Britanya'da pandemi sırasında boşanma başvurularında patlama yaşandı

The Independent Özel Dosya: Ayrılmış ya da boşanmış çiftlerin yaklaşık 4'te üçü pandemi başlamadan önce aralarında gerginlik olmadığını söylüyor

Pandemide hukuk firmalarına yapılan boşanma başvuruları ikiye katlandı (Unsplash)

Yeni veriler, hukuk bürolarına gelen boşanma taleplerinin pandeminin ardından yüzde 95 oranında arttığını ve başvuruları çoğunlukla kadınların yaptığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'nın (BK) en büyük aile hukuku firmasının özel olarak The Independent'la paylaştığı veriler, geçen yıl ocak ve mart arasında gerçekleşen 4 bin 505 talebin, bu yıl ocak ve mart arasında 8 bin 801'e çıktığını gösteriyor.

Ülke genelinde 400 kişiyle anket yapan Stowe Family Law adlı hukuk firması, koronavirüs krizi sırasına ayrılan ya da boşanan çiftlerin yaklaşık 4'te üçünün pandemi başlamadan önce aralarında bir gerilim olmadığını ifade ettiklerini ortaya çıkardı. 

Anket, çiftlerin yollarını ayırmalarındaki başlıca sebebin birlikte çok fazla vakit geçirmeleri olduğunu, katılımcıların neredeyse çeyreğinin bunun çok fazla tartışmaya yol açtığını söylediğini ortaya koydu. 

10 kişiden ikisi ekonomik sıkıntıları gerekçe gösterirken, aynı oranda kişi de eşleri ya da partnerlerinden uzaklaştığını hissettiğini söyledi.

BK Ulusal İstatistik Ofisi'nin verileri, İngiltere ve Galler'de 1949'dan beri kadınların boşanma işlemlerini başlatmasının erkeklere göre daha olası olduğunu ve 2019'da erkekler ve kadınlar arasındaki boşanmaların yaklaşık yüzde 62'sini kadınların talep ettiğini gösterdi.

Bu oran önceki seneyle aynı miktardayken boşanma başvurusu yapan kadınlar ve erkekler arasındaki cinsiyet dengesizliği son yıllarda azaldı. Kadınların boşanma davalarının yüzde 72'sini açmasıyla zirve yapan 1992'den bu yana yüzde 10 düşüş gerçekleşti.

Stowe Family Law firmasının yönetici ortağı Emma Newman, The Independent'a şunları söyledi:

Bana hukuki danışmanlık talebiyle gelenlerin listesini inceledim. Bakarken 'Bu adam aldatmış, bu adam saldırganmış, bu adam gerçekten hoş olmayan davranışlar sergilemiş' diyordum.

Listeme baktığımda, erkek müvekkillerim bile olsa, ister davranış tarzına ister aldatmaya bağlı olsun erkeğin hatasına dayanan boşanma talebi daha fazla. Durum önemli ölçüde böyle. Ama eşleri makul davranmayan erkek müvekkillerim de var.

22 yıldır hukuk danışmanlığı yapan Newman, boşanmalarla uğraşmanın gergin bir iş olduğunu ve bazı firmalardaki tecrübesiz avukatların müşterilerinden "korkunç hikayeler" dinlemeyi özellikle zor bulduklarını ifade etti.

Newman "Avukatlar içini dökmeye nereye gidecekler?" diye ekledi.

Terapistlerin konuşabilecekleri bir süpervizörleri olur. Biz de bir süpervizyon sistemi başlatıyoruz. Böylece eğer çalışanların akıl sağlıkları işlerinde ortaya çıkan duygular nedeniyle etkilenirse, konuşabilecekleri biri olacak. Her avukatın 40 ila 50 arasında müvekkili var.

Newman, pandeminin "çoktan çatlaklar oluşan" ilişkileri görünür kıldığını söyledi ve halk sağlığı krizinden önce evde çalışmaya daha az vakit harcandığını, arkadaşları ya da aile üyelerini görmenin daha mümkün olduğunu ekledi.

Newman sözlerini şöyle sürdürdü:

Alkolik ya da şiddet eğilimli ya da sana iyi davranmayan biriyle aynı çatı altında sıkışıp kalmak zor.

Pandemi halihazırda var olan gerilimleri şiddetlendiriyor. Çiftler birbirinden ayrı düşmüş ya da farklı doğrultulara yönelmiş olabiliyor ve bunu birlikte daha çok zaman geçirene kadar fark etmiyorlar. Bu durumlar gerçekten üzücü, aslında kimsenin suçu yok. Diğer yandan pandemi kişileri hayatlarını yeniden gözden geçirmeye itti.

Ayrıca araştırmada 10 kişiden 7'sinin ekonomik durumları hakkında koronavirüs krizi nedeniyle daha endişeli olduğu, neredeyse yarısının da ekonomik kaygılarının ilişkilerindeki sorunları tetiklediğini söylediğini belirtildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU