Düşünceleri doğrudan yazıya dönüştüren cihaz geliştirildi

Sinirsel arayüz, felçli bir adamın sorulan sorulara akıllı telefonda yazı yazan biriyle aynı hızda yanıt vermesini sağladı

BrainGate'in ürettiği implantların deneylerinde, beyin aktivitelerinin bilgisayar komutlarına dönüştürülmesi üzerinde çalışılıyor (Pixabay)

Bilim insanları dünyada ilk kez, zihinsel el yazısını anında ekrandaki metne dönüştürebilen bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BrainGate konsorsiyumunun geliştirdiği sistem, el yazısıyla ilişkili beyin sinyallerini kaydeden yerleşik bir sensör içeriyor ve daha sonra bu sinyalleri gerçek zamanlı olarak dakikada 90 karakter hızında bilgisayara geçiriyor.

Bu teknolojinin klinik deneyini yöneten Dr. Leigh Hochberg, "BrainGate konsorsiyum araştırmamızın önemli görevlerinden biri, ağır konuşma ya da motor bozuklukları olan kişiler için hızlı, sezgisel iletişimi yeniden sağlamak" dedi.

El yazısının sinirsel kodununun hızlı ve doğru şekilde çözülmesi, klinik olarak yararlı sinir teknolojilerinin geliştirilmesinde heyecan verici yeni bir bölüme işaret ediyor.

Düşünceden metne çeviride önceki rekor dakikada 40 karakterdi ve burada katılımcının sanal klavyedeki harflere işaret etme ve harflere tıklama hareketlerini düşünmeyi gerektiren farklı bir yaklaşım kullanılmıştı.

Nature adlı bilimsel dergide çarşamba günü yayımlanan araştırma, ciddi engeli olan kişilerin yalnızca düşünce yoluyla akıcı iletişim kurmasına yardımcı olabilir.

Yeni yöntemin deneyi, boynundan aşağısı felçli olan 65 yaşındaki gönüllü katılımcının, sağ kolunun ve elinin hareketini kontrol eden beyin kısmına ufak aspirin büyüklüğünde iki küçük elektrot yerleştirilmesini sağladı.

Bu sistem, katılımcının sorulara akıllı telefonda yazı yazan birine benzer bir hızda yanıt vermesini sağladı.

Dr. Hochberg, "BrainGate denemesine kaydolanlar harika insanlar" dedi.

İnsan beyninin işlevine dair yeni anlayışlar elde etmemizi sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda felçli diğer kişilere destek olacak sistemlerin oluşturulmasına da ön ayak olan onların öncü ruhu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU