Aşı karşıtı komplo teorilerinin çoğunu sadece 12 kişinin yaydığı ortaya çıktı

Bu kişiler arasında eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin yeğeni de var

Uzmanlar, söz konusu komplo teorilerinin halktaki aşı korkusunu tetiklediğini düşünüyor (Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre aşı karşıtı komplo teorilerinin çoğunu aynı kişiler yayıyor.

Koronavirüs pandemisini sona erdirmek için ülkeler aşılama uygulamalarına hız verirken halktaki aşı karşıtlığı ve aşı tereddüdü uzmanları endişelendiriyor.

Örneğin ABD'deki 5 milyon yurttaşın ilk doz aşılarını yaptırmasına rağmen ikinci dozu olmak istemediği ve randevularına gitmediği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine uzmanlar aşı tereddüdüne karşı alarma geçmişti.

Şimdi araştırmacılar, sosyal medyada dolaşan ve halkta aşı korkusu yaratan komplo teorilerinin çoğunun, önde gelen aşı karşıtı kişilikleri temsil eden az sayıda hesaptan paylaşıldığını keşfetti.

Bulgulara göre Facebook ve Twitter'da paylaşılan tüm yanlış ve yanıltıcı bilgilerin yüzde 65'inden sadece 12 kişi ve örgütleri sorumlu.

Araştırmacılar bu kişilere  "dezenformasyon düzinesi" ismini verdi.

Sağlıkla ilgili yanıltıcı bilgilerle mücadele eden Dijital Nefretle Mücadele Merkezi ve aşı karşıtı örgütleri izleyen Aşı Karşıtlığını İzleme Kurumu tarafından yürütülen araştırmada 1 Şubat ve 16 Mart 2021 ​​arasında Facebook ve Twitter'da tespit edilen 812 binden fazla gönderi analiz edildi.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi CEO'su Imran Ahmed, "İlgili tıbbi uzmanlığa sahip olmayan ve bu çabadan çıkar sağlayan küçük bir grup. Bu bireyler Kovid tehdidini yanlış tanıtmak ve halkın güvenliğiyle ilgili yanlış bilgileri yaymak için sosyal medya platformlarını kötüye kullanıyor” diye konuştu:

Son raporumuza göre Facebook, YouTube, Instagram ve Twitter'daki aşı karşıtı aktivistler, 59 milyondan fazla takipçiye ulaştı ve bu mecraları aşı karşıtı hareket için en büyük ve en önemli sosyal medya platformları haline getirdi.

Bulgulara göre analiz edilen aşı karşıtı içeriklerin neredeyse üçte ikisini yayan bu kişiler arasında eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin yeğeni ve avukat Robert F. Kennedy Jr. da yer alıyor.

Ünlü aşı karşıtı avukatın ismi daha önce aşı karşıtlığıyla bağlantılı skandallara karışmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2005'te kültür sanat ve yaşam dergileri Rolling Stone ve The Salon, Kennedy Jr.'ın bir yazısını yayımlamıştı.

Yazıda, aşı içeriğindeki timerosal maddesinin otizme ve nörolojik problemlere neden olabileceğine dair kanıtların ABD yönetimi tarafından örtbas edildiği öne sürülmüştü.

Söz konusu yazı, aşıların otizme neden olduğu iddiasının yayılmasına neden olmuştu.

Ancak dergiler, yazının yayımlanmasının hemen ardından bir dizi düzeltme yayımlamıştı. Bunlardan birinde Kennedy'nin cıva seviyelerini yanlış aktardığı belirtiliyordu.

2011'de The Salon, yazıyı kaldırmış ve "ardında bilimi lekeleyen sahtekarlık" olduğunu ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, The Salon, Science Mag, VOA Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU