"Mutlu olmaya, gurur duymaya hazır olun" diyerek başkanlığı kutlayan Ali Koç, üç sezonu geride bıraktı... 52 transfer ve görev alan 6 teknik direktör de başarıya ulaştıramadı

Fenerbahçe'deki ilk döneminin sonuna gelen Ali Koç, 3 yılda başarıya hasret kaldı. Başkan Koç'un ilk senesinde 6'ncı olan sarı-lacivertliler, geçen sezonu 7'nci bitirdi. Fenerbahçe, şampiyonluğa çok yaklaştığı bu sezonu ise 3'üncü sırada tamamladı

Ali Koç, 3 Haziran 2018'de Fenerbahçe Kulübü'nün 37. başkanı olarak göreve başladı

... Hep beraber başardık. Esas yolculuk şimdi başlıyor. Çok zor bir yolculuğa hep beraber çıkıyoruz. Biliyorum beklentiniz yüksek. Mutlu olmaya gurur duymaya hazır olun...

Bu sözler, 3 Haziran 2018'de Ülker Stadı'nda yapılan tarihi kongrede kullanılan 20 bin 736 geçerli oyun 16 bin 92'sini alarak sarı-lacivertli kulübün 37. başkanı seçilen Ali Koç'a ait.

Fenerbahçe'de 20 yıl başkanlık yapan Aziz Yıldırım'a 11 bin 448 oy fark atarak, kulübün yeni başkanı seçilen Koç, sarı-lacivertli camiaya gönül verenlere umut aşılamış ve başarı sözü vermişti.

Koç'un Fenerbahçe'ye başkan seçilmesi, camiada büyük heyacan yaratırken taraftarların kutlamaları ise sokaklara taşmıştı.

Aradan geçen üç yılda Koç'un bahsettiği başarı hedefleri tutturulamazken, sarı-lacivertli kulüp tarihinin en kötü sonuçlarına da imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan Koç'un ilk sezonu 16 transfer, 3 teknik adam ve kötü rekorlarla sonlandı

Ali Koç başkanlığında 2018-19 sezonuna büyük umutlarla başlayan Fenerbahçe için işler hiç de yolunda gitmedi.

Yeni başkanıyla birlikte kurumsal kimlik kazandırılmak istenen Fenerbahçe'de ilk hedef sportif direktörlük makamı oldu.

Fenerbahçe'nin amiral gemisi olan futbolun başına Damien Comolli'yi getiren Koç, ilk başkanlık deneyiminde sarı-lacivertli kulübün alışkın olmadığı sonuçlarla karşılaştı.

Uzun süredir hedeflenen şampiyonluktan uzak kalan Fenerbahçe, Comolli önderliğinde transfer sezonuna da hızlı bir giriş yaptı ve 2018-19 sezonunu toplam 16 transferle noktaladı.

 

ali koç cocu.jpg
Ali Koç, Comolli ve Cocu ile bir arada / Fotoğraf: AA

 

Comolli'nin sportif direktör olmasının ardından yeni sezona Hollandalı çalıştırıcı Cocu ile başlayan ve sonrasında teknik direktör değişikliğine giden Fenerbahçe'de ikinci isim Erwin Koeman oldu.

İstanbul ekibiyle 9 resmi maça çıkan Koeman, 3'er galibiyet, beraberlik ve mağlubiyetin ardından sarı-lacivertli ekiple yol ayrımına geldi.

Ali Koç, Cocu ve Koeman ile hedeflenen başarıdan uzak kalınmasının ardından başkanlığı dönemindeki en uzun soluklu serüvenini yaşayacağı Ersun Yanal'ı takımın başına getirdi.

Kariyerindeki tek Süper Lig şampiyonluğunu yine Fenerbahçe'de kazanan ile sezonu tamamlayan Fenerbahçe, deneyimli teknik adamla çıktığı 19 Süper Lig maçında 8'er galibiyet ve beraberlik elde ederken, 3 kez sahadan mağlubiyetle ayrıldı.

2018-19 sezonunda 3 kez teknik adam değişikliğine giden Fenerbahçe, Süper Lig, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve Ziraat Türkiye Kupası'nda başarıya ulaşamazken, birçok kötü rekora da imza attı.

Söz konusu sezonun ilk yarısında 18 takımlı ligde 17. sıraya kadar gerileyen Fenerbahçe, tarihinin en kötü ilk yarı performanslarından birini sergiledi.

1987-1988 döneminden sonra 2018-19'da deplasmanlarda en az puan topladığı sezonu yaşayan sarı-lacivertli ekip, yine aynı tarihlerde Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor ile oynadığı maçların hiçbirini kazanamayarak 28 yıl aradan sonra rakipleri karşısında galip gelemeden sezonu bitirdi.

2018-19 sezonunda oynadığı 34 maçta 46 puan toplayan Fenerbahçe, sıfır averajla bitirdiği ligde 6. sırada yer alarak Avrupa arenasının da dışında kaldı.

 

Ersun Yanal - AA.jpg
Ersun Yanal / Fotoğraf: AA

 

Önce Comolli, sonra Yanal ile yollar ayrıldı

Ali Koç başkanlığında kötü geçen ilk sezonun izlerini silmeye çalışan Fenerbahçe, 2019-20 sezonuna mutlak şampiyonluk parolasıyla başladı.

Yaz transfer döneminde 13, ara transfer döneminde ise 1 olmak üzere toplam 14 transfere imza atan sarı-lacivertliler, Daniel Comolli-Ersun Yanal ikilisiyle başladığı sezonda da umduğunu bulamadı.

Ligde ve kupada alınan başarısız sonuçlar ve yapılan transferlerden verim alınamaması taraftarların da tepki göstermesine neden oldu ve 16 Ocak 2020'de Damien Comolli'nin görevine son verildi.

Fenerbahçe'de Comolli'nin ayrılığı sonrası takıma sportif direktör atanmazken teknik direktör Ersun Yanal ise görevini sürdürdü.

Koç'un başkanlık döneminin en uzun görevde kalan teknik direktörü olan Ersun Yanal, 446 günün ardından sarı-lacivertli ekiple yolları ayrıldı.

2019-20 sezonunda Fenerbahçe'nin başında 24 lig maçında görev alan Yanal, 11 galibiyet, 6 beraberlik, 7 mağlubiyet elde etse de zirve yarışından uzak kalınmasının ardından görevine son verildi.

Yanal sonrası iki maçta antrenör Zeki Murat Göle yönetiminde sahaya çıkan Fenerbahçe, 2019-20 sezonunu Tahir Karapınar antrenörlüğünde noktaladı.

 

Onyekuru-AA.jpg
Onyekuru, 3-1 kazanılan derbi maçta 90+7. dakikada takımının üçüncü golüne imza attı / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray 20, Trabzonspor 23 yıllık seriyi sonlandırdı

Pandeminin damga vurduğu 2019-20 sezonu, Fenerbahçe için ezeli rakiplerine kurulan üstünlüğün de sona erdiği dönem oldu.

2019-20 sezonunun 23. haftasında Kadıköy'de Fenerbahçe'yi 3-1 mağlup eden Galatasaray, tarihi bir galibiyete imza atarak 20 yılı aşkın seriyi de sonlandırdı.

Sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe deplasmanında en son 22 Aralık 1999'da galibiyetle ayrılmış, daha sonra burada oynadığı 23 resmi maçta da galibiyet yüzü görmemişti.

Fenerbahçe, geçen sezon Galatasaray dışında Trabzonspor'a karşı da uzun süren serisine veda etti.

2019-20 sezonu Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçında Fenerbahçe’ye konuk olan Trabzonspor, rakibini 3-1 yenerek 23 yıl aranın ardından deplasmanda rakibini mağlup etmeyi başardı.

 

ali koç taraftar.jpg
Ali Koç, bu sezon kaybedilen maçlar sonrası sosyal medya sıkça eleştirilen isimlerden oldu / Fotoğraf: AA

 

22 transfer ve 2 teknik direktörle geçen üçüncü yıl da hüsranla bitti

Son iki sezonda tarihi süreçlerden geçen Ali Koç başkanlığındaki Fenerbahçe, geçmişinin en zor ve başarıya hasret kalınan sürecini yaşadı.

Görevindeki üçüncü sezonunda gözünü karartan Fenerbahçe Başkanı Koç, 2020-21 sezonunda yeni bir yapılanmaya gitti.

Başkan Koç, takımın efsaneleri arasında gösterilen Emre Belözoğlu'nu sportif direktörlüğe, Alanyaspor'daki başarısıyla dikkat çeken Erol Bulut'u da teknik direktörlük görevine getirdi. Belözoğlu, Ali Koç döneminin 2. sportif direktörü, Bulut da 5. teknik adamı oldu.

Yaz ve kış transfer dönemlerinde aralarında Mesut Özil, İrfan Can Kahveci, Mbwana Samatta, Osayi Samuel, Jose Sosa, Mert Hakan Yandaş, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Sinan Gümüş, Philip Novak gibi isimlerin de yer aldığı toplam 22 futbolcu takıma katıldı. 

Süper Lig'de 2020-21 sezonuna Çaykur Rizespor galibiyetiyle başlayan ve 7. hafta sonunda liderlik koltuğuna oturan Fenerbahçe, takip eden haftalarda yükselen formunu koruyamadı ve inişli çıkışlı bir grafik sergiledi.

14 Mart'ta Ülker Stadı'nda dönemin lig sonuncusu Gençlerbirliği'ne 2-1 yenilen Fenerbahçe'de teknik direktör Erol Bulut'un görevine son verildi.

Sarı-lacivertliler, Bulut yönetiminde 30'u Süper Lig olmak üzere toplam 34 resmi maça çıktı. 21 kez rakiplerini mağlup eden Fenerbahçe, 5 beraberlik ve 8 mağlubiyet alarak zirve yarışından uzak kaldı.

 

Emre Belözoğlu-AA.jpg
Emre Belözoğlu / Fotoğraf: AA

 

Emre Belözoğlu ile yakalanan çıkış, şampiyonluğu getirmedi

Bu sezon özellikle Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda alınan kötü sonuçlar ve yaşanan puan kayıpları nedeniyle eleştirilerin odağında yer alan Erol Bulut'un görevine son verilmesinin ardından sportif direktör Emre Belözoğlu, takımın başına getirildi.

Ali Koç döneminin altıncı teknik direktörü olan Belözoğlu yönetimindeki Fenerbahçe ise iyi bir çıkış yakaladı.

Sarı-lacivertli ekiple çıktığı 9 maçta 7 galibiyet ve 2 beraberlik elde eden Emre Belözoğlu, takımını yeniden şampiyonluk potasına sokmayı başarsa da ligin 41. haftasında oynanan Sivasspor maçında alınan mağlubiyet, liderlik fırsatının geri tepilmesine neden oldu.

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen şampiyonluk şansını son haftaya taşıyan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın galip gelmesiyle ligi üçüncü sırada tamamlayarak şampiyonluk hasretini 7 yıla çıkardı.

Fenerbahçe, Ali Koç başkanlığının üçüncü yılında da tarihi başarısızlıklar elde etti.

Geçen sezon Galatasaray ve Trabzonspor karşısındaki psikolojik üstünlüğü yitiren sarı-lacivertliler, Beşiktaş karşısındaki serisini de sonlandırdı.

 

Taraftar-AA.jpg
Sarı-lacivertliler, Kadıköy'de bu sezon 25 puan kaybetti / Fotoğraf: AA

 

"Burası Kadıköy, buradan çıkış yok" sloganı havada kaldı

Süper Lig'in 10.haftasında Kadıköy'de Beşiktaş'a 4-3 mağlup olan sarı-lacivertliler, en son 17 Nisan 2005'te yenildiği rakibine karşı iç sahadaki 15 yıllık namağlup serisini kaybetti.

Fenerbahçe'nin kalesi konumunda bulunan ve "Burası Kadıköy, buradan çıkış yok" sloganına ilham veren Ülker Stadı'nda alınan sonuçlar ise taraftarlara saç-baş yoldururken, şampiyonluğun kaçırılmasının da en önemli etkeni oldu.

Bu sezon iç sahada 20 kez rakiplerini ağırlayan Fenerbahçe, söz konusu maçların 11'ini kazanırken, 7'sinden mağlubiyetle ayrıldı. 2 müsabaka ise eşitlikle sonuçlandı.

Sahasında toplam 25 puan kaybeden ve iç sahada en başarılı 7. takım olan Fenerbahçe, bu alanda Beşiktaş, Galatasaray, Karagümrük, Alanyaspor, Trabzonspor ve Gaziantep FK'nın gerisinde kaldı.

 

Ali Koç - AA7.jpg
Fenerbahçe'de seçim öncesi adaylığını açıklayan tek isim Ali Koç oldu / Fotoğraf: AA

 

"İlk dönemi iyi kullanamadık" diyerek yeniden aday oldu

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, önümüzdeki ay yapılması planlanan olağan seçimli genel kurulda yeniden aday olduğunu duyurdu.

Ülker Stadı'nda düzenlenen ve sarı-lacivertli kulübün yüksek divan kurulu başkanı Vefa Küçük ile yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında değerlendirmelerde bulunun Koç, 2018'de ilk kez başkanlığa seçildiğini ve 3 senenin çabuk geçtiğini belirterek, adaylığını şu sözlerle ilan etti:

Yapmak istediklerimizi başarabilmek için '2 dönem lazım' demiştik. İlk dönemi iyi kullandığımızı söyleyemem. Bu camianın büyük başarılarla buluşması adına kendimi sorumlu hissettiğim için ikinci kez aday olmaya karar verdiğimi sizlerle paylaşmak istiyorum... Fenerbahçe'de başkanlığın ilk dönemleri hep zorlu geçmiştir. Camiamız rahat olsun. Seçildiğimiz takdirde hatalarımızdan ders çıkardığımızı göreceksiniz. İkinci dönem çok daha farklı olacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU