İmamoğlu hakkında "dezenfektan ihalesi" incelemesi

İBB yetkilisi, "İmamoğlu hakkında suç yaratılmaya çalışılıyor. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satmasıyla ilgili konu ise kapatılmaya çalışılıyor" diye konuştu

Fotoğraf: CHP

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı iddiasıyla inceleme başlattı.

Koronavirüs pandemesinin ilk başladığı dönemde İBB de İhale Yasası'nın 21. Maddesi'ne dayanarak 19 Mart 2020 tarihinde NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nden 15 bin litre dezenfektan aldı.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; İçişleri Bakanlığı, ihalede usulsüzlük içeren işlemler yapılarak kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla İmamoğlu hakkında "Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun"a dayanarak ön inceleme başlattı.

"Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satması kapatılmaya çalışılıyor"

Gelişmeleri, İmamoğlu'na yakın bir belediye yetkilisi şöyle yorumladı:

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre belediye başkanı, ‘Harcama yetkilisi' , ‘ihale yetkilisi' olmadığı için mali iş ve işlemlerde belediye başkanlarının hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kanunlara göre ihale ve harcama yetkisi olmadığı için ihale iş ve işlemleri ile hiçbir ilgisi bulunmayan, söz konusu ihalelere ait belgelerde imzası ve belgelerin düzenlenmesine katkısı olmayan, ihalelerle ilgili süreçte talimat verdiğine ya da yönlendirmede bulunduğuna dair hiçbir emare olmayan İmamoğlu hakkında suç yaratılmaya çalışılıyor. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satmasıyla ilgili konu ise kapatılmaya çalışılıyor. Aradaki farkı görüyor musunuz?

Danıştay'ın kararı göz ardı edildi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ön inceleme başlatılırken, Danıştay kararının da göz ardı edildiği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belediye başkanlarının harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarının bulunmadığına dair Danıştay 1. Dairesi'nin kararında, "Bu yetkiler ve sorumluluklar belediyelerde birim amirlerine; büyükşehirlerde memur statüsündeki daire başkanlarına, diğer belediyelerde müdürlere verildiğinden, belediye başkanlarının ihale iş ve işlemleriyle ilgili konularda herhangi bir görevi bulunmamaktadır" ifadeleri yer alıyor.

Pekcan bakanlığa satmıştı

Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan sattığı ortaya çıkmış, bunun üzerine Pekcan da görevden alınmıştı. Pekcan hakkında hali hazırda bir inceleme yapılmazken AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin şunları kaydetmişti:

İmkanı olup da kamuya ya da ihtiyacı olanlara vermemek, kamunun ya da ilgililerin ihtiyaç duyduğu bir dönemde elinizde varken ‘kusura bakmayın benim eşim bakan, vermiyorum’ demek ne kadar doğru olurdu. Onu değerlendirmek gerekir.

 

 

 

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU