YSK’nın İstanbul kararına Siirt itirazı

Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı, YARSAV eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu İstanbul seçimini iptal kararının tam kanunsuzluk nedeniyle kaldırılması ve asıl üyelerle yeniden karar alınması talebiyle YSK’ya başvurdu

Yargıtay Cumhuriyet eski savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıçlar Sendikası Başkanlığı da yapmıştı / Fotoğraf: İHA

Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı ve YARSAV eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu kendisi ve İstanbul seçmeni işadamı Özgür Gülkanat adına Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na (YSK) başvurdu. Başvuruda İstanbul seçiminin iptali kararının "tam kanunsuzluk" nedeniyle kaldırılması ve asıl üyelerle "yeniden karar alınması" talebinde bulunuldu. Eminağaoğlu’nun gösterdiği gerekçeler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekili seçildiği Siirt seçiminin YSK tarafından sadece asıl üyelerin katılımıyla aldığı iptal kararı da var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eminağaoğlu 19 sayfalık dilekçesinde “YSK bir başkan ve 6 üyeden meydana gelir” diyen YSK’nın 120. Maddesi uyarınca yedek üyelerin katılımıyla alınan seçim iptali kararının tam kanunsuzluk oluşturduğunu öne sürdü. Başvuruda şöyle denildi:

“YSK’nın İBB Başkanlığı seçimine ilişkin 6 Mayıs 2019 tarihli kararını, Anayasa’nın 79, 298 sayılı yasanın 113. maddeleri uyarınca asıl üyelerden oluşan, yani tamsayı olan 7 kişi ile toplanarak, salt çoğunluk olan en az 4 oyla alması gerekirken, 11 kişi ile toplanılarak (kimlerin asıl, kimlerin yedek olduğu da bilinsin veya bilinmesin ki, bilinse de 4 karşı oy ile) karar alınması nedeniyle tam kanunsuzluk durumu yaratılmıştır.”

AYM “yedek üyeler oy kullanamaz” kararı vermişti

Başvuruda “YSK, 7 asıl ve 4 yedek üyeden kurulur” denilen 1961 Anayasasının 75, 1982 Anayasasının 79. Maddelerine gönderme yapılarak, kurulda boşluk olmadıkça yedek üyelerin Kurula katılamayacağı da belirtildi. YSK’nın yedek üyelerle karar almasına yapılan itirazda en dikkat çeken gerekçe, Anayasa Mahkemesi’nin 30.11.2007 tarihli kararı oldu.

AYM, 2 yedek üyesinin AYM Başkanlığı seçimlerinde yedek üyelerin oy kullanamayacağına ilişkin işlemlerin iptal istemiyle açtığı davayı reddetmişti. AYM’nin 2 yedek üyesinin açtığı davayı ret gerekçesinde şöyle denilmişti:

“Anayasa’da yer alan Anayasa Mahkemesi sözcüklerinden ‘Başkan ve 10 üyenin’, üye tamsayısı sözcüklerinden ise ‘11 üyenin’ anlaşılması gerektiği, Anayasa Mahkemesi’nin de, idari ve yargısal yönde alacağı kararlar için Mahkemenin kuruluşu bakımından aranan 11 asıl ve 4 yedek üyenin iştirakiyle değil, Başkan ve 10 üyenin katılımıyla toplanacağı açıktır.”

Erdoğan’ın vekil seçildiği Siirt kararı gerekçesi

Ömer Faruk Eminağaoğlu ve müvekkili başvurularında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez milletvekili seçildiği Siirt seçimini de gerekçe gösterdi. Başvuruda YSK’nın Siirt seçiminin iptaline ilişkin 2 Kasım 2002 tarihli kararını da tamsayısı olan 7 üye ile toplanarak aldığı vurgulandı.

YSK, AK Parti’nin, Siirt’in Pervari ilçesinde 3 sandık kurulunun oluşturulmadığı ve 1 sandığın kırıldığını öne sürerek yaptığı başvuru üzerine seçimi iptal etmişti. Bu iptal kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan siyaset yasağının kaldırılmasının ardından ilk kez Siirt’ten milletvekili seçilmişti. YSK’nın 2013 yılından bugüne yedek üyelerin katılımıyla karar almasıyla ilgili ise şöyle denildi:

“2013 yılı sonrasında YSK kendisini 7 sayısı ile bağlı görmeden, katılım sayısı değişmekle beraber asıl ve yedek üyelerin katılımı ile 7 sayısının üzerindeki kişilerle toplanarak kararlar alınmıştır. YSK’nın özellikle 2013’ten bu yana neden böyle bir uygulama değişikliğine gittiği bilinmemektedir. Geniş katılım sağlanarak sağlıklı bir karar verileceği gibi bir gerekçe, ikna edici hukuksal bir gerekçe değildir. İBB Başkanı seçimine olağanüstü itiraz konusunda YSK’nın tamsayı olan 7 asıl üye ile toplanarak, en az 4 kişi ile karar alması gerekirken, kimin asıl ve kimin yedek olduğu da belirtilmeden 11 üye ile toplanarak 4’e karşı 7 oyla yenileme kararı alması açık bir tam kanunsuzluktur.. YSK’nın yasa ve Anayasa’ya uygun olarak toplanarak karar alması gerekmektedir.”

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU