Dünyanın en büyük ağızlı hayvanları

"Mavi balinalar tek seferde en az 100 bin litre suyu yutabiliyor"

Mavi balinaların boyu 33 metreyi bulurken, ağırlıklarıysa 150 tonu geçebiliyor (Kolaj: Independent Türkçe)

Finley Molloy adlı Golden Retriever cinsi bir köpek, geçen yıl tam 6 tane tenis topunu ağzında aynı anda taşıyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğada birçok hayvanın farklı çene ve ağız yapıları bulunuyor. Peki, ağızları en çok genişleyebilen hayvanlar hangileri?

Bilim dünyasında bu konuda net bir fikir birliği bulunmasa bile öne çıkan bazı adaylar var.

Hamsterların yanaklarında bulunan kesecikler kendi ağırlıklarının yaklaşık yüzde 20'sini taşıyabilmelerine imkan sağlıyor.

Avlarını genelde tek seferde yedikleri için çoğu yılan türünün de ağızları epey genişleyebiliyor. 2018'de ABD'nin Florida eyaletinde bir Burma pitonunun kendisinden daha ağır beyaz boynuzlu bir geyiği yutabilecek genişlikte ağzını açtığı bildirilmişti.

Dünyadaki en büyük hayvan olduğunu düşünülen Mavi balina ve ikinci en büyük hayvan olduğu düşünülen Fin balinasının da ağızları muazzam derecede genişleyebiliyor. Bu canlılar krillerin ve balıkların bir arada bulunduğu koca bir su kütlesini tek seferde mideye indirebiliyor. Mavi balinalar tek seferde en az 100 bin litre suyu yutabiliyor.

Virginia eyaletindeki Hampden-Sydney College'dan biyoloji profesörü Alexander Werth, "Mavi balinalar ve Fin balinaları sadece en fazla su yutan değil aynı zamanda da ağzı en çok genişleyen canlılar olabilir" dedi.

Uzun gagaları ve geniş boğaz keseleriyle bilinen pelikanlardan kahverengi pelikansa (Pelecanus occidentalis), kesesinde 11 litre su tutabiliyor. Bu miktar midesinde tutabildiğinin yaklaşık üç katı.

Ancak yılanlarınkine benzer bedenleri, balinalarınkini andıran yeme yöntemleri ve keseye benzer gözenekleriyle pelikan yılanbalığı buradaki en ilginç hayvanlardan.

Pelikan yılanbalıkları genellikle okyanusun 3 bin metre kadar derininde yaşıyor. Herhangi şekilde kesin bir ölçüm bulunmamasına karşın, son dönemde yapılan derin okyanus araştırmalarında ağızlarını 5 kat daha büyük açabildikleri gözlemlendi.

Pelikan yılanbalıklarının ağızları, 75 santimetre ila 1 metre arasında değişebilen toplam vücut uzunluklarının çeyreğini oluşturuyor.



Independent Türkçe, Live Science

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU