Sudan’daki ÖDBG hareketi: Zorda kalmadıkça grev yapmayacağız

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), Sudan'daki halk hareketlerine öncülük ediyor

Sudanlı protestocular, Hartum'daki ordu karargahının önündeki oturma eylemi yapıyor / Fotoğraf: EPA

Sudan'daki halk hareketine öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) tarafından yapılan açıklamada, ortak teknik komitelerin Askeri Geçiş Konseyi ile anlaşmazlıkları çözmek için çalışmalarını tamamlamadan önce daha fazla gerilime neden olmak istemedikleri belirtildi.

Açıklamada, gelişmeler sonucu Askeri Geçiş Konseyi’nin sivil yönetime devri kabul etmemesi halinde "genel grevin" son seçenek olacağı bildirildi.

Ömer el Beşir ve hükümetinin görevden alınmasından önce devrimi yöneten ve halen tam bir sivil otorite isteyen "protestoculara" öncülük eden ÖDBG, gerçekleştirilen katılım ve halkın genel grev çağrılarına verdiği onaya övgüde bulundu.

Askeri Geçiş Konseyi ile müzakere heyeti üyesi Satı Ahmed el-Hac, ÖBDG’nin ülke şartları göz önünde bulundurulduğunda mevcut durumda gerilimi artırma niyetinde olmadığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Zorda kalmadıkça gerilimi artırmayı istemiyoruz”

Hac, Sudan toplumunun tüm kesimlerinden katılımın dikkat çekici bir yoğunlukta olduğunu açıkladı. “Devrimci imza defteri, kitlesel hareketin olası herhangi bir barışçıl mücadeleye hazır olduğunu gösterir” diyen Hac, “Yönetimin sivil hükümet ve sivil egemenlik meclisine devredilmesine dair devrim hedeflerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Aynı zamanda zorda kalmadıkça gerilimi artırmayı istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Satı Ahmed Hac, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi ile müzakere etmek üzere herhangi bir yeni öneri sunulmasını reddetti. Teknik komitelerin, sunulan öneriler üzerinde çalıştığını ifade ederek, birliğinin son teklifler konusunda ısrarcı olduğunun altını çizdi. Hac, “Sivil çoğunluk ve dönemlik başkanlık ile bir egemenlik konseyi önerdik. Bu, elimizdeki son şey” şeklinde konuştu.

"Devrimci imza defterine" atılan imzalar, büyük bir artış göstermeye devam ediyor. Bu yoğunluk, ÖBDG ne zaman genel grev başlatırsa, protestocuların katılmaya hazır olduğu anlamına geliyor.

Sudan Meslek Grupları Birliği’nin (SPA) Facebook hesabından "devrimci imza defterini" imzalayan ve derhal kapsamlı bir greve girmeye hazır olduklarını ifade eden 60'tan fazla şirket ve devlet kurumundan oluşan bir liste yayınlandı.

SPA tarafından dün yapılan açıklamada, “Devrimci katılım defterimizin sayfaları bugün kahramanca devrimi destekleyen eller tarafından atılan imzalarla doldu taştı. Atılan imzalar sivil itaatsizliğe varan kitlesel bir greve hazır olunduğunu gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre doktorlar, eczacılar, gazeteciler, avukatlar, tiyatrocular ve üniversite öğretim üyelerinin de defterde imzası bulunuyor. Ayrıca defterde imzası bulunanlar arasında, ikisi devlet bankası olmak üzere dört bankanın da bulunduğu ifade edildi. Sudan ez-Zirai ve Mısır ed-Dehhar bankaları ön plana çıkıyor.

MTN Grup, Huawei, Zain Sudan, Canar ve Ericsson telekomünikasyon şirketlerinin çalışanları da bir kitlesel greve hazır olduklarını açıkladı.

Öte yandan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklo (Hmeyti), Konseyin yönetimde gözü olmadığını vurguladı. Durumu ‘Vatandaşlar arasında geri dönülmez bir ayrımcılık dönemi’ olarak adlandırdı ve süreci sona erdirme sözü verdi. Hmeyditi, dün, Sudan'ın sorunlarının diyalog yoluyla çözülebileceğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU