldızların neden olduğu meteor yağmurlarının tespit edilebildiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, şu anda 9 ülkede kurulu olan, Tüm Gökyüzü Meteor Gözetleme Kameraları (CAMS) ismi verilen büyük bir gözlem ağının verilerini kullandı. CAMS ağı, her gece kuyruklu yıldız kalıntılarının Dünya atmosferine girişini kaydediyor.
 

LYRIDS (1).jpg

Thatcher kuyruklu yıldızına ait CAMS verilerinde sarı noktalar, Lyrid meteor yağmurunu gösteriyor (P. Jenniskens / SETI)


Söz konusu veriler, Comet C/2002 Y1 ve UY Lyncids ismi verilen iki meteor yağmurundan yola çıkarak, bilim dünyasındaki ünlü yağmurların, uzun dönemli kuyrukluyıldızlarla ilişkilendirilebileceğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Comet C/2002 Y1 Güneş'e son yakın geçişini 2003'te yapmıştı. Bundan önceki ziyaret, MÖ 2000 civarında, yani Mısır'ın büyük piramitleri henüz gençken gerçekleşmişti. Üstelik bilim insanları bunun yeniden gerçekleşmesi için yaklaşık 6000 yılına kadar beklemek gerektiğini söylüyor.

Araştırma, Güneş'in etrafındaki dönüşü 250 yıldan uzun süren bu türden kuyrukluyıldızlarla ilişkilendirilen meteor yağmurlarının sayısını üç katına çıkardı.

SETI Enstitü'nden meteor uzmanı gökbilimci Peter Jenniskens, "Yakın zamana kadar, meteor yağmurlarımızın ana gövdesi olarak gördüğümüz yalnızca 5 uzun dönem kuyrukluyıldız vardı" diye konuştu:

 Ama şimdi 9 tane daha belirledik. Elimizdekiler, neredeyse 15 kadar etti.

Bunun yanı sıra araştırma bulguları, uzun dönemli kuyrukluyıldızların neden olduğu meteor yağmurlarının günlerce sürebileceğini de gösterdi.

Jenniskens, "Bu benim için sürpriz oldu" dedi ve ekledi:

Gelecekte daha fazla gözlemle daha sönük yağmurları tespit edebilir ve ana kuyrukluyıldızların yörüngesini daha da uzun mesafelere kadar izleyebiliriz.

 

Independent Türkçe, SETI, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU