ABD’li sağcı Hristiyanlar'dan kürtaj tartışmasında iç savaş tehdidi

Bir pastor “ABD'de iç savaş yaklaşıyor ancak bu kez ulusumuzu bölen kölelik değil, kürtaj olacak” diye konuştu

Kürtaj yasası nedeniyle ikiye bölünen Amerikan toplumunda iki taraf da sürekli eylem halinde / Fotoğraf: Reuters 

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent 

Kürtaj hakkı tartışmaları sürerken öne çıkan birkaç birkaç sağcı Amerikalı Hristiyan, endişeye yol açabilecek bir uyarı yayımladı: Kürtaja erişim hakkına dair süren tartışma, ülkeyi yeni bir iç savaşa sürükleyebilir.

Alabama eyaletinde gebeliğin 6. haftasından itibaren tercihli kürtajı yasaklayan kürtaj yasağı, kalbi atan fetüse müdahale edilemeyeceğini söyleyen "kalp atışı yasaları" gibi eyaletten eyalete yayyılan yeni kısıtlayıcı kürtaj yasa tasarısıyla birlikte ABD halkı, kadınların seçme hakkı konusunda ayrılığa düşmüş görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem meclis üyeleri hem de bazı etkili Hristiyan kaynaklar, bu söylemi pekiştirmekten geri kalmadı. Hristiyanların çıkardığı Charisma dergisi, ABD’de kürtaj tartışmasına bağlı olası bir iç savaşın eli kulağında olduğuna dair 6’dan fazla makale yayımladı.

 “Yaklaşan iç savaşın” sorumlusu olarak “militan kürtaj destekçilerini” gösteren rahip ve yazar Michael L Brown’ın görüşleri de bu makaleler arasında yer alıyor.

Brown, Christian Dergisi’ne yaptığı açıklamada, “ABD’de iç savaş yaklaşıyor, ancak bu kez ulusumuzu bölen kölelik değil, kürtaj olacak” diye konuştu.

Ohio’dan Cumhuriyetçi meclis üyesi Candice Keller tartışmayı, ABD iç savaş öncesi Antebellum döneminde Kuzey ve Güney arasında yaşanan köle mülkiyeti hakkı anlaşmazlığına benzetiyor. Keller Guardian’a yaptığı açıklamada, “Bu sürecin, daha önceki iç savaş gibi bir trajediye dönüşüp dönüşmeyeceğine dair bir şey söyleyemem” yorumunda bulundu.

 

 

Washington eyaletinden kürtajı bir suç olarak tanımlama girişimleriyle bilinen Cumhuriyetçi parlamenter Matt Shea’nın ifadeleri de aynı duyguları yansıtıyordu.

Kendisine karşıt görüşlerin ABD’yi gözeterek birleşmesinin mümkün olup olmadığı sorulduğunda Shea, “Toplumun yarısı Tanrı’yı ve erdemlerini takip etmeyi seçerken, diğer yarısının seçmediğini düşündüğümüzde, birleşmenin mümkün olduğunu sanmıyorum, ayrıca ne kadar dayanabileceğini de bilmiyorum” yanıtını verdi.

Şu an geldiğimiz noktada ABD’de kürtaj hakkından kaynaklanacak bir iç savaş olası mıdır? Muhtemelen değil.

Yeni bir ABD iç savaşının olası senaryolarının tartışıldığı internet yayını It Could Happen Here’in (Burada Olabilirdi) sunucusu ve gazeteci Robert Evans konuyla ilgili bir podcast yayımladı.

Evans, Hristiyan sağ kanadın “ana akım siyasette fazlasıyla radikal dil ürettiğini” söylerken yine de, “politikaya olan inanç daha az olduğundan, şiddetli bir ayaklanmaya çığırtkanlığı Hristiyan sağına kıyasla beyaz milliyetçi sağdan daha fazla yükseliyor” diye konuştu.

Politikaya güvenmeye gelince; Nihai hedef Yüce Divan’ın Roe V Wade’i geri çekmesi olduğundan, Hristiyan sağ, potansiyel hukuki zorlukların kürtajı kısıtlayıcı yasalardan gelecek olmasına güveniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU