Süper Lig'de bitime iki hafta kala "Üç Büyükler"in şampiyonluk hesapları karıştı... Çetiner: Beşiktaş, Karagümrük'ü yenerse 'şampiyon oldu' diyebiliriz

Süper Lig'de 41. hafta maçları başlıyor. Ligin bitimine bir hafta kala zirve yarışındaki takımların son durumlarını ve şampiyonluk şanslarını spor yorumcusu Faik Çetiner, Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, Süper Lig şampiyonluğu için kıyasıya mücadele ediyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 21 takımla oynanan ve toplam 42 hafta sürecek 2020-21 sezonunda son maçlar öncesi oynanacak kritik haftada Türk futbolunun "Üç Büyükler"i olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray şampiyonluk hesabı yapıyor.

Geçen hafta Galatasaray'ın lider Beşiktaş'ı mağlup etmesiyle aradaki puan farkını 3'e düşürmesi, Fenerbahçe'nin de deplasmanda Ankaragücü'nü 2-1 yenmesiyle iki takımın da şampiyonluk şansı son iki hafta öncesi oldukça yükselmiş durumda olsa da tüm ipler Beşiktaş'ın elinde olmaya devam ediyor.

Beşiktaş bu sezon oynadığı 38 maçta 25 galibiyet, 6 beraberlik ve 7 mağlubiyetle 81 puan toplayarak liderlik koltuğunda yer alıyor. Beşiktaş Teknik Direktörü Erol Bulut ile yollarını ayırmasının ardından başarılı sonuçlara imza atan ve son 5 maçından 4 galibiyet ile 1 beraberlik çıkartan Fenerbahçe ise, 38 maçta 24 galibiyet ve 7'şer beraberlik ve mağlubiyet yaşayarak 79 puanla ikinci sırada.

Galatasaray da Fenerbahçe gibi son haftalarda performansını yükselten ekiplerden oldu. Ligde bu yıl inişli çıkışlı bir grafik sergileyen Galatasaray, 2020-21 sezonunda 24 galibiyet, 6 beraberlik, 8 mağlubiyet ve topladığı 78 puanla üçüncü sırada şampiyonluk şansını sürdürmeyi başardı. 

"Üç Büyükler"in olası şampiyonluk hesapları

Galatasaray derbisini kaybetmesine rağmen liderliğini sürdüren Beşiktaş, şampiyonluk iplerini halen elinde tutuyor.

Siyah-beyazlılar, son iki haftada oynayacağı Fatih Karagümrük ve Göztepe karşılaşmalarından en az 4 puan alması durumunda rakiplerinin maçlarına bakılmaksızın şampiyonluğunu ilan edecek.

Beşiktaş'ın iki maçta 4'ten daha az puan alması durumunda ise Fenerbahçe ve Galatasaray'ın kalan maçları şampiyonu belirleyecek.

79 puanı bulunan Fenerbahçe'nin, Süper Lig'de şampiyon olabilmesi için öncelikle kendi maçlarını kazanması ve Beşiktaş'ın ise yenilgisi gerekli.

Fenerbahçe, Sivasspor ve Kayserispor maçlarını kazansa da şampiyonluk için Beşiktaş'ın puan kaybetmesini bekleyecek. 

Ligde 78 puanla üçüncü sırada bulunan Galatasaray'ın şampiyonluk şansı ise Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin puan kaybına bağlı.

Sarı-lacivertlilerin 1, siyah-beyazlıların da 3 puan gerisinde olan sarı-kırmızılılar, kalan iki maçta alacağı sonuçların ardından Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın sonuçlarını bekleyecek.

 

Şampiyonluk kupası-AA.jpg
Süper Lig'de şampiyonluk kupasının hangi takıma gideceği merakla bekleniyor / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray'ın Süper Lig'i zirvede Beşiktaş ile aynı puanda bitirmesi halinde genel averaja, Fenerbahçe ile paylaşması halinde ise ikili averajda üstün olması nedeniyle direkt şampiyonluğunu ilan edecek.

Spor yorumcusu Faik Çetiner, Süper Lig'deki şampiyonluk yarışını Independent Türkçe için yorumladı.

Çetiner: Galatasaray derbiyi kazanmasına rağmen şampiyonluk şansı en az takım 

Hafta sonu oynanan Beşiktaş derbisini kazanarak adından söz ettiren ve ligde 78 puanla üçüncü sırada yer alan Galatasaray'ın şampiyonluk şansını değerlendiren Çetiner, şu ifadeleri kullandı:

Bu hafta Beşiktaş yenilmez düğüm çözülür deniliyordu ancak Beşiktaş yenildi. Çünkü kadro olarak çok eksikler. Galatasaray derbiyi kazanmasına rağmen şampiyonluk şansı en az takım. Fenerbahçe iki maçını kazanır Beşiktaş da puan kaybederse Fenerbahçe olur. Beşiktaş iki maçta 4 puan çıkarırsa zaten şampiyon olur. Yani iki tarafında sürpriz puanlar kaybetmesi halinde Galatasaray şampiyon olur ki bunu da zor bir ihtimal olarak görüyorum. 

Galatasaray'ın Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye göre maçlarının daha kolay olduğunu düşünen Çetiner, "Denizlispor ve Yeni Malatyaspor maçları var ancak kazansa da yetmiyor çünkü önünde iki rakibi var. Birini yakalasa diğerini yakalamayabilir. Galatasaray'ın şampiyonluk şansını yüzde 10 olarak görüyorum" şeklinde görüş belirtti.

"Fenerbahçe'nin Sivasspor maçı dönüm noktası olacak"

Fenerbahçe'nin Süper Lig şampiyonluk şansını yüzde 40 olarak değerlendiren Çetiner, sarı-lacivertli ekibin kalan haftalardaki maçlarını için "Sivasspor maçı dönüm maçı olacak. Kayserispor maçı ise formalite mücadelesine dönebilir. Çünkü Ankaragücü, Kasımpaşa deplasmanında; Kayserispor ise iddiasız Başakşehir ile oynayacak. İki maç berabere bitse bile Kayserispor ligde kalmayı garantiliyor. Bu nedenle son Fenerbahçe maçı formalite maçı olur. Maçı bırakırlar anlamında söylemiyorum ancak daha rahat olacakları için Fenerbahçe zorlanmadan kazanabilir o maçı. Bu nedenle Sivasspor müsabakası dönüm maçı olacak. Fenerbahçe, Sivasspor'u yenerse bana göre ikinciliği garantiliyor ve şampiyonluk şansını da kovalıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Beşiktaş, Karagümrük'ü yenerse 'şampiyon oldu' diyebiliriz"

Beşiktaş'ın ise rakiplerine göre şampiyonluk şansının yüzde 50 oranında olduğunu dile getiren Çetiner, siyah-beyazlıların bu hafta Fatih Karagümrük'ü yenmesi halinde şampiyonluğunu kesin olarak görüyor:

Beşiktaş, Karagümrük'ü yenerse gelecek hafta İzmir'de Göztepe'ye yenilmez en kötü ihtimalle berabere kalır. Beşiktaş, Karagümrük'ü yenerse 'şampiyon oldu' diyebiliriz. Şampiyonluğa oynayan takım son hafta maç vermez. Türkiye Ligi'nde kimse böyle şampiyonluk vermedi Fenerbahçe dışında. 

"Beşiktaş'ın yıldızları, olmazsa olmazları vardı, onlar sakatlanınca..."

Beşiktaş'ın şampiyonluk yarışındaki en büyük dezavantajının Fenerbahçe ve Galatasaray'a göre kadrosunun sınırlı olmasını gösteren Çetiner, şampiyonluk için açık ara favori gösterilirken, işlerin bu noktaya gelmesini ise şöyle aktardı:

Beşiktaş'ın yıldızları, olmazsa olmazları vardı. Onlar sakatlanınca bu kötü zamana dar kadroyla yakalandılar. Aboubakar, Cenk yok. Haftalardır santrforsuz oynuyor. Onlardan biri oynasa Beşiktaş bu hale gelmez. Galatasaray maçı öncesi son maçta N'Koudou sakatlandı. Bir maçta Josef de Souza, bir maçta Atiba oynamıyor. Beşiktaş'ın kadrosu da dar. Oyuna sonradan Rıdvan, Necip, Dorukhan giriyor... Fenerbahçe'ye bakıyorsun olmazsa olmaz denilen Gustavo yedek bekliyor, son 10 dakika oyuncusu oluyor. Ver Gustavo'yu Beşiktaş'a bak o zaman ne olur? Fenerbahçe'nin santrforda beğenmediği Thiam veya Cisse'yi ver yine Beşiktaş ister. 

Şampiyonluk yarışında üç değerli teknik direktörün mücadele ettiğini belirten Çetiner, sözlerini şöyle noktaladı:

Fatih Terim'in oldukça tecrübeli diğerleri talebeleri sayılır. Onlara karşı bir mücadele veriyor. Sergen Yalçın'ın ve Emre Belözoğlu'nun futbol bilgileri bu işi yönetmeye yetiyor ancak içlerinde en şanssızı Sergen Hoca. Çünkü elindeki kadro daha dar. Bu isimler Tecrübe kazandıkça bilhassa Emre, Türk futboluna Fatih Terim, Mustafa Denizli, Şenol Güneş olabilir. Sergen Yalçın zaten daha çok mesafe kat etti. Bu yolda bu isimlere çok daha yakın. Hepsine başarılar diliyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU