ABD'de karaya "canavara benzeyen" bir balık vurdu

Okyanusun derinlerinde yaşayan Pasifik futbol topu balığının karaya vurma nedeni gizemini koruyor

Balığın üzerinde eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütülecek (Ben Estes)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, karaya "canavara benzeyen" bir balık vurdu.

Ben Estes adlı bir sahil tutkunu 7 Mayıs'ta, cam kırıklarına benzeyen keskin siyah dişleriyle dikkat çeken yaklaşık 50 santimetre boyutundaki Pasifik futbol topu balığını (Pacific footballfish) gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaliforniya Eyaleti Parkları, sıradışı bir görüntüye sahip bu türün 200'den fazla üyeye sahip fenersiler takımına ait olduğunu bildirdi. Latince adı Himantolophus sagamius olan korkunç yaratığın, 900 metre derinlikte yaşadığı kaydedildi. Bu hayvanlar "fosforlu ampülleri" sayesinde kalamarları ve kabukluları yakalayıp yiyor.

Sahile vuran balığın dişi olduğu düşünülüyor. Zira yetkililer, dişilerin tepelerinde "karanlık sularda avlarını cezbedebilmek için yem olarak kullandığı biyolüminesan uçlu uzun bir çıkıntı" olduğunu söyledi. Ayrıca dişilerin 1 metre, erkeklerinse sadece 2,5 santimetre uzunluğa ulaşabildiğini sözlerine ekledi.

Hayvanın bulunduğu bölgedeki Crystal Cove Eyalet Parkı, bu konuyu şöyle açıkladı:

Erkeklerin tek amacı bir dişi bulup onun üremesine yardım etmek. Erkekler dişileri, dişleriyle kavrayıp 'cinsel parazit' haline geliyor. En nihayetinde dişiyle, testislerinden başka geride hiçbir şey kalmayana kadar birleşiyor.

Crystal Cove Eyalet Parkı'nın Facebook gönderisinde "Gerçek bir fener balığını sapasağlam görmek çok nadir bir olay. Balığın nasıl ve neden kıyıya vurduğu gizemini koruyor" diye yazıldı.

Pasifik futbol topu balığı beyazperde de görülmüştü. Hayvan, ampul gibi ışık saçan anteni ve sipsivri uzun dişleriyle 2003 yapımı Kayıp Balık Nemo'da (Finding Nemo) yer almıştı.

 

Independent Türkçe, CNN International, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU