İki yazar Cumhuriyet'teki yazılarına son verdiğini duyurdu

Cumhuriyet gazetesinin Bakan Soylu’nun iddialarına verdiği yanıtı eleştiren iki yazar gazete ile yollarını ayırdığını duyurdu

Fotoğraf: TRT

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, TRT’de Cumhuriyet gazetesini hedef alan sözlerinin ardından gazetinin yaptığı açıklama tepkilere neden oldu.

TRT’de 18 Mayıs’ta canlı yayına çıkan Soylu, Cumhuriyet'in eski manşetlerini göstererek gazetinin yayın politikasını eleştirdi. Soylu, "Bizle ilgili yazı yazdılar ya, biz memleketimize bağlıyız diye. DHKP-C'nin hem reklamını, hem de bir savcının şehadetini söyleyemeyecek kadar yoksunlar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyet gazetesi Soylu’nun iddialarına dün yaptığı bir yazılı açıklama ile yanıt verdi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Soylu, TRT Haber’deki programda, Cumhuriyet gazetesini suçlarken verdiği örneklerin çoğunluğu, Can Dündar’ın başında bulunduğu İkinci Cumhuriyetçi bir ekibin Cumhuriyet gazetesini yönettiği döneme denk gelmektedir. Oysa bugün Cumhuriyet gazetesi, bu ekibin yayın çizgisi ve tutumlarına karşı Cumhuriyet okur ve emekçileri ile birlikte dört yıl yürüttüğü hukuksal mücadele ve Yargıtay’ın da onadığı bir mahkeme kararı sonucu yönetime gelen Cumhuriyetçi kadro tarafından yayımlanmaktadır.

İki yazar ayrıldı

Gazete yönetiminin suçu bir önceki yönetime attığı bu açıklamalar ise tepkilere neden oldu. Gazetenin yazarlarından Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan yazılarına son verdiğini duyurdu. Yeldan Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları aktardı: 

Cumhuriyet'de dün yer alan 'açıklama' yazısının içeriği ne gazetenin ilkeleriyle ne de demokrasi mücadelesinin gerekleriyle bağdaşmaktadır. Cumhuriyet’teki köşe yazılarıma son veriyorum. Değerli okurlarıma ve Cumhuriyet'in emekçilerine yakın ilgi ve destekleri için teşekkür ederim.

 

Cumhuriyet’te yazan Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu Aybars da yazılarına son verdiğini açıkladı.

Özge Mumcu Aybars, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Cumhuriyet Gazetesi’ne duyduğum ‘manevi bağlılık’ nedeniyle başladığım ve bir yılı aşkın süredir yazdığım Pazar Eki’ndeki yazılarıma son verme kararı aldım. Cumhuriyet’in tüm emekçilerine derin saygılarımla…” dedi.

 

Dündar'dan yeni yönetime tepki

Gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar da Cumhuriyet’in açıklamasına şu sözlerle tepki göstermişti:

Doğrudur Cumhuriyet Gazetesi.

Bütün sorumluluk benim. Ve bunu gururla söylüyorum. Kimseyi suçlayıp ihbarcılık yapmadan... Soylu’nun gözüne girmeye çalışmadan; utanmadan...

Normaldir; baskı devirlerinde olur böyle şeyler. Bugün ‘Valla biz yapmadık, o yaptı’ diye yazan Cumhuriyet Gazetesi yönetmeni Aykut Küçükkaya’dan, ‘‘Sorumlu benim’ deklarasyonunu toplu konut dilekçesi sanmıştım ben’ açıklaması bekliyoruz.

Hatırlayanlar, hatırlamayanlara hatırlatsın.

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU