Arsenal Avrupa Ligi şampiyonluğunun peşinde

Kupayı Galatasaray'a kaptırdığı 2000'den sonra bir kez daha finale yükselen Arsenal, ilk, 2013 şampiyonu Chelsea ise ikinci UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu için sahaya çıkacak

Arsenal'in Chelsea karşısındaki en büyük kozlarından biri Türk kökenli Alman futbolcu Mesut Özil / Fotoğraf: Reuters

UEFA Kupası adıyla başlayan, 2010'dan beri de UEFA Avrupa Ligi olarak düzenlenen turnuvayı, Arsenal ilk, Chelsea ise ikinci kez kazanmaya çalışacak.

Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki 2 numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi, 1955 yılında Fuar Şehirleri Kupası adı altında düzenlenmeye başlandı.

1971-1972 sezonundan itibaren UEFA Kupası adını alan organizasyon, 2009-2010 sezonundan bu yana ise UEFA Avrupa Ligi olarak düzenleniyor.

Yarın Azerbaycan'daki Bakü Olimpiyat Stadı'nda oynanacak 2019 finali ise İngiliz kulüpleri Chelsea ile Arsenal'ı karşı karşıya getirecek.

Arsenal, ilk olarak 2000 yılında Galatasaray'a karşı final oynadı ancak kupayı penaltılarda kaybetti.  

2013'te Benfica karşısında kupayı kazanan Chelsea'ye galibiyeti getiren golleri 60. dakikada Fernando Torres ve 90+3. dakikada Branislav Ivanovic atmıştı. Maviler bu kulvardaki ikinci şampiyonluk için yarın Arsenal karşısına çıkacak. 
 

Sevilla-UEFA-Reuters.jpg
Sevilla, kupayı toplamda 5 kereyle en çok kazanan takım / Fotoğraf: Reuters


Turnuvanın en başarılısı Sevilla

Sevilla, 2015-2016 sezonunda kazandığı zaferle Avrupa'nın 2 numaralı kupasını üst üste 3 kez müzesine götüren ilk ekip oldu.

Kupayı toplamda 5 kez kazanan Sevilla, 3'er şampiyonluk yaşayan İngiltere'nin Liverpool, İspanya'nın Atletico Madrid, İtalya'nın Juventus ve Inter takımlarının önünde bulunuyor.

Şimdiye dek kupayı kazanan takımlar şöyle:

5 kez: Sevilla (İspanya)

3 kez: Juventus (İtalya), Inter (İtalya), Liverpool (İngiltere), Atletico Madrid (İspanya)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2 kez: Borussia Mönchengladbach (Almanya), Tottenham (İngiltere), Real Madrid (İspanya), Göteborg (İsveç), Parma (İtalya), Feyenoord (Hollanda), Porto (Portekiz)

1 kez: Anderlecht (Belçika), Ajax (Hollanda), Bayer Leverkusen (Almanya), Bayern Münih (Almanya), CSKA Moskova (Rusya), Eintracht Frankfurt (Almanya), Galatasaray (Türkiye), Ipswich Town (İngiltere), Napoli (İtalya), PSV Eindhoven (Hollanda), Schalke 04 (Almanya), Valencia (İspanya), Zenit (Rusya), Shakhtar Donetsk (Ukrayna), Chelsea (İngiltere), Manchester United (İngiltere) 
 

Galatasaray-Arsenal-Reuters.jpg

Arsenal ile 2000'de oynanan finalde karşılaşan Galatasaray'ın en büyük kozu George Hagi, kırmızı kartla oyun dışında kalmıştı / Fotoğraf: Reuters


Galatasaray tarihe geçti

UEFA Kupası'nı kazanan tek Türk kulübü Galatasaray, bu başarısını 1999-2000 sezonunda gerçekleştirdi.

Kupaya maç kaybetmeden uzanan sarı-kırmızılılar, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki finalde, İngiltere'nin Arsenal takımını penaltılar sonucu 4-1 yenerek büyük bir başarıya imza attı.

 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU