Bilim insanları, yıldızların oluşumunu gösteren en gerçekçi simülasyonu yaptı

İlk kez bütün bir moleküler bulut, üç boyutlu ve yüksek çözünürlükle canlandırıldı

Yıldızlar, gaz ve toz bulutları kendi kütle çekiminde çöktüğünde ve dönmeye başladığında oluşuyor. Milyonlarca yıl süren bu sürecin baştan sona gözlemlenmesi pek mümkün değil. Ancak bilim insanları, yıldızların nasıl oluştuğunu gösteren en gerçekçi simülasyonu yaptı.

Northwestern Üniversitesi'nden Michael Grudić'in yönettiği bir araştırma ekibi, Star Formation in Gaseous Environments (Gazlı Ortamlarda Yıldız Oluşumu - Starforge) adlı projeyle, söz konusu simülasyonu geliştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böylelikle ilk kez bütün bir moleküler bulut, üç boyutlu ve yüksek çözünürlükle canlandırıldı.

Science Alert'ün haberinde, simülasyonun yıldız oluşum sürecinin daha ayrıntılı incelenmesine yarayacağı yazıldı.

Bununla birlikte Starforge, yıldız oluşumunda meydana gelen yüksek hızlı gaz fışkırmalarının yıldızların kütlesinin belirlenmesindeki rolünün öğrenilmesinde halihazırda kullanıldı.

Yürütülen bir çalışma, simülasyon bu fışkırmalar hesaba katılmadan yapıldığında yıldızların boyutunun Güneş'in kütlesinin yaklaşık 10 katına ulaştığını gösterdi. Fışkırmalar eklenince yıldızların kütlesi, Güneş'in kütlesinin yarısından daha az oldu.

Araştırma ekibinden astrofizikçi Claude-André Faucher-Giguère şöyle konuştu:

Astrofiziğin temel sorularından biri yıldızların nasıl oluştuğu hakkında. Bu, içerisindeki farklı fiziksel süreçler sebebiyle araştırılması çok zor bir konu. Yeni simülasyonlar, daha önce kesin olarak cevaplayamadığımız temel soruları doğrudan ele almamızı sağlayacak.

Grudic, Starforge'da yerçekimi, kimya, sıcaklıklar, manyetik alan, akışkanlar mekaniği ve atom fiziği gibi pek çok faktörün hesaba katıldığını bildirdi ve şöyle bir ek yaptı:

Önceki çalışmalar, yıldızların oluştuğu sadece küçük bir bulut parçasını simüle edebiliyordu. Starforge, teknolojide çok daha büyük bir adım.

Simülasyona yönelik araştırma, 17 Mayıs'ta Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı hakemli bilim dergisinde yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Science Alert, CNET, CNN International 

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU