Psikedelik parazit, seks delisine çevirdiği ağustosböceklerinin cinsel organlarını yok ediyor

Milyarlarca Brood X böceği 17 yıl yerin altında kaldıktan sonra ortaya çıktı

Bu hazırlık aşaması 17 yıl süren bir çiftleşme çılgınlığı.

ABD'nin doğu yakasından orta batısına uzanan 15 eyalette Brood X isimli, dönemsel ağustosböcekleri yeraltındaki evlerinden üremek için çıkıyor.

Ancak ölmeden önce üremek için günışığına çıkan yolları kazan milyarlarca ağustosböceğinden bazıları, korku filmlerinden fırlamış gibi duran bir parazit düşmanla karşılaşacak.

Bilim insanları ağustosböceklerinin küçük bir kısmına psikedelik mantarlarda bulunanla aynı kimyasalı içeren bir mantarın bulaşacağını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Massospora ismi verilen mantar, böceklerin vücutlarını ele geçiriyor ve arkalarını, karınlarını ve hatta üreme organlarını yiyor.

Mantar aynı zamanda enfekte ağustosböceklerinde hem erkekler hem de dişilerle üreme isteği uyandırıyor.

Parazitin bulaştığı erkekler dişilerle üremeyi sürdürüyor fakat mantarı daha fazla eşe yaymak için diğer erkekleri de cezbetmeye çalışıyor.

NPR'ye konuşan, Batı Virginia Üniversitesi'nden orman patolojisi ve mikolojisi doçenti Matt Kasson, "Bu kurmacadan daha tuhaf" dedi:

Bir mantar tarafından manipüle edilen bir şeye sahip olmak, hiperseksüel olmak, uzun süreli dayanıklılık kazanmak ve yalnızca deliler gibi çiftleşmek...

Mantar, cinsel yolla aktarılabiliyor. Tabii ki bu başarısız bir çiftleşme girişimi oluyor çünkü arkada cinsel organ yok.

Kasson, dönemsel ağustosböceklerinin yüzde 5'inin bu mantarı kaptığını tahmin ediyor ancak bu onlara herhangi bir acı veriyormuş gibi görünmüyor.

Mikolog, "Enfekte olduklarında herkes güzel vakit geçiriyor" diye ekledi.

Dolayısıyla çok fazla acı olduğunu zannetmiyorum. Belki Grateful Dead ya da onun gibi bir şey dinleme isteği olabilir ancak acı yok.

Kasson ayrıca şunları ekledi:

Eğer uzuvlarımızdan biri koparılsa veya karnımız yarılıp açılsa, biz muhtemelen aciz kalırdık.

Fakat enfekte olmuş ağustosböcekleri, vücutlarının üçte birinin yok olduğu gerçeğine rağmen çiftleşme, uçma gibi etkinliklerini hiçbir şey olmamış gibi sürdürüyor. Bu böcek öldüren mantarlar için gerçekten ama gerçekten özel bir durum.

Bu mantara rağmen Brood X'lerin üye sayısı hayatta kalmaları için fazlasıyla yeterli.

Kuşları, keseli sıçangilleri, rakunları, kurbağaları ve yaygın görülen diğer avcı hayvanları listeleyen ABD Ulusal Parklar Hizmeti, "Tüm avcıların yiyebileceğinden daha fazla ağustosböceği var" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU