Emlak Bankası'dan fetva ile yönlendirilecek "Zekat Fonu"

Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, bir Zekat Fonu kurmak için SPK'dan izin alabileceklerini açıkladı. Aksu, fonun hiç ev alamayacak vatandaşlara konut sağlamada kullanılabileceğini söyledi

Fotoğraf: Facebook/ @EmlakBankTR

18 yıl sonra şubat ayında yeniden faaliyete başlayan Emlak Bankası’nın Genel Müdürü Deniz Aksu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’a konuştu. 

Albaraka Türk’teki Genel Müdür Yardımcılığı görevinden Ağustos 2018’de yeni görevine getirilen Aksu, banka nezdinde bir “Zekat Fonu” kurulabileceğini söyledi. 

Söz konusu fonun Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alındıktan sonra kurulabileceğini belirten Aksu,  Zekât Fonu’nda oluşacak kaynağı “Din Kurulu’ndan” alacakları fetva ile yönlendireceklerine vurgu yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü, Zekat Fonu’nun hiç ev alamayacak vatandaşlara konut sağlamada kullanılabileceğini ifade etti. 

En başarılı Zekat Fonu modelinin İngiltere’de olduğunu söyleyen Aksu, Malezya ve Almanya’nın da bu modeli kullandığını aktardı. 

Faizsiz emlak bankacılığı 

Katılım bankacılığı, İslami bankacılık ilkesini benimsediği için Arap dünyasında faiz kullanılmayan bankacılık olarak biliniyor. 

Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın sıfır faizle mi yoksa çok düşük faizle mi faaliyet göstereceği henüz net değil. Emlak piyasası, Banka’nın konut finansmanı paketini açıklamasını bekliyor. 

Emlak Bankası’nın 93 yıl önceki modelinden bir noktada ayrılıyor. O da bir katılım bankası olması nedeniyle şirketlere doğrudan finansman vermek yerine üretim finansmanına odaklanacak olması. Yani bir inşaat şirketinin demir, çimento gibi mal ya da hizmet alımları fonlanacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, daha önce yaptığı bir açıklamada “Emlak Bankası ile sektöre ve gayrimenkul ile alakalı işlere destek olmak adına ithal malların burada üretilmesini sağlamak adına hızlı bir kuruluş süreci işletiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.


Savaş sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüslerine destek olmak ve gerekli kredileri sağlamak amacıyla 3 Haziran 1926’da Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla kurulan Emlak Bankası, 2001 krizi sonrası girilen darboğaz nedeniyle 3 Temmuz 2001’de tasfiye edilmişti. 

Zekat Fonu uygulaması nasıl gerçekleşiyor?

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayhan Yatbaz’ın 2015’te kaleme aldığı “Faizsiz Finansal Kuruluşlarda Zekât, Zekât Fonu ve Zekât Muhasebesi” adlı makaleye göre zekat fonu, katılım bankasının dağıtacağı kâr payı (temettü) üzerinden hesaplanabilir. 

“Türkiye’de zekat hesaplama, toplama ve dağıtma görevini yerine getiren resmi ya da özel bir kuruluş olmadığı için faizsiz finansal kuruluşlar bu görevi kendileri yürütmek durumundadır” denilen makalede zekat tutarının hesaplanması için finansal kuruluş bünyesinde bir birim oluşturulabileceği bilgisi yer alıyor. 

Makalede bir birim kurulmasa bile zekata tabi varlıklar ve zekattan indirim konusu yapılacak borç kalemlerinin faaliyet raporlarında açıkça belirtilmesi gerektiği vurgulanıyor. 

Makaleye göre Kuruluş ve hissedarları arasındaki “zekat fonu iletişimi” de şu şekilde olmalı: 

“Faizsiz finansal kuruluş tahakkuk eden zekât tutarını hesapladıktan sonra bunu hissedarlara bildirmek ve ödemek durumundadır. Bu ödeme dönem kârı üzerinden yapılan temettülerle karşılanabilir. Hissedarların zekât ödeme talebinin karşılaması için kuruluş yapacağı temettü ödemelerinin zekât tutarının altına düşmemesine dikkat etmelidir.”

Ayhan Yatbaz’ın araştırmasına göre kârın yetersiz kalması ya da dönemin zararla sonuçlanması durumunda kâr payının yetersiz kalması ihtimaline karşılık, dönem kârı üzerinden Öz Kaynaklarda Kâr Yedekleri olarak raporlanmak üzere zekât fonu adı altında bir fon ayrılabilir. Ayrılan bu zekât fonu, gelecek dönemlerde dönem karının yetersiz kalması ya da dönemin zararla sonuçlanması halinde tahakkuk eden zekât tutarının hissedarlara ödenmesinde kullanılabilir. 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU