Kel kartal tehlikesine sıradışı çözüm

"12 kilogramlık somon balığını taşıyabilecek kadar güçlüler. Yani 4 kilogramlık köpek onlar için bir hiç"

Koruyucu yelek, kevlardan yapılıyor (Facebook - @akbarkgifts)

Bir dönem nesli tükenme tehlikesi altında olan ancak yürütülen koruma programlarıyla sayısı tekrar çoğalan kel kartallar, ABD ve Kanada'daki hayvan sahiplerini korkutuyor.

Kuzey Amerika'da yaşayan yırtıcı kuşlar, 2007'de nesli tükenme tehlikesi altındaki türler listesinden çıkarılmıştı. ABD Balık ve Yaban Hayatı Departmanı'nın verileri, 2009'da 72 bin olan kuşların sayısının 2019'da 316 bine ulaştığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gelişmeler aktivistleri sevindirse de bölgede yaşayan bazı kişiler, kazları ve tavukları avlamaya başlayan ve kanat açıklığı yaklaşık 2,5 metreyi bulan hayvanlardan endişeleniyor.

Örneğin tahmini 30 bin kel kartalın olduğu ABD'nin Alaska eyaletinde evcil hayvan sahipleri, "tüylü arkadaşlarını" korumak için dikenli yelek kullanıyor.

AK Bark adlı evcil hayvan dükkanın sahibi Mark Robokoff, hayvanları aslında çakallardan korumak için tasarlanan "ÇakalYeleği" adlı koruyucu yeleği satıyor.

Robokoff, yeleğin sivri uçlarla donatıldığını ve parlak kırmızı kılların kel kartalları korkuttuğunu söyledi ve ekledi:

Kartallar, 12 kilogramlık somon balığını taşıyabilecek kadar güçlü. Yani 4 kilogramlık köpek onlar için bir hiç.

Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde yaşayan Jeanine Pesce ise bir keresinde kuşun yemek hazırlıklarına tanık olduğunu şöyle anlattı:

Kartalın, bir Kanada kazını kayaların üzerinde saatlerce ileri geri sürüklemesini seyrettim. Hayvanların avının etini bu şekilde yumuşattığını söylediler.

Bölge sakinlerinden Tom Abraham da kel kartalların kuzularını ve kızının tavuklarını takip ettiğini ve bu yüzden korktuğunu söyledi:

Geçen yıl bir kartal tavuğumuzu götürdü. Hayvanların bulunduğu yerin tepesine engel oluşturması için birkaç bayrak astım. Bu, saklanmaya çalışan tavuklara biraz zaman veriyor.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU