Irak Kürdistan Bölgesi başkanlığına Neçirvan Barzani seçildi

Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu saat 11.00'de IKB Başkanı'nı seçmek üzere toplandı. 111 kişilik parlamento oturumuna 81 parlamenter katıldı

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani / Fotoğraf:AA

Oylamada Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayı eski Başbakan Neçirvan Barzani, 68 oy alarak Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı seçildi. Diğer 4 aday hiç oy alamadı.

Bölgenin jeopolitik durumu ve güç dengelerinden kaynaklı şimdiye kadar seçimlerde hiçbir parti tek başına çoğunluğu sağlayamadı. Bu nedenle hükümetlerin hepsi koalisyon olarak kuruldu. 

Başkanlık için 5 aday; Neçirvan İdris Barzani, Umed Abdulselam Kadir, Muhammed Heme Salih Umer, Rebwar Aziz Mustafa ve Hiwa Abdullah Hidir yarışıyordu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) parlamento oturumuna katılmayarak oylamayı protesto etti.

Neçirvan Barzani’nin 10 Haziran 2019’da yemin ettikten bir gün sonra yeni kabinenin kurulması için görevlendirmeyi yapması bekleniyor

 

thumbs_b_c_e86393b9b03f7b1579edacdd20971092.jpg
Eski IKB Başkanı Mesut Barzani / Fotoğraf:AA

 

Barzani görevinden istifa etmişti

Eski IKB Başkanı Mesut Barzani 2005 yılında parlamento tarafından başkan seçildi. 2009’da düzenlenen seçimlerde yüzde 69,6 oy alarak IKB’de seçimle göreve gelen ilk başkan oldu. 2013’te görev süresi biten Mesut Barzani'nin başkanlığı önce 2 yıl, ardından 2 yıl daha uzatıldı. Barzani, 1 Kasım 2017’de tüm yetkilerini parlamentoya devrederek görevinden istifa etti.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde en son Eylül 2018’de genel seçimler yapıldı. IKB Yüksek Seçim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, KDP 45 sandalye ile seçimin galiba olurken, en güçlü rakibi KYB 21 sandalye ile ikinci oldu. Değişim Hareketi (Goran) 12 sandalye ile üçüncü, Yeni Nesil Hareketi 8, İslami Cemaat (Komele) 7 ve Islah Hareketi de 5 sandalye kazanmıştı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU