Biden'dan pandemide işini kaybedenlere yapılacak 21 milyar dolarlık kira yardımını hızlandırma kararı

ABD, Kovid krizi sürecinde kira yardımına milyarlar ayırdı ancak çok azı gerçekten kiracılara ulaştı

Los Angeles Kiracılar Birliği üyeleri 8 Şubat 2021'de Kalifornia'nın Hollywood bölgesinde evden çıkarmaları protesto ediyor ve evsizlere yemek dağıtıyor (Valerie Macon / AFP)

Biden yönetimi kiracılara 21,6 milyar dolarlık (yaklaşık 178 milyar TL) kira yardımının ulaşmasını hızlandırmak için Kovid yardımı kurallarında değişikliğe gidiyor. Program ilk kez uygulamaya konduğu mart ayında, paranın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasının çok uzun sürdüğü gerekçesiyle eleştiriyle karşılaşmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, cuma günü mevcut durumda kiralarını geciktirdiğini belirten ABD'deki her yedi kişide birden fazlasına ulaşması amaçlanan yeni düzenlemeleri duyurdu.

Beyaz Saray'ın koronavirüs yardım koordinatörü Gene Sperling gazetecilere, "Bu acil yardım fonlarını uygularken artan ihtiyaçları karşılamaya yetecek kadar hızlı olduğumuzdan emin olmalıyız" dedi.

Temel konut güvencesi tüm Amerikalıların itibarı açısından temeldir.

Kural değişiklikleri, martta kabul edilen 1,9 trilyon dolarlık (15,7 trilyon TL) Kovid ekonomik rahatlama paketinde ve daha önceki, aralık ayından kalma 900 milyar dolarlık (7,4 trilyon TL) tasarıda (farklı kalemlere) ayrılan payları değiştiriyor. Bunlar birlikte 46,5 milyar dolardan (383 milyar TL) fazla kira yardım fonunu etkiliyor.

Yeni düzenlemeler arasında eğer ev sahibi ekonomik rahatlama programlarına katılmayı tercih etmediyse doğrudan kiracılara yardım vermeyi, bekleme sürelerini kısaltmayı, halihazırda devlet destekli konut kullananlara aktarılabilecek kaynakların açıklığa kavuşturulmasını ve eyalet ya da yerel proram yönetiminin, fonların en çok ihtiyaç duyan kiracılara ulaştığını göstermesinin gerekmesi yer alıyor.

Teksas Düşük Gelirli Barınma Bilgi Hizmeti'nin (Texas Housers / Texas Low Income Housing Information Service) müdür yardımcısı Christina Rosales, The New York Times'a, "Vay, bu çok büyük" diye konuştu. "Bence bu, daha fazla kiracının ihtiyaç duyduğu yardımı alması anlamına gelecek."

Ülke genelinde konut durumu çok kötü. Nisan sonunda yaklaşık 7 milyon kişinin kirasını vaktinde ödeyemediği, ev sahiplerine borçlarının toplamda 8'le 53 milyar dolar arasında değiştiği ve ödemelerde geride kalanların yaklaşık yarısının gelecek iki ay içinde evden çıkarılma endişesi taşıdığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal yönetim temyize başvurmaya hazırlansa da federal bir mahkeme çarşamba günü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) haziranda sona erecek evden çıkarma yasağını feshetti.

Biden ve Trump yönetimlerinin barınma yardımı girişimleri çok yavaş kaldıkları gerekçesiyle eleştiri yağmuruna tutuldu. Yaklaşık 400 farklı eyalet ve yerel yönetim barınma yardımı ulaştırma programlarını düzenlemekle görevlendirildi ve çoğu bu tür fon dağıtma çalışmalarını onaylamakta yavaş kalıyor.

Federal fonlardan 1,5 milyar dolar (yaklaşık 12,4 milyar TL) alan Kaliforniya, programını ancak martta başlattı ve dağıtımın yalnızca yüzde 5'ini gerçekleştirdi.

Diğer yavaşlamalar yazılım hataları, kiracılar arasındaki farkındalık yoksunluğu ve işbirliğine yanaşmayan ev sahiplerinden kaynaklandı.

CDC evden çıkarmaları ertelese bile bu, düzensiz biçimde uygulandı ve geniş çapta istisnalar görüldü.

Hepsi birlikte evden çıkarma krizi, beyaz ailelere kıyasla evlerini kaybetme ihtimali daha yüksek olan siyahi ve kahverengi tenli aileler açısından daha da kötü oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU