Dünyanın öteki ucunda II. Dünya Savaşı'ndan kalma mühimmat bir kişinin canını aldı

ABD'nin adaları terk etmesinin üzerinden on yıllar geçti ancak bölgede yaşayanların bomba korkusu sürüyor

Japonya'yla savaşan ülkelerin bıraktığı mühimmat 76 yıl sonra kan döktü (Solomon Adaları Polisi)

Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Solomon Adaları’nda II. Dünya Savaşı'ndan kalma mühimmat patladı. 29 yaşındaki Raziv Hilly hayatını kaybederken üç kişi yaralandı. Yaralılardan ikisinin durumu ağır.

Polis müfettişi Clifford Tunuki, patlamanın başkent Honiara'da pazar günü düzenlenen bir bağış toplama etkinliğinde gerçekleştiğini bildirdi. Yemek yaparak para toplamaya çalışan bir grup gencin ateş yakması sonucu, tam altlarında yer alan ABD yapımı yüksek infilaklı merminin patladığını ifade etti. 

Hilly'nin kuzeni Claude Posala, Avustralyalı yayıncılara yaptığı açıklamada ABD'nin adalardaki mühimmatı toplaması gerektiğini vurgularken "Bu sizin pisliğiniz ABD!" dedi.

Geçen sene de iki Avustralyalı bomba imha uzmanı "dünyanın öteki ucu" olarak da nitelenebilecek adalarda, benzer bir patlama yüzünden yaşamlarını yitirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede yaşayanlar, ABD ve diğer ülkelerin II. Dünya Savaşı'ndan sonra geride bıraktıkları tehlikeli silahları ve bombaları geri almasını istiyor. 

Çevredeki Papua Yeni Gine, Palau, Marshall Adaları, Mikronezya, Tuvalu, Nauru, Kiribati ve Vanuatu'da da benzer sıkıntılar yaşanıyor. 

Patlama tehlikesi, mühimmatın kaldığı tahmin edilen toprakları kötü etkiliyor. Tarım, turizm, balıkçılık gibi uğraşlar zora giriyor. 

Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerle bu konu hakkında yetersiz girişimlerde bulunan ABD'nin Papua Yeni Gine'deki büyükelçisi Erin McKee, olayla ilgili üzüntüsünü Facebook hesabından bildirdi. Norveçli yardımseverlerle birlikte 2019'dan beri Solomon Adaları'nda sürdürülen bomba temizleme çalışmalarının süreceğini ifade etti. 


Independent Türkçe, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU