Sancar'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı: Katar'dan aldığı uçağı satıp esnafa yapılan desteğe eklesin

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Beşli çeteye son 10 yılda 128 kez vergi indirimi var. Bu 128 rakamında bir şey var gerçekten" dedi

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında konuştu.

Konuşmasında Kovid 19 salgını gerekçesiyle alınan 17 günlük kapanma kararını eleştiren Sancar, "Halkın cebi ve sofrası yangın yeri. 17 günlük güvencesiz kapanmada insanların çaresizliğe mahkûm edildiği, açlıkla, sefaletle karşı karşıya bırakıldı süreçle karşı karşıya kaldık. Her 4 gençten biri işsiz.  Güvencesiz kapanmayla bayramı zehir ettiler.  Bu ülkede ne yaşanırsa hep halka fedakârlık yapılmasını isterler.  17 gün boyunca gelir kaybına uğrayan halk  KDV, ÖTV, kira, vergilerini ödediler.  Sarayın harcamalarına, beşli çeteyi gitti paralar. 128 milyar dolar nerede, yok, aşı nerede, yok" diye konuştu.

İktidarın ülkeyi yönetmek için nefret söylemi, kutuplaştırma ve ırkçılığa başvurduğunu iddia eden Sancar, "Böylece kendilerine stabil bir taban yaratacaklar, gerilim ortamında güvenliğin garantisi olarak kendilerini sunacaklar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

"İktidar çareyi şiddette arıyor"

Mersin'de Erbilli bir aileye yapılan saldırıyı hatırlatan Sancar şöyle devam etti:

Bu ırkçı saldırılar bu iktidarın politikalarının bir sonucu. Halka soyup soğana çeviren, kaynakları savaşa, ranta, yandaşa aktaran iktidar çareyi şiddette arıyor. Herkesin çok dikkatle yaklaşması gerek. İktidarın bu oyunlarına herhangi bir şekilde nefes aldıracak  tutum sahipleri sorumludur. Bizim ilkemiz, yolumuz, yönümüz bellidir. Kini, düşmanlığı reddediyoruz. Halkların birliğini sağlayacağız. Bizim varoluş sebebimiz budur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aşı yok, halkı aşağılamak var"

Turizm Bakanlığı'nın Türkiye tanıtım hesabında turizm çalışanlarının 'aşılıyım' baskılı maske takacağına dair görüntüler içeren tanıtımını da eleştiren Sancar, "Pandemide aşı yok, halkı aşağılamak var. Halkı ekonomide çarklar dönsün, turizm işlesin diye neredeyse köle gibi reklam malzemesi var. Bu bir utanç vesikasıdır. Bir iktidarın halkını parya olarak gördüğünün en açık itirafından biridir. Bunun durdurma bizim sorumluluğumuzdur" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı esnafa hibe desteği için "sadaka türünden bir 'müjde" değerlendirmesinde bulunan Sancar şöyle devam etti:

"Beşli çeteye son 10 yılda 128 kez vergi indirimi var"

Hayal satmaya çalışılıyor. Halkın kabul etmeyeceğini, doğru olmadığını bile bile iktidar neden böyle bir açıklama yapar. Bir defaya mahsus 3 ve 5 bin hibe desteği vereceğini söylüyor esnafa. Oysa pandemi 15 aydır devam ediyor. Esnaf ve iş yeri sahipleri kan ağlıyor. Beşli çeteye son 10 yılda 128 kez vergi indirimi var. Bu 128 rakamında bir şey var gerçekte.

Cumhurbaşkanlığı filosunda 13 uçak olduğunu hatırlatan Sancar, "AKP Genel Başkanı’nın filosunda 13 uçak var. Sadece Katar’dan aldığı 400 milyon dolarlık uçağı satıp esnafa yapılan desteğe eklesin" çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz" ifadelerini de hatırlatan Sancar, "Öyle sadece sözle bunu ifade etmenin bir anlamı yok. Helalleşme istiyorsanız önce yüzleşeceksiniz. Gasp edilen kul hakkını geri vermek için ne gerekiyorsa onu yapacaksınız. Helalleşme böyle olur. Gasp ettiğiniz hakları iade edin" dedi.

Peker'in iddiaları için çağrı

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in yayınladığı videoları da gündemine alan Sancar şu ifadelerle devam etti:

Biz bu kirliliği geçmişten biliyoruz. Bir iktidar Kürt sorununa sadece güvenlikçi bir bakışla yaklaşırsa geleceği yer çürümedir. 90’ları hatırlıyoruz, binlerce, on binlerce faili meçhul, binlerce yakılan köy, topraklarından edilen milyonlarca Kürt… Her türlü mafyatik ilişki bu ülkenin her alanına yayıldı.Bugün ortalığa saçılan videoların, açıklamaların tek tek üzerinde durmayı gerekli görmüyoruz. Bunların buzdağının görünen kısmı olduğunun farkındayız. Buraya neden geldik bunu görelim. Buraya gelmemizin nedeni Kürt sorununu inkârdır.  Bu politikayı seçtiğinizde zehirli yılanlarla aynı torbaya girmek zorunda kalıyorsunuz. Zehirle yılanlarla aynı torbaya girince ne olacağını AKP Genel Başkanı dün söyledi. Zehirli yılanlarla aynı torbadasınız.

Sancar sözkonusu iddiaların Meclis'te araştırılması için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

"Saray rejiminin Netanyahu ile arasındaki ticari işbirliği gün ve gün artıyor"

Açıklamalarında İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına da değinen Sancar, "Bir başka yangın yeri de Filistin. Filistinlilere ait tarih ve hafıza adım adım yok edilmeye çalışılıyor. Zulüm gören Filistin halkıyla dayanışma içindeyim. İsrail toplumunda barışı savunan geniş kesimler var. Sayıları hiç az değil, her saldırıda sokağa çıkıyorlar. İktidar Filistin halkının acıları üzerinden yeni yöntemler geliştirerek kendi iktidarlarına destek yaratmaya çalışıyor. Bugün İsrail yönetimine ateş püsküren saray rejiminin Netanyahu ile arasındaki ticari iş birliği gün ve gün artıyor" dedi.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU