MI5 Başkanı, Facebook'u teröristlere "serbestlik" sağlamakla suçladı

Ken McCallum, Facebook'un planlarının teröristlerin güvenlik birimlerine görünmeden saldırı planı yapmasına olanak sağlayacağını söyledi

(Reuters)

MI5'in yeni şefi, Facebook'un uçtan uca şifreleme planlarıyla teröristlere "serbestlik" sağlayacağını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ken McCallum, sosyal medya devinin başındaki Mark Zuckerberg'in planlarının teröristlerin güvenlik birimlerine görünmeden saldırı planı yapmasına olanak sağlayacağı uyarısında bulundu.

Times Radio'ya konuşan McCallum şunları söyledi:

Kaliforniya'daki yönetim kurulu toplantı odalarında alınan kararlar, özellikle de varsayılan şifrelemeyle ilgili olanlar, bizim işimizi yapma kabiliyetimizle Afganistan veya Suriye'de alınan kararlar kadar alakalıdır.

McCallum, birisinin oturma odasında bomba ürettiği veya bir şehitlik videosu kaydettiğine dair bilgileri olsa, İçişleri Bakanı ve kıdemli bir yargıçtan yetki almak için başvurabileceklerini kaydetti.

“O zaman o odaya erişebilir, gerçekten bir bomba yapılıp yapılmadığına bakabiliriz. Ve bu yeteneğe çevrimiçi olarak da sahip olmamız gerekiyor” dedi.

Eğer açmanın kesinlikle hiçbir yolu olmayan uçtan uca şifreleme varsayılan yol olursa, gerçekte bu nadiren görülen insanlara, yani teröristlere veya çevrimiçi ortamda çocuk cinsel istismarını örgütleyenlere, toplumumuzdaki en kötü insanlardan bazılarına o şahsi oturma odalarında ne yaptıklarını kimsenin göremeyeceğini bildikleri bir serbestlik tanımış olursunuz.

Yetkili, “herkesin oturma odasında bir kamera” olacağı bir “gözetim devleti” inşa etmeye çalışmadıklarını söyledi ve şunları ekledi:

İhtiyacımız olan şey, çok çok büyük endişelerin olduğu nadir durumlarda, bir dışişleri bakanı ve yargıç bu bilgilere erişimin gerekli ve orantılı olduğu konusunda hemfikir olduklarında ortaya çıkıyor. Şirketlerin, bu nadir durumlarda, bu iletişimlerin içeriğine erişebilmemiz için onlarla ortak çalışmamızı sağlayacak araçlar oluşturmasına ihtiyacımız var.

The Independent yorum almak için Facebook'la irtibat kurdu.

PA'den de yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU