Bill ve Melinda Gates'in boşanması hayır işleri ve sağlık dünyasını şoke etti

"İkimiz de sistemde bir parça tartışmadan korkmuyoruz, ne iş hayatımızda ne de evliliğimizde"

Melinda ve Bill Gates, 2016'da New York'ta bir röportaj sırasında (Reuters)

Birazcık yaşlı ve çok çok zengin biriyle evlenmenin tehlikelerinden biri insanların amacınızı sorgulayabilecek olmasıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Melinda Gates, ya da evlilik öncesi soyadıyla Melinda French'e Microsoft'un kendisinden dokuz yaş büyük CEO'suyla neden evlendiği sorulduğunda, aşk için olduğunda ısrar etmişti.

2013'te Seattle Times'a konuşan Melinda "Bill'le ikimiz de gençken tanışmıştım. Ben 23 yaşındaydım, o 32 yaşındaydı ve hâlâ şirketi kuruyordu. Neler gerektirdiğini gördüm. Yani medya onun hakkında bir şekilde konuşurken tanıdığım kişi bu değildi" ifadelerini kullanmıştı.

Yani o günlerde birlikte büyüdük.

Ve bu evliliğin sürmesi ve görünüşte başarılı olmasındaki tehlikeyse insanların tavsiye için size başvurabilecek olması: Mutlulukla geçen bu uzun yılların sırrı ne?

2018'de Facebook'ta yayımlanan bir röportajında 56 yaşındaki Melinda, yönetmen ve müzisyen Lin Manuel Miranda'ya “Her zaman aynı fikirde olmayabileceğiniz bazı taktiksel günlük olaylar kesinlikle var" demişti.

Ama şunu söyleyebilirim, ikimiz de sistemde biraz tartışmadan korkmuyoruz, ne iş hayatımızda ne de evliliğimizde. Aslında böyle büyürsünüz. Dolayısıyla zorlu konuşmalarımız olacaktır.

3 Mayıs Pazartesi günü çift, uzun süre düşündükten sonra “hayatlarının bir sonraki evresinde bir çift olarak birlikte büyüyebileceklerine” inanmadıkları sonucuna vardıklarını ve 27 yıllık evliliklerinin bittiğini duyurdu.

Jennifer, Phoebe ve Rory Gates adında üç çocuğu ve tahmini 130 milyar dolar (yaklaşık 1 trilyon 100 milyar TL) serveti olan çiftin duyurusu, küresel hayırseverlik ve sağlık hizmetleri dünyasında yankılandı. 2000 yılında 50 milyar dolara (yaklaşık 425 milyar TL) yakın varlığa sahip ve en az 135 ülkedeki çalışmalara fon sağlayan dünyanın en büyük özel hayır kurumu Bill & Melinda Gates Vakfı'nı birlikte kurmuşlardı. Programları kalkınma, sağlık hizmetleri ve eğitime odaklanıyor.

Yaptıkları açıklamada “Üç inanılmaz çocuk yetiştirdik ve tüm insanların sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmesini sağlamak için tüm dünyada faaliyet gösteren bir vakıf kurduk” dediler.

Bu yeni hayatta seyretmeye başlarken ailemiz için alan ve mahremiyet istiyoruz.

Duyuru, Amazon'un Seattle'da yaşayan kurucusu Jeff Bezos'un ve 25 yıllık eşi Mackenzie Scott'ın ayrıldıklarını açıklamasından kısa bir süre sonra geldi. Bu yılın başlarında Scott, bir lise öğretmeni olan Dan Jewett'la evlendiğini duyurdu. Yazar, bir ayrılık döneminin ardından Amazon'un kurucusuyla boşandıktan sonra artık 63 milyar dolarlık (yaklaşık 532 milyar TL) bir servete sahip.

Bezos tahmini 200 milyar dolar (yaklaşık 1 trilyon 690 milyar TL) servetle dünyanın en zengin adamı ve Gates, Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve LVMH Moët Hennessy'nin başkanı Bernard Arnault'un ardına, dördüncü sıraya düştü.

Çift, 2000'de kurulan kar amacı gütmeyen Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın eşbaşkanları ve mütevellileriydi. 3 Mayıs gecesi duyurularına dair haberleri yayılırken şüphesiz Seattle merkezli vakfın bundan sonra nasıl işleyeceğine dair spekülasyonlar vardı.

İfadelerinin bir bölümünde tüm bu endişeleri gidermeye çalıştılar.

Bu misyona olan inancımızı paylaşmaya devam ediyoruz ve vakıfta birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz fakat hayatımızın bu sonraki aşamasında bir çift olarak birlikte büyüyebileceğimize artık inanmıyoruz.
 


Melinda Gates doğru partneri bulmanın en iyi işi bulmaktan daha önemli olduğunu sık sık vurgulamıştı.

2019'da New York'taki bir ortaokulda yaptığı konuşmada "Çocuklarımıza vermeye çalıştığımız derslerden biri veya onlara çok sık söylediğim şey: Hayatta bir partneriniz olmasını seçerseniz, kimi seçerseniz seçin muhtemelen vereceğiniz en önemli karar olacaktır. Bu hangi kariyere sahip olduğunuzdan, üniversiteyi nerede okuduğunuzdan, liseyi nerede okuduğunuzdan bile daha önemli" demişti.

“İnsanlar hayatlarında partnerlerini değiştirebiliyor fakat işinizde değişiklik yapmak ve kariyer değiştirmek, partner değiştirmekten çok daha kolay. Bu yüzden, çok dikkatli ve akıllıca seçmeye çalışın derim" diye eklemişti.

Çift yıllar içinde bazı konularda anlaşmazlıklar yaşadığını da belirtmişti.

Onun bakış açısına her zaman ilgiliyim ve onun da her zaman benimkiyle ilgilendiğini biliyorum, bazen anlaşmazlıklarımızın birbirimize sorduğumuz soruları sertleştirdiğini düşünüyorum.

65 yaşındaki Bill Gates, 1975'te okul arkadaşı Paul Allen'la birlikte Microsoft'u kurmak için Harvard'dan ayrılmıştı. 1986'daki ilk halka arzında Microsoft'un yüzde 49'una sahipti ve bu onu anında multi-milyoner yapmıştı. Microsoft'un ani büyümesiyle kısa sürede dünyanın en zengin kişisi olmuştu.
 


Şirketi dünyanın en değerli teknoloji şirketlerinden biri haline getirdikten sonra hayırseverliğe odaklanmak için Mart 2020'de icra kurulundan ayrılmıştı. Bu yıl Bezos, Amazon'un CEO'su olarak görevinden ayrılacağını, yerine Andy Jassy'nin geçeceğini duyurmuştu.

Bill Gates'in evlilik hakkında eşinden daha az konuştuğu görülüyor. İşleri biraz bilgisayar kurdu yönüyle ele alarak bir keresinde şöyle demişti:

Evli hayat daha basit bir hayattır. Zamanımı kiminle geçirdiğim önceden belirlenmiş olur.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU