İnsan hakları örgütleri: İsrail'in Gazze'de sivil yerleşimleri vurması savaş suçu

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Higazi, "Bu binaların bir bölümü askeri amaçlarla kullanılıyor olsa bile İsrailli yetkililer sivillere yönelik riski en aza indirecek yolları seçmekle yükümlü" dedi

İsrail'in önceki gün vurduğu Gazze'nin orta kesimindeki 14 katlı El-Şuruk Kulesi tamamen yıkılmıştı (AFP)

Dünyanın önde gelen insan hakları örgütleri, İsrail’in Gazze’deki hava saldırılarında sivillerin yaşadığı çok katlı apartmanları hedef almasının savaş suçu olabileceğini bildirdi.

İsrail’in vurduğu Gazze’deki çok katlı binaların yıkılışı kameralara da yansımıştı. Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Saleh Higazi, "Sivillerin yaşadığı yerlerin kasıtlı olarak hedef alınması, mülklerine kapsamlı ve gayrimeşru şekilde zarar verilmesi savaş suçudur" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onlarca ailenin yaşadığı çok katlı binaların yıkılmasının Filistin halkının toplu olarak cezalandırılması anlamına geldiğini ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu kaydeden Higazi, "Bu binaların bir bölümü askeri amaçlarla kullanılıyor olsa bile İsrailli yetkililer sivillere yönelik riski en aza indirecek yolları seçmekle yükümlü" diye konuştu.

İsrail merkezli insan hakları örgütü B'Tselem, paylaştığı tweet’te "Askeri hedef olmayan apartmanları bombalamak ve onlarca aileyi evsiz bırakmak savaş suçudur" ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ve Filistin Direktörü Ömer Şakir de, İsrail’in sivil yerleşimleri ve altyapıyı hedef almasını kınarken Hamas’ın İsrail’e roket atmasının da savaş suçu olduğunu söyledi.

İsrail hükümeti, Hamas’ın silah depoladığı binaları hedef aldıklarını ve saldırı öncesinde sivilleri bilgilendirdiklerini savunuyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, Reuters’e verdiği sön röportajda, bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini belirtti.

İsrail’e yönelik savaş suçu soruşturması başlattıklarını hatırlatan Bensouda, İsrail’in işbirliğini reddetmesine rağmen soruşturmayı sürdüreceklerini ve son gelişmeleri de değerlendireceklerini ifade etti.


Independent Türkçe, Business Insider, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU